Cum stii ce ghiozdan e potrivit pentru copilul tau?

Cum stii ce ghiozdan e potrivit pentru copilul tau?
Citeste mai mult despre: tips, scolari, sfatul specialistului
Data publicarii: 31 August 2009

Pentru ca ghiozdanul sa nu afecteze spatele copiilor, greutatea gentii nu trebuie sa depaseasca doua kilograme. Medicii sfatuiesc scolarii sa-si indoaie ambii genunchi atunci cand ridica un rucsac greu.

Medicii atrag atentia ca greutatea potrivita pentru spatele unui copil nu trebuie sa depaseasca 10% din masa corporala a scolarului. Astfel, cum majoritatea elevilor inscrisi in ciclul primar de invatamant au o greutate de aproximativ 20 de kilograme, rucsacul unui scolar nu trebuie sa cantareasca, in principiu, mai mult de doua kilograme.

In caz contrar, cand greutatea ghiozdanului depaseste doua kilograme, acest lucru obliga elevul la o pozitie a coloanei vertebrale care nu este corecta in timpul mersului. Astfel, copilul respectiv isi inclina coloana, mai ales in partea de jos – coloana lombara”, atentioneaza prof. univ. dr. Andrei Firica, seful clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic Colentina.

Specialistul ii sfatuieste pe elevi sa poarte ghiozdanul pe ambii umeri, si nu pe unul singur. De asemenea, nu este indicat nici ca scolarii sa tina servieta in mana. In caz contrar, coloana vertebrala este solicitata intens, in special atunci cand greutatea gentii depaseste doua kilograme si, la varsta pubertatii, se poate instala mult mai usor scolioza - o deviere a coloanei vertebrale in plan frontal (intr-o parte), de cele mai multe ori ajungand in forma literei S, desi coloana este, in conditii normale, dreapta.

Nu numai transportul unor greutati solicita coloana. „Si persoanele care stau foarte mult timp pe scaun isi solicita coloana vertebrala”, atentioneaza prof. Firica. Pentru prevenirea acestor probleme ale coloanei vertebrale, specialistii spun ca orele de sport sunt cele mai indicate. „Pentru un copil este foarte bine sa faca sport, mai ales in aer liber. Exercitiile fizice ii corecteaza si coloana, dar si pozitia. Cel mai indicat este ca orele de educatie fizica sa se desfasoare dupa terminarea cursurilor, atunci cand este momentul de energie maxima”, precizeaza prof. dr. Andrei Firica.

Medicii de medicina sportiva apreciaza ca aproximativ 80% din populatia adulta a Globului acuza dureri de spate intr-un moment al vietii lor. Riscul de aparitie a durerii lombare joase creste odata cu inaintarea in varsta. Acest tip de durere este rara in cazul copiilor, dar, totusi, un ghiozdan supraincarcat cu carti si hrana poate forta spatele elevilor, generand oboseala musculara.

Pentru e evita aceasta situatie, copiii trebuie sa-si indoaie ambii genunchi atunci cand ridica ghiozdanul greu, sa reduca numarul cartilor sau sa inlocuiasca rucsacul cu o geanta pe roti, mai usor de transportat”, sfatuieste dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva.

Afla mai multe detalii despre acest subiect din Gandul!
 

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    08:00 Lectii de viata
    60 min
    09:00 Intrebarea Mesei Rotunde S2 toamna 2024
    45 min
    09:45 MasterChef
    195 min
    13:00 Iubiri fara hotar
    180 min
    16:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    18:00 Calea spre iertare
    120 min
    20:00 State de Romania
    60 min
    21:00 Vis de iarna
    120 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 State de Romania
    60 min
    01:00 Intrebarea Mesei Rotunde S2 toamna 2024
    60 min
    02:00 Calea spre iertare
    120 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Vis de iarna
    90 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies