"Exista unele tipuri de cascaval produs din soia care contin cazeina (proteina din lapte care contribuie la coagularea acestuia, constituind cel mai important component al branzeturilor - n.r.). Acest produs, desi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post", atrage atentia prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Specialistul spune ca pentru a ne feri de aceste produse, singura solutie este de a verifica eticheta. Ingrediente precum "cazeina", "praf de ou", "derivat de ou", "zer", "praf de zer" nu trebuie sa se regaseasca pe eticheta produselor de post, atentioneaza prof. Mencinicopschi.
In ceea ce priveste produsele de post fabricate din soia, specialistii atrag atentia ca acestea nu sunt tocmai recomandate. "In nici un caz nu trebuie sa mancam zilnic astfel de produse. Desi sunt fabricate din soia, aceasta este modificata genetic si combinata cu multi aditivi alimentari, respectiv E-uri, pentru ca produsul finit sa semene, atat din punct de vedere al gustului, al mirosului, cat si al culorii, cu alimentul pe care il "imita" - salam, parizer, pateu, crenvurste, cascaval", atrage atentia Livia Nena, biolog nutritionist.
"Dintre toate aceste produse din soia, cea mai sanatoasa este branza tofu. Evident, singura conditie este ca soia sa nu fie modificata genetic", precizeaza prof. Mencinicopschi. Dupa tofu, pe locul urmator se afla laptele de soia. "Acesta se poate bea zilnic, avand in vedere ca el este consumat si de catre persoanele cu intoleranta la lactoza", apreciaza biologul Nena.
"Pateul din soia contine multi aditivi, la fel ca si cel animal, de altfel. La fel este si salamul sau crenvurstii de post", subliniaza prof. Mencinicopschi. Snitelul, in afara E-urilor continute, este si prajit in ulei, iar cascavalul ne poate intinde o mare capcana, din cauza ingredientelor " de dulce", pe care le contine uneori, ne atentioneaza medicul.
Potrivit specialistilor, cel mai bun mod de a consuma soia este acela de a o prepara acasa, traditional, la cuptor.
In perioada postului, proteinele necesare bunei functionari a organismului ni le putem furniza din mazare, fasole, soia nemodificata genetic si masline.
Afla mai multe detalii despre acest subiect din "Gandul"!
| 06:00 | Santa Diabla 120 min
|
|---|---|
| 08:00 | Lectii de viata 60 min
|
| 09:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S4 toamna 2025 60 min
|
| 10:00 | Luna perfecta 120 min
|
| 12:00 | Pacate din iubire 180 min
|
| 15:00 | Santa Diabla 105 min
|
| 16:45 | Lectii de viata 60 min
|
| 17:45 | Sarutul otravit 75 min
|
| 19:00 | Pariu cu destinul 60 min
|
| 20:00 | Mostenirea 120 min
|
| 22:00 | Acea fata 120 min
|
| 00:00 | Lectii de viata 60 min
|
| 01:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S4 toamna 2025 75 min
|
| 02:15 | Mostenirea 120 min
|
| 04:15 | Luna perfecta 105 min
|
| 06:00 | Santa Diabla 120 min
|