Dependenţa de ciocolată produce modificări în creier ca şi dependenţa de droguri

Dependenţa de ciocolată produce modificări în creier ca şi dependenţa de droguri
Data publicarii: 23 Noiembrie 2013

Modificările produse în creierul persoanelor înnebunite după ciocolată sunt similare celor produse de droguri asupra persoanelor dependente de substanţe interzise, potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici.

Anumite regiuni ale creierului se activează mai mult la persoanele mari amatoare de ciocolată, în momentul în care acestea consumă sau privesc desertul, decât la persoanele care nu au poftă de acest aliment dulce.

Cercetătorii au mai descoperit că imaginea ciocolatei contribuie semnificativ la activarea zonelor din creier asociate cu recompensa, acest lucru sugerând că persoanele care ţin dietă ar putea reduce consumul în cazul alimentelor preferate, dacă ar evita imaginile acestora, scrie Mediafax.

Profesorii Edmund Rolls şi Ciara McCabe de la Universitatea Oxford au investigat prin intermediul rezonanţei magnetice nucleare (RMN) creierul a opt persoane dependente de ciocolată şi al altor opt persoane care nu erau pasionate de acest desert. Voluntarii au vizionat imagini apetisante cu ciocolată, iar apoi au primit o băutură pe bază de ciocolată pe care au consumat-o în timp ce specialiştii le-au scanat creierul. La persoanele dependente de ciocolată, centrii din creier asociaţi cu plăcerea, obişnuinţa şi dependenţa de droguri s-au activat mai mult ca la celelalte. Aceşti centri se află în cortexul medial orbitofrontal, cortexul cingular şi striatumul ventral. Specialiştii au descoperit în urmă cu mai mult timp că traumatismele în zona cortexului orbitofrontal sunt asociate cu dezvoltarea dependenţei de pariuri, droguri şi alcool.

Scanarea prin RMN a demonstrat şi că, în cazul în care gustul este combinat cu imaginea, în creier se produce un răspuns mai puternic, decât în cazul în care cele două simţuri sunt utilizate separat. Componenta vizuală este foarte importantă şi este complementară aromei. Rolls este de părere că dacă o persoană mănâncă un aliment preferat fără să-l vadă - de exemplu, în întuneric - sau fără să-l poată mirosi, atunci aceasta ar putea reduce cantitatea consumată din acel aliment.

Studiul a fost publicat în European Journal of Neuroscience.

Program Acasa TV
  • Luni
  • 06:00 Draga mama
    135 min
    08:15 Favorul
    60 min
    09:15 Sarutul otravit
    60 min
    10:15 Dragoste de neinvins
    120 min
    12:15 Mereu in gandul meu
    45 min
    13:00 Destinati iubirii
    120 min
    15:00 Un nou rasarit
    120 min
    17:00 Dragoste de neinvins
    120 min
    19:00 Draga mama
    120 min
    21:00 Favorul
    60 min
    22:00 Sarutul otravit
    60 min
    23:00 Baiatul meu
    60 min
    00:00 Mereu in gandul meu
    60 min
    01:00 Calea spre iertare
    240 min
    05:00 Baiatul meu
    60 min
    06:00 Draga mama
    135 min
Modifică setările cookies