Ce trebuie sa contina un mic dejun sanatos

Ce trebuie sa contina un mic dejun sanatos
Citeste mai mult despre: mic dejun, diete, nutritie
Data publicarii: 17 August 2009

Nutritionista vedetelor, dr. Mihaela Bilic, face trei recomandari sanatoase pentru masa de dimineata persoanelor care vor sa slabeasca sau sa se mentina in formaNutritionista vedetelor, dr. Mihaela Bilic, face trei recomandari sanatoase pentru masa de dimineata persoanelor care vor sa slabeasca sau sa se mentina in forma.

Iaurt cu fructe preparat acasa, sendvis cu sunca si legume de sezon sau un milkshake – sunt cateva sugestii de meniu pentru micul dejun, recomandate persoanelor care vor sa slabeasca de medicul Mihaela Bilic, cunoscuta drept nutritionista vedetelor din Romania.

Un exemplu foarte simplu si sanatos pentru masa de dimineata il poate constitui un iaurt mic, de 150 de grame, servit impreuna cu o banana taiata felii”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Specialistul subliniaza ca recomandarea este aceea de a opta pentru un iaurt simplu, pe care il vom combina noi cu o banana, evitand achizitionarea din comert a unui iaurt cu fructe, care contine zahar.

Iaurtul cu fructe sau musli este o capcana, pentru ca are adaos mare de zahar si, din punct de vedere caloric, se apropie de inghetata, desi el este perceput ca un iaurt. Nu va lasati pacaliti, chiar si variantele cu 0% grasime sunt mai mult un desert decat un banal produs lactat”, atentioneaza medicul Bilic. Potrivit nutritionistului, laptele este singurul aliment complet.

Un pahar de iaurt de 150 de grame furnizeaza 50% din necesarul zilnic de fosfor al unui adult si 40% din nevoie de calciu”, completeaza medicul. In ceea ce priveste fructele, specialistul atrage atentia ca, atunci cand vrem sa slabim, trebuie sa limitam numarul lor.

Banana este singurul fruct care contine amidon. Pe masura ce banana se coace, amidonul se transforma in zahar, ceea ce determina cresterea continutului caloric si a indicelui glicemic. Bananele coapte nu sunt indicate in alimentatia diabeticilor si nici a celor care vor sa slabeasca”, spune specialistul.

Medicul nu respinge nici sendvisurile. „Doua felii de sunca slaba, cu o rosie, un ardei gras si o felie de paine de secara constituie un mic dejun esential pentru persoanele care vor sa piarda din kilogramele nedorite”. Carnea, fie ca este alba sau rosie, constituie principala sursa de proteine a organismului, furnizand toti aminoacizii esentiali, lucru ce o face foarte utila in diete.

In plus, carnea de curcan, in afara faptului ca scade apetitul, confera si o stare de bine, datorita unui precursor al serotoninei pe care il contine. Carnea are vitamine (D, B12) si minerale (fier, zinc, seleniu), dar, in schimb, nu are fibre sau glucide.

De aceea, adauga medicul, carnea este bine s-o asociem cu legume de orice fel. Rosiile contin foarte mult potasiu, vitamina C si fibre, fiind cea mai bogata sursa de licopen – substanta care reduce riscul de boli cardiovasculare si de aparitie a cancerului de prostata si, in plus, ne protejeaza pielea de imbatranire. La randul lui, ardeiul gras este bogat in vitamina C, consumul regulat al acestei legume protejandu-ne de raceli, datorita cresterii activitatii sistemului imunitar.

Afla mai multe detalii despre acest subiect din Gandul!

 

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies