Sfaturi utile pentru a ne păstra o memorie bună de-a lungul timpului

Sfaturi utile pentru a ne păstra o memorie bună de-a lungul timpului
Data publicarii: 23 Noiembrie 2013

Memoria funcţioneză ca un calculator complex care gestionează o mulţime de informaţii provenite din mediul exterior. Procesul memorării se desfăşoară în trei etape: învăţarea, stocarea informaţiilor şi restituirea. Informaţiile sunt stocate pe două niveluri.

La primul nivel, se găseşte memoria pe termen scurt. Ea nu poate conţine decât un număr limitat de date şi nu le putem accesa decât pentru un minut după ce le obţinem. De exemplu, nu reţinem un număr nou de telefon decât atât cât ne trebuie pentru a-l forma. La al doilea nivel, memoria pe termen lung are o capacitate de stocare nelimitată, în principiu, arată L'internaute. Cu cât mai mult ştiţi să o utilizaţi, cu atât ea poate conţine mai multe informaţii.

Sfaturi pentru întreţinerea unei memorii bune:
Antrenaţi-vă creierul! Cea mai bună metodă rămâne antrenamentul zilnic al memoriei. Să nu credeţi însă că e vorba de simple exerciţii de memorare. Nu sunt însă de neglijat nici micile exerciţii la îndemâna oricui, cum ar fi să reţineţi o listă de cuvinte, numere de telefon ale prietenilor sau poezii. Obiectivul este mult mai complex - o viaţă socială şi intelectuală satisfăcătoare. Pentru asta, e indicat să citiţi cărţi şi reviste, să rezolvaţi integrame, cuvinte încrucişate, jocuri de perspicacitate, sau poate chiar să învăţaţi o limbă străină, de ce nu.

Duceţi o viaţă echilibrată din toate punctele de vedere: exerciţiile fizice şi mai ales mersul pe jos favorizează oxigenrarea creierului. Se impune, de asemenea, o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume şi în mâncăruri pe bază de peşte. Acestea conţin multe din elementele indispensabile pentru buna funcţionare a memoriei. Studiile de specialitate au dovedit că fumatul creşte riscul de a dezvolta maladia Alzheimer. Ţigările şi memoria bună nu se împacă de fel; sfatul nostru este să reduceţi pe cât posibil numărul de ţigări, dacă nu întrevedeţi încă posibilitatea de a vă lăsa definitiv de fumat, deşi acesta ar fi cel mai bun lucru pe care l-aţi putea face pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Mai trebuie menţionat că există două feluri de probleme ale memoriei: unele mici şi unele mari. Cele mari se referă la amneziile prelungite şi afectează atât memoria pe termen lung, cât şi pe cea pe termen scurt. Astfel de amenzii grave pot apărea după boli neuro-degenerative precum maladia Alzheimer, după accidente vasculare cerebrale, după unele boli psihice. Amneziile pe temen scurt pot apărea după un traumatism cranian, caz în care dispar toate amintirile de dinainte de ziua accidentului. Recuperarea se face numai cu ajutorul medicilor specialişti.

Cât despre problemele mici de memorie, ele sunt mai degrabă izolate şi fără gravitate. Frecvenţa lor creşte de obicei în perioade de stres (examene, proiecte cu termen limită), odată cu oboseala, sau în asociere cu anumite medicamente (somnifere, tranchilizante) şi mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta se explică prin faptul că, pe măsură ce anii trec, zonele creierului care permit procesul de memorare sunt din ce în ce mai puţin irigate şi oxigenate.

Nu neglijaţi niciodată problemele de memorie. Maladia Alzheimer debutează întotdeauna cu mici probleme de uitare, asociate cu dificultăţi în exprimare şi cu orientarea în spaţiu. Dacă aveţi îndoieli, nu ezitaţi să consultaţi un medic.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies