Şapte analize medicale esenţiale pentru toate femeile!

Şapte analize medicale esenţiale pentru toate femeile!
Citeste mai mult despre: analize medicale, femei
Data publicarii: 26 Aprilie 2009

Se ştie că e mult mai uşor şi mai bine să previi decât să tratezi. De aceea, nu neglija sănătatea şi mergi regulat la controale medicale: mai bine o vizită preventivă, de plăcere, decât una de nevoie!

Examenul ginecologic anual
Acesta este OBLIGATORIU şi esenţial pentru toate femeile, indiferent de intensitatea vieţii sexuale. Acest examen ginecologic trebuie să includă şi testul Papanicolau, care nu e deloc dureros şi constă în prelevarea de celule de la nivelul mucoasei colului uterin. Cu ocazia examenului, se mai fac teste pentru depistarea eventualelor BTS (boli cu transmitere sexuală). Unele pot afecta trompele uterine şi pot produce inflamaţii pelviene – care sunt cauzele principale ale infertilităţii şi ale sarcinilor extrauterine.

Mamografie
Un examen al sânilor este indispensabil, mai ales dacă există în familie cazuri de cancer mamar (la rudele de gradul I - mama sau sora), dacă ai depistat cel vreun nodul aparent inofensiv sau dacă ai scurgeri din mamelon. Autoexaminarea nu ţine loc de control medical de specialitate! Femeilor li se recomandă să înceapă efectuarea testelor pentru depistarea cancerului la sân în jurul vârstei de 25 de ani, iar acestea să se repete o dată la trei ani, până la împlinirea vârstei de 40 de ani, iar de atunci, cel puţin anual.

Examen oftalmologic
Se efectuează cel puţin la doi ani. După vârsta de 40 de ani, e indicat să mergeţi pentru un astfel de control o dată pe an sau chiar mai des, pentru a afla dacă este nevoie să purtaţi ochelari de vedere (sau dacă cei vechi sunt încă buni) şi pentru a verifica riscul de a face cataractă sau glaucom. De asemenea, doctorii pot depista eventuale presiuni mărite asupra creierului, cauzate de hemoragii sau tumori. Mai mult, ochiul poate fi "martorul" unor boli aparent fără legătură directă: diabetul sau hipertensiunea arterială.

Examen stomatologic
Se face o dată sau de două ori pe an, cel puţin, şi nu urmăreşte numai identificarea unor eventuale carii, ci şi apariţia unui cancer sau a bolilor gingivale. Lipsa unei igiene orale adecvate e cauza majoră a afecţiunilor gingivale. Dacă nu sunt tratate la timp, acestea duc nu numai la un miros urât al gurii, dar şi la căderea dinţilor! Chiar dacă nu ai carii, e recomandat să faci un detartraj al dinţilor o dată la şase luni!

Control dermatologic
Examinează-ţi regulat aluniţele, pentru a vedea dacă apar altele noi sau cele sau dacă cele existente deja îşi schimbă culoarea, forma, mărimea, textura sau senzaţia pe care ţi-o produc! Deşi cancerul de piele loveşte practic fără discriminare, marii iubitori de soare, persoanele cu pielea deschisă la culoare sau cei cu antecedente în familie sunt cei mai susceptibili de a se îmbolnăvi de cancer, şi ei sunt cei care trebuie să meargă la control dermatologic la prima suspiciune. Cancerul de piele poate fi tratat dacă e depistat din timp.

Teste pentru depistarea diabetului
Acestea ar trebui să înceapă tot de la vârsta de 25 de ani. Dacă nivelul glucozei din sânge este normal, testul se face la fiecare trei ani. Dacă nivelul depăşeşte o limită, trebuie să mergeţi mai des la doctor. Diabetul loveşte şi în oamenii tineri, de aceea, glicemia trebuie verificată cu regularitate, mai ales la persoanele obeze, cu rude diabetice, la femeile cu hipertensiune sau care au avut diabet pe timpul sarcinii, precum şi la cele care au născut copii de peste 4 kg.

Nivelul colesterolului
Colesterolul este o substanţă grasă, care face parte din învelişul exterior al celulelor. Colesterolul în exces din sânge poate fi depozitat în artere şi poate duce la îngustarea lor (ateroscleroză). Depozitele mari de colesterol pot bloca complet o arteră, astfel încât sângele să nu mai poate curge prin ea. Potrivit studiilor, la fiecare 33 secunde în lume o persoană îşi pierde viaţa din cauza afecţiunilor cardiovasculare. Principalul factor de risc pentru apariţia bolilor de inimă este colesterolul. Astfel, acest simplu test sanguin îţi poate salva viaţa dacă este realizat la timp. Valoarea colesterolului poate fi reglată cu ajutorul unei diete echilibrate şi prin tratament medicamentos, recomandat numai de medicul curant.

Dacă starea ta de sănătate nu este tocmai bună şi nu prea ai indicii despre cauzele posibile, atunci este ideal să faci un control medical general. Acesta presupune o trecere în revistă a tuturor organelor şi sistemelor. Cel respirator, gastrointestinal, cardiovascular, genito-urinar, muscular şi osteoarticular; starea epidermei, a sistemului endocrin şi nervos central, a ochilor. Nu uita de analizele sângelui şi nici de controlul ORL. Costurile unei asemenea investigaţii nu sunt tocmai mici, dar atunci când e vorba de viaţa şi sănătatea ta, nimic nu e prea mult!

 

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies