Despre accidente la ski: Află ce exerciţii trebuie să faci, pentru a evita să te răneşti pe pârtie!

Despre accidente la ski: Află ce exerciţii trebuie să faci, pentru a evita să te răneşti pe pârtie!
Citeste mai mult despre: accidente la ski
Data publicarii: 18 Ianuarie 2009

Schiatul e super-distractiv, până iei prima căzătură serioasă! Află care sunt cele mai comune accidente la ski şi ce exerciţii trebuie să faci înainte, pentru a evita să te răneşti!

Accidente la cap

Reprezintă cam 10-20% din gama accidentelor la ski şi majoritatea lor (90%) sunt minore – mici tăieturi, zgârieturi sau cucuie. Celelalte 10% includ leşin, fracturi de craniu, hemoragii şi răni deschise. Nu trebuie să te sperii, însă! Accidentele la cap apar în urma coliziunilor, cu alţi schiori sau cu obiecte – trunchiuri de copac, bulgări de gheaţă, în urma căzăturilor pe pârtie, şi pot fi prevenite foarte simplu prin purtarea unei căşti de protecţie!

Accidente la umăr

Acestea se pot întâmpla în trei moduri: 1. fie printr-o căzătura în care să te sprijini direct pe încheietura umărului, 2. fie cazi şi întinzi prea mult mâna, iar sprijinul greutăţii tale se transferă către umăr, 3. fie cazi şi te răsuceşti în jurul mâinii întinse prea mult, provocând răsucirea încheieturii umărului şi dislocarea acestuia. Statistic vorbind, clavicula este cel mai des fracturat os, dar se vindecă repede, cu ajutorul ghipsului şi bandajelor medicale.

Exerciţii pentru pregătire: Dacă practici vâslitul, sau dacă obişnuieşti să ridici greutăţi, atunci ai umerii puternici şi mobili. Dacă aceste activităţi sunt străine de tine, încearcă un exerciţiu simplu: du-ţi mâinile la spate şi aplaudă, apoi uneşte-le şi trage cât mai mult de ele, împingând pieptul înainte.

Mai poţi încerca să îţi atingi mâinile la spate: ridic-o pe dreapta deasupra umărului drept şi las-o în jos pe spate, iar pe cea stângă ridic-o pe la spate în întâmpinarea celeilalte. După ce reuşeşti, schimbă, astfel încât să cobori mâna dreaptă şi s-o ridici pe cea stângă, la spate.

Alt exerciţiu extrem de util pentru mobilitatea şi întărirea umerilor este să aplauzi cu mâinile întinse deasupra capului şi apoi să le împingi uşor şi ritmic în spate.

Accidente la genunchi

Mai mult de o treime dintre accidentele la ski implică rănirea genunchiului, mai ales ligamentul medial colateral. La primele lecţii de ski, începătorilor li se recomandă să nu se opună căzăturii, mai degrabă decât să se redreseze şi să încerce să rămână în picioare, pentru a nu se răni mai tare decât e cazul.

Pentru rănile minore la genunchi, se recomandă odihnă şi aplicarea de compresii cu gheaţă pentru 24 de ore. Apoi, e indicat să se folosească un suport pentru fixarea genunchiului rănit, şi luarea de medicamente anti-inflamatoare, în următoarele cinci zile.

Când trebuie neapărat să apelezi la un medic: dacă genunchiul este evident deformat, dacă nu îţi poţi folosi deloc piciorul afectat, dacă în câteva ore după ce te-ai accidentat, genunchiul se umflă tare, dacă nu îţi poţi întinde deloc genunchiul şi dacă te doare foarte tare când apeşi acolo.

Exerciţii pentru pregătire: Trebuie să construieşti muşchi puternici la coapse, pentru ca aceştia te vor ajuta să îţi stabilizezi genuchiul la căzături. Cum poţi face asta: sprijină-te cu spatele de un perete, cu genunchii la 90 de grade şi menţine-te în poziţia asta 30-60 de secunde, apoi repetă de două până la cinci ori exerciţiul. Acest exerciţiu e util pentru că înveţi să ai mai multă stabilitate şi îţi întăreşti genunchii. Dacă ai condiţie fizică, poţi ţine greutăţi de 5-15 kilograme în timp ce sprijini peretele.

Accidente la mână

Cel mai des accidentate sunt încheietura mâinii şi degetul mare. Fractura oaselor la degetul mare trece uşor, de obicei, prin aplicarea unui pansament rigid, dar neputinţa de a ţine o furculiţă în mână e mai supărătoare decât durerea însăşi.

Accidentele la încheietura mâinii sunt mai frecvente la cei care se dau cu snowboard-ul decât la schiori, pentru că primii sunt încilanţi să cadă pe mână. De aceea, sunt foarte recomandate benzile de protecţie la mână.

Exerciţii pentru pregătire: Poţi încerca să ridici greutăţi uşoare şi să îţi roteşti mâna în timp ce le ţii, pentru a întări şi flexibiliza încheietura mâinii.

Accidente la picior

Acest tip de accidente se produc mai ales atunci când săritura la ski nu e făcută cum trebuie, iar schiorul cade în direcţia greşită. Pentru a preveni aceste accidente – care sutn dureroase şi nici nu se vindecă aşa uşor – trebuie să te asiguri că ski-urile sunt puse cum trebuie.

Urmează aceste reguli atunci când sari peste un dâmb la ski: Nu sări dacă nu ştii unde şi cum urmează să aterizezi. Nu îţi îndrepta picioarele în timpul săriturii, ţine-ţi genunchii flexaţi. Aterizează pe amebele schiuri şi ţine-ţi genunchii îndoiţi. Nu încerca să te ridici şi să-ţi îndrepţi picioarele decât după ce te-ai oprit din alunecat. Dacă ai căzut, rămâi acolo, nu te ridica imediat. Nu ateriza pe o mână. Ţine-ţi mâinile întinse corespunzător înainte.

Exerciţii pentru pregătire: Exerciţiile pentru gambă pot reduce riscul de accidente la picior. În faţa unei trepte a scărilor, stai pe prima jumătate a picioarelor, mai mult pe degete, pe marginea treptei, şi lasă-ţi călcâiele în jos, până simţi cum ţi se întind muşchii gambei. Apoi ridică-te pe vârfurile degetelor şi repetă pentru 3 secunde. Fă 15-30 de repetiţii.

 

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies