Adevărat sau fals: spune stop prejudecăţilor despre alimente!

Adevărat sau fals: spune stop prejudecăţilor despre alimente!
Data publicarii: 05 Iulie 2008

Foarte multe idei preconcepute circulă în legătură cu regulile unei alimentaţii sănătoase şi multe pot să te inducă în eroare. Află adevărul despre conţinutul de grăsimi al alimentelor şi despre proprietăţile fructelor şi legumelor!

Prejudecăţi despre grăsimi 
 Untul are mai multe calorii decât uleiul?

Fals. 100 ml de ulei conţin 100% grăsimi şi 900 kcal, iar 100g de unt conţin 81% grăsimi şi 740 kcal.

Uleiul de măsline are mai puţine grăsimi decât alte uleiuri?
Fals. Toate uleiurile au în compoziţia lor, în procent de 100%, grăsimi. Depinde de provenienţa acestor grăsimi şi de cum au fost procesate, dacă uleiul este de calitate, natural şi sănătos.

Prejudecăţi despre fructe şi legume 
Spanacul conţine mai mult fier decât lintea?
Fals. Lintea are un aport mai ridicat de fier decât spanacul: 100g linte conţin 7.5mg de fier, pe când 100g de spanac conţin numai 2.7 mg fier.

Kiwi este mai bogat în vitamina C decât portocala?
Adevărat. Kiwi are cel mai ridicat conţinut de vitamina C, dintre fructe, şi e indicat să consumi un fruct pe zi, dacă vrei să te menţii în cea mai bună formă.

Legumele congelate au mai puţine vitamine şi minerale decât cele proaspete?
Fals. Dacă procesul de recoltare, de sortare, de taiere şi de congelare este rapid, nu există pierderi de vitamine, în timp ce legumele proaspete, care stau câteva zile cuminţi în lădiţa de la aprozar, aşteptând să fie cumpărate, pot pierde o parte din aportul lor de vitamine.

Măslinele negre sunt mai grase decât cele verzi?
Adevărat. Cele negre sunt de două ori mai grase decât măslinele verzi. De fapt, cele verzi sunt măsline care nu au ajuns încă la maturitate, deci au o concentraţie mai mică de grăsimi.

Bananele măresc aciditatea stomacului?
Fals. Dimpotrivă, s-a descoperit că bananele, mai ales cele mai verzi, acţionează ca un medicament împotriva acidităţii, neutralizând substanţele dăunătoare mucoasei gastrice.

Sucurile de fructe pot înlocui fructele proaspete?
Fals. Majoritatea sucurilor care se găsesc în comerţ conţin o cantitate foarte mică de vitamine, gustul lor plăcut fiind dat de adaosul de zahăr. E recomandat să-ţi pregăteşti singură sucul la storcător sau la mixer, însă nu uita că fructul întreg şi proaspăt îşi păstrează mai bine proprietăţile!

 

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Mai mult decat o familie
    120 min
    08:00 Lectii de viata
    60 min
    09:00 Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025
    60 min
    10:00 Phoebe in Tara Minunilor
    120 min
    12:00 Secretul meu
    180 min
    15:00 Mai mult decat o familie
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Mama
    120 min
    20:00 Ingredientul secret
    120 min
    22:00 Iubire si razbunare
    120 min
    00:00 Gustul infrangerii
    60 min
    01:00 Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025
    60 min
    02:00 Mama
    135 min
    04:15 Ingredientul secret
    105 min
    06:00 Mai mult decat o familie
    120 min
Modifică setările cookies