(P) Ce se întâmplă când roțile sunt dezechilibrate și la cât timp trebuie verificate

(P) Ce se întâmplă când roțile sunt dezechilibrate și la cât timp trebuie verificate
Citeste mai mult despre: anvelope, roti masina
Autor: Alexandra Nichita Data publicarii: 05 Aprilie 2023

Odată montat un set nou de anvelope pe jante, să nu credeți că acestea vor fi echilibrate impecabil și nu va fi nevoie de niciun gram de plumb pe jante. De fapt, rareori se întâmplă asta. Iată de ce și cât de des trebuie să refaceți echilibrarea roților.

Chiar dacă aveți un set nou de jante pe care-l echipați cu un set nou de anvelope, asta nu înseamnă că vor fi perfect echilibrate. Chiar dacă tehnologia producției de pneuri este mult mai avansată decât era acum două decenii, rareori putem întâlni una perfect echilibrată. De asemenea, chiar dacă tehnologiile producției de jante au evoluat foarte mult, tot sunt rare situațiile în care acestea vor fi perfecte. Iar la final vine valva de umplere, care va putea afecta tot acest echilibru. Unii poate consideră că acea diferență nu contează. Ei bine, contează foarte mult, iar dacă vehiculul este dotat cu senzori de presiune în fiecare roată, diferențele de mase sunt și mai mari.

Există două feluri de dezechilibru al unei roți: cel static și cel dinamic. Cel static este când roata, în ansamblul său, are o zonă mai grea pe rază. Cel dinamic este când apar diferențe de greutate pe lățimea anvelopei, cauzate de uzura inegală pe calea de rulare. Aceasta duce la o vibrație laterală a roții.  

Prin urmare, atunci când montați prima oară anvelopele, este necesară echilibrarea roților. În prealabil însă, verificați și ovalitatea jantelor. De la diverse denivelări, borduri, șanțuri, șine de tramvai sau capace de canal, acestea pot suferi deformări mai mult sau mai puțin evidente. Se pot observa cu ochiul liber doar atunci când sunt puse pe un dispozitiv de centrat și rotite. Dacă nu aveți nevoie de niciun aparat ca să vedeți clar unde este janta îndoită, atunci poate ar fi mai bine să căutați altă jantă. 

Odată montate și echilibrate toate cele patru roți, orice călătorie va fi mult mai plăcută. Dacă veți rula pe o șosea bună nu va trebui să simțiți nicio trepidație în volan și nicio vibrație în caroseria mașinii. Dar lucrurile nu vor rămâne întotdeauna așa. Există mai multe cauze pentru care anvelopele se vor dezechilibra în timpul rulajului. Din cauză că, în general, schimbările apar foarte lent, odată ce va începe fenomenul de dezechilibrare acesta inițial nici măcar nu va putea fi perceput. În timp, acest fenomen se va accentua și va începe a fi sesizabil, în funcție de viteză. Uneori dezechilibrul se va manifesta mai puternic la o viteză sau la alta. Faptul că nu-l remarcați direct, prin volan, înseamnă că sunt amortizate de elementele de suspensie și direcție. Adică acestea vor prelua toate șocurile și vor duce la o uzură prematură.

Prin urmare, deseori singurul indicator că trebuie să refaceți echilibrarea roților este să mergeți să o verificați periodic. Nu există neapărat un indicator cum este la revizie. Prima reechilibrare însă ar trebui făcută după 500 de kilometri după ce ați montat anvelopele noi pe mașină. În acest parcurs, practic se va fi făcut deja un rodaj și deja vor putea fi observate diferențe, mai ales pe o mașină de echilibrat. Ulterior acestei proceduri, verificați echilibrarea la fiecare 10.000 de kilometri sau ori de câte ori simțiți că s-a schimbat ceva în comportamentul mașinii la viteze de autostradă. Desigur, dacă rareori părăsiți orașul, va fi mai greu de observat. De asemenea, luați în considerare că și anvelopele de pe spate suferă aceleași tratamente și dezechilibrări, doar că sunt mai greu de sesizat. Tocmai de aceea trebuie verificate preventiv. Chiar dacă dezechilibrul lor nu va conduce la o defectare a casetei de direcție, va uza prematur articulațiile de pe puntea spate.

Deseori, oamenii echilibrează roțile (all season, vară sau iarnă) doar atunci când fac schimbul de la pneuri de iarnă la cele de vară și invers. Dacă parcurgeți mai puțin de 10.000 de kilometri între schimburi, atunci nu va fi neapărat o mare problemă.

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    135 min
    19:15 Flori insangerate
    120 min
    21:15 Capcana razbunarii
    60 min
    22:15 Familia
    60 min
    23:15 Indragostiti din interes
    60 min
    00:15 Amor real
    60 min
    01:15 Capcana razbunarii
    60 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies