La studiu au participat 90.000 de femei aflate în premenopauză. Ele au completat chestionare în care au indicat cât de des au consumat 130 de alimente şi băuturi diferite. O dată la doi ani, voluntarele trebuiau să raporteze dacă au fost sau nu diagnosticate cu cancer la sân. Cazurile erau confirmate prin rapoarte medicale. La finalul acestui studiu, 1.021 de femei dezvoltaseră deja cancer la sân. Voluntarele care consumaseră zilnic peste o porţie şi jumătate de carne roşie aproape îşi dublaseră riscurile de cancer.
"Mai multe mecanisme biologice pot explica asocierea pozitivă dintre consumul de carne roşie şi riscul de diagnosticare cu cancer la sân", a declarat profesorul Eunyoung Cho, coordonatorul studiului.
Carnea roşie procesată şi gătită conţine substanţe cancerigene precum aminele heterociclice care se formează în timpul preparării. O a doua explicaţie este dată de hormonii de creştere administraţi vacilor în Statele Unite, dar care nu sunt administraţi animalelor în Europa. O a treia explicaţie este că acest tip de carne este o sursă de hemuri de fier, compuşi care provoacă dezvoltarea tumorilor alimentate de estrogen.
Cercetătorii au declarat că sunt necesare mai multe studii pentru a stabili o asociere clară între consumul de carne roşie şi cancerul la sân.
06:00 | Draga mama 120 min
|
---|---|
08:00 | Favorul 60 min
|
09:00 | Sarutul otravit 60 min
|
10:00 | Norocul lui Loli! 120 min
|
12:00 | Taramul sperantei 60 min
|
13:00 | Destinati iubirii 120 min
|
15:00 | Pamantul, Soarele si tu 120 min
|
17:00 | Norocul lui Loli! 120 min
|
19:00 | Draga mama 120 min
|
21:00 | Favorul 60 min
|
22:00 | Sarutul otravit 60 min
|
23:00 | Pazeste-ma de mine! 60 min
|
00:00 | Taramul sperantei 60 min
|
01:00 | Povestea de pe insula 300 min
|
06:00 | Draga mama 120 min
|