Menţine-ţi sănătatea cavităţii bucale cu periuţa de dinţi ideală

Menţine-ţi sănătatea cavităţii bucale cu periuţa de dinţi ideală
Data publicarii: 17 Aprilie 2008

Nu este întotdeauna uşor să alegi o periuţă de dinţi, mai ales că există atâtea tipuri, atât manuale, cât şi electrice. Igiena cavităţii bucale este foarte importantă şi, de aceea, trebuie să optezi pentru o periuţă care să asigure un periaj corect.

Periuţa de dinţi ideală trebuie să aibă perii de duritate medie (în schimb, copii şi persoanele cu probleme parodontale pot opta pentru o periuţă cu peri moi). Mişcările folosite în timpul periajului trebuie să asigure curăţarea şi în zonele dificile precum spaţiile interdentare, acolo unde se instalează bacteriile.

După ce apar primele semne de uzură a periuţei de dinţi (când perii se îndoaie la vîrf sau cei coloraţi încep să se decoloreze), aceasta trebuie schimbată. O periuţă de dinţi trebuie înlocuită la aproximativ trei luni. Dacă perii ei se deteriorează prea repede, înseamnă că nu o foloseşte cum trebuie şi apeşi prea tare în timpul periajului.

Periuţele de dinţi pe care trebuie să le eviţi
Evită să-ţi achiziţionezi o periuţă cu peri prea duri, deoarece este mult prea agresivă pentru gingii şi pentru dinţi, iar eficacitatea periajului şi curăţarea vor rămîne doar o iluzie. De asemenea, nu este indicat să cumperi una cu peri naturali deoarece aceştia favorizează acumularea de bacterii. Chiar dacă producătorii de astfel de obiecte sunt preocupaţi de designul lor, capul periuţei şi perii sunt mult mai importanţi.

Periajul dinţilor trebuie să fie confortabil şi agreabil în acelaşi timp, iar alegerea periuţei rămâne până la urmă o chestiune de gust. Important este să ai în vedere atât calitatea periajului, cât şi a periuţei. În funcţie de tipul de periuţă (manuală sau electrică), trebuie să fii atentă la mişcările pe care le faci, deoarece acestea sunt diferite. În cazul periuţei electrice, spre exemplu, nu trebuie să reproduci mişcările pe care le efectuezi atunci când foloseşti o periuţă manuală.

De ce ne spălăm pe dinţi?
O bună igienă a cavităţii bucale previne apariţia cariilor, afecţiunile gingiilor precum şi respiraţia urât mirositoare. În plus, periajul este o metodă eficientă de îndepărtare a tartrului care se depunde pe suprafaţa dinţilor de-a lungul întregii zile. Invizibilă, dar nocivă, acestă acumulare de săruri se fixează la marginea gingiilor şi în zona dintre dinţi. Dacă nu este îndepărtată în fiecare zi, cu timpul, se va transforma într-un depozit dur (tartrul) care determină bolile gingiilor.

Un periaj eficient
Chiar dacă ai o periuţă sofisticată, tu eşti cea care asigură periajul adecvat. Acesta trebuie realizat, în medie, de două ori pe zi. De asemenea, nu este suficient să cureţi doar dijnţii şi gingiile, ci şi limba. Efectuează mişcări uşoare, ca să nu te răneşti.

 

Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Drumul catre tine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    60 min
    02:00 Inima nu minte
    195 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies