Atunci cand auzi despre algele marine, cel mai probabil te gandesti la mirosul nu tocmai placut de pe malul marii, dar si la senzatia de gadilat al picioarelor pe care aceste plante ti-o dau atunci cand te scalzi pe litoral.
Totusi, acele
alge marine comestibile, care sunt folosite de oameni in intreaga lume pe post de hrana au proprietati extraordinare, care le fac sa fie incadrate in categoria superalimentelor.
Bogate in nutrienti, calciu si vitamine, acestea sunt printre cele mai sanatoase optiuni pe care le poti alege atunci cand vrei sa iei masa. 100 de grame de alge marine contin 45 de calorii, iar din punct de vedere al macronutrientilor, 10 grame constau in carbohidrati, 2g in proteine si 1g in grasime. Situatia micronutrientilor este si ea impresionanta, algele fiind foarte bogate in fibre, magneziu si vitamina K, dar si mangan, sodiu, acid folic, fier si calciu.
Chiar daca nu toti oamenii sunt incantati de aceste alimente, este bine sa stii care sunt beneficiile pe care ele le ofera si de ce ar trebui sa incerci macar sa le incluzi, din cand in cand, in meniul tau. Care sunt beneficiile principale pe care le aduc algele, atunci cand sunt incluse in dieta si de ce sunt ele inedite?
Au efect energizant si combat mahmureala
Irlandezii si locuitorii din Caraibe stiu cel mai bine ca te poti baza pe algele marine atunci cand ai nevoie de un stimul care sa te puna pe picioare la inceputul unei zile ce se anunta dificila. Vazute drept buni inlocuitori ai cafelei si ceaiului negru, sucurile care contin alge marine sunt foarte populare in aceste regiuni, mai ales in randul persoanelor care s-au confruntat cu afectiuni ale sistemului digestiv. Algele sunt foarte prietenoase cu mucoasa intestinala, pe care o mentin sanatoase si chiar o solidifica.
Ele contribuie la o digestie mai lenta, care permite organismului sa nu resimta rapid senzatia de foame si sa consume mai greu energia obtinuta din alimentatie. Totodata, algele marine contribuie la inlaturarea mahmurelii prin efectul lor revigorant si hidratant.
Pot ajuta la pierderea in greutate
Dat fiind fapul ca algele au proprietatea de a incetini digestia si de a prelungi senzatia de satietate, ele te vor ajuta sa nu mai mananci mese la intervale scurte si sa profiti mai mult de efectele produse de o masa, mai ales daca aceasta este sanatoasa si hranitoare. Fenomenul poate fi explicat prin prisma continutul ridicat de fibre, care creeaza senzatia de satietate.
De asemenea, algele sunt sarace in grasimi si te ajuta sa mentii zaharul din sange la un nivel optim. Astfel, reduci si riscul aparitiei diabetului, pe langa cel al cresterii in greutate in urma unui surplus caloric provocat de senzatia de foame.
Continut excelent de vitamine
Algele marine au avantajul de a oferi in alimentatia ta o multitudine de vitamine necesare, precum vitamina A, B, C, E sau K. Acestea sunt esentiale pentru sanatatea organismului, dar si pentru sanatatea psihica a oamenilor, iar pe langa ele algele mai contribuie si cu un set de minerale foarte importante: calciu, fier, seleniu, iod. La acestea, se adauga aminoacizii din compozitia algelor, iar rezultatul consta intr-un aliment extrem de prietenos si folositor coprului tau.
Specialistii recomanda algele marine organice, care au un continut scazut de toxine din arseni, ale caror efecte nu sunt dintre cele mai fericite pentru organism. Evolutia rapida a tehnologiei din industria alimentara a permis includerea algelor marine si in alimente comune, precum paste, supa, creme vegetale, sushi ori mixuri pentru salate.
Gustul este unul care pentru unii poate parea ciudat, dar care pe foarte multi ii incanta. Daca nu ai profitat pana acum de beneficiile propuse de algele marine, nu exista niciun motiv pentru care sa nu incerci sa le incluzi in alimentatia ta.