Adevarat sau fals? Cinci mituri despre nutritie!

Adevarat sau fals? Cinci mituri despre nutritie!
Citeste mai mult despre: sfatul specialistului, dieta, metabolism, nutritie
Data publicarii: 16 Noiembrie 2009

Esecul dietelor la care recurg numeroase persoane este pus adesea, si in mod gresit, pe seama unui metabolism lent, afirma cercetatorii britanici, citati de editia on-line a cotidianului Daily Mail.

Expertii britanici au incercat sa afle adevarul despre legatura dintre rata metabolismului (cantitatea de energie consumata de organism pentru a sustine functiile biologice la nivel optim) si cresterea in greutate, analizand cele mai frecvente mituri referitoare la metabolism, dupa cum puteti citi si in Gandul!


1. Unele persoane mananca foarte mult, dar nu se ingrasa.
Desi auzim adesea astfel de ipoteze, medicii spun ca ele sunt departe de a fi adevarate. Daca o persoana are un metabolism mai lent decat cel mediu, atunci ea va avea nevoie de mai putine calorii decat in mod normal, pentru ca organismul sa-si indeplineasca functiile de baza. Medicii spun ca, desi pare logic ca un metabolism lenes sa fie asociat cu cresterea in greutate, rezultatele studiilor stiintifice nu sprijina aceasta credinta populara. "Este adevarat ca anumite persoane au un metabolism mai lent decat al altora, dar, drept urmare, au nevoie de mai putine calorii pentru a mentine constanta greutatea corporala", precizeaza cercetatorii britanici. Cu alte cuvinte, adauga specialistii, un metabolism "lenes" nu inseamna neaparat obezitate. Totul depinde de cate calorii primeste organismul zilnic.


2. Barbatii au un metabolism mai rapid decat femeile, care ii protejeaza impotriva ingrasarii.
Este adevarat ca metabolismul barbatilor este mai rapid decat cel al femeilor, aceasta diferenta "masurandu-se" in circa 300 de calorii pe zi, spun medicii. Desi, inainte, femeile erau cele care acumulau kilograme in plus pe masura ce inaintau in varsta, nutritionistii au observat ca, in prezent, barbatii au "recuperat" in ultimele decenii in aceasta privinta. Asadar, un metabolism mai ridicat nu ii protejeaza suta la suta pe barbati de cresterea in greutate.


3. La dieta, metabolismul incetineste mult, iar curele repetate nu mai dau rezultate.
In aceasta afirmatie, spun dieteticienii, exista un sambure de adevar. Atunci cand o persoana reduce numarul de calorii pentru a slabi, organismul intra intr-un "mod de conservare", salvand de obicei caloriile primite, in loc sa le foloseasca. Asta se intampla insa doar pentru 30% din totalul de calorii la care se renunta.


4. La batranete, metabolismul scade.
Aceasta teorie este adevarata, insa este suficient sa fim atenti la numarul de calorii zilnice, pentru a ne mentine silueta. Rata medie a metabolismului fiecarei persoa¬ne scade cu doar 1-2% in fiecare deceniu al vietii, din motive inca nedescoperite. Medicii considera ca acest fenomen ar putea sa fie cauzat de o combinatie de factori, precum micsorarea creierului si a organelor interne, la care se adauga diminuarea masei musculare.

Totusi, atentioneaza specialistii, la batranete, organismul are nevoie mai mult ca oricand de vitamine si minerale. Deci batranii nu trebuie sa consume mai putine calorii, ci doar sa renunte la alimentele daunatoare.


5. Sportul stimuleaza metabolismul.
Nici aceasta afirmatie, spun medicii, nu este intocmai reala. "Este adevarat ca exercitiile de anduranta, precum ridicarea greutatilor sau fitnessul la aparate, cresc masa musculara, insa muschii au o rata a metabolismului destul de scazuta, iar pentru a castiga un kilogram de muschi in urma practicarii acestor sporturi, voluntarii au adaugat doar 10 calorii (echivalentul unei jumatati de lingura de zahar) la rata metabolismului zilnic", spune dr. Dee Dawson.

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    135 min
    19:15 Flori insangerate
    120 min
    21:15 Capcana razbunarii
    60 min
    22:15 Familia
    60 min
    23:15 Indragostiti din interes
    60 min
    00:15 Amor real
    60 min
    01:15 Capcana razbunarii
    60 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies