Dieta budhistă este diferită de dieta vegetariană, dar poate avea efecte la fel de pozitive

Dieta budhistă este diferită de dieta vegetariană, dar poate avea efecte la fel de pozitive
Data publicarii: 20 Octombrie 2013

Deşi nici budhiştii nu consumă în mod normal carne, bucătăria budhistă este diferită de bucătăria vegetariană, prin faptul că cei care o respectă evită să ucidă plantele.

Călugării budhişti au grijă să nu facă nici un rău plantelor. Prin urmare, dieta lor nu include legume rădăcinoase, cum sunt ceapa, morcovii sau cartofii, pentru că acestea trăiesc în pământ şi ar fi ucise prin dezgropare.

În schimb, vegetale ca fasolea sau fructele sunt folosite din plin. Unii călugări din China sau Vietnam evită consumarea plantelor cu o aromă puternică, cum ar fi usturoiul sau coriandrul, pentru că aromele excită simţurile.

Dieta budhistă este foarte strictă. Unii budhişti consumă carne, dar niciodată carne de vită, carne a animaleleor mari sau a animalelor exotice. În acelaşi timp, o altă restricţie a lor este valabilă în ceea ce priveşte consumul de organe ale animalelor.

Alcoolul şi drogurile sunt la rândul lor evitate datorită efectelor lor asupra minţii, fapt care nu este tolerat de religia Budhistă. În acelaşi timp, călugării budişti evită orice aliment sa substanţă care poate crea dependenţă, printre acestea numărându-se alcoolul şi tutunul.

Bucătari budhişti reuşesc să imite produsele din carne folosin gluten din grâu, cunoscut sub numele de „seitan”, soia, tofu şi alte derivate din plante. Folosind condimente speciale, ei reuşesc să dea produselor pe care le gătesc aromă de carne, urmând ca acestea să fie pregătite la fel ca felurile de mâncare tradiţionale cu carne.

În mănăstirile budhiste, călugării şi vizitatorii (inclusiv cei care aparţin altor religii şi care vizitează locul doar pentru câteva ore) sunt serviţi cu feluri de mâncare care conţin „carne falsă”, cu aromă de carne de pui. Nu toţi budhiştii respectă dieta vegetariană permanent. Unii ţin această dietă ca un fel de postire, o dată pe săptămână, o dată pe lună sau în ocazii speciale, cum ar fi o dată pe an, înainte de a vizita mormintele strămoşilor lor.

Chiar dacă nu ai ocazia de a vizita o astfel de mănăstire, poţi încerca din când în când o astfel de dietă. Te va ajuta să te simţi mai bine şi, de ce nu, chiar să pierzi câteva kilograme. Important este însă că produsele vegetale aduc energie organismului, aşa că ar trebui consumate cât mai des posibil.

Program Acasa TV
 • Luni
 • 06:00 Draga mama
  135 min
  08:15 Favorul
  60 min
  09:15 Sarutul otravit
  60 min
  10:15 Dragoste de neinvins
  120 min
  12:15 Mereu in gandul meu
  45 min
  13:00 Destinati iubirii
  120 min
  15:00 Un nou rasarit
  120 min
  17:00 Dragoste de neinvins
  120 min
  19:00 Draga mama
  120 min
  21:00 Favorul
  60 min
  22:00 Sarutul otravit
  60 min
  23:00 Baiatul meu
  60 min
  00:00 Mereu in gandul meu
  60 min
  01:00 Calea spre iertare
  240 min
  05:00 Baiatul meu
  60 min
  06:00 Draga mama
  135 min
Modifică setările cookies