Terapii complementare: Aloe, planta nemuririi care alungă spiritele malefice

Terapii complementare: Aloe, planta nemuririi care alungă spiritele malefice
Data publicarii: 29 Ianuarie 2008

Vechii egipteni o numeau planta nemuririi deoarece, alături de celelalte daruri funerare, aloea avea loc de cinste în mormântul faraonilor, menirea ei fiind să aibă grijă de spiritele celor morţi.

Africanii credeau că planta este înzestrată cu puteri sacre, motiv pentru care agăţau mănunchiuri de aloe deasupra uşii, ca să alunge spiritele malefice - rol similar cu cel al usturoiului, folosit în noaptea Sfântului Andrei, în credinţa populară românească.

De fapt, nici nu suntem departe de adevăr, dacă ne gândim că aloea este rudă cu usturoiul, ceapa, crinul şi laleaua. Practic, fac parte din aceeaşi familie a liliaceelor.

Din cele peste 250 de specii de aloe, cele mai răspândite şi cunoscute în lumea întreagă sunt aloe vera, aloe saponaria si aloe ferox. Acestea sunt cultivate în Africa, ţările din jurul Mării Mediterane, India, China, insulele Oceanului Indian, Japonia, Texas, Arizona, California, Mexic, Jamaica.
În mare, caracteristicile sunt aceleaşi. Frunze mari, cărnoase, pline cu un suc folosit în industria farmaceutică şi cosmetică, în medicina complementară fiind folosita întreaga plantă.

Vindecă rănile
Cel puţin aşa spun legendele. Una dintre ele aminteşte de Alexandru cel Mare, care se pare a experimentat virtuţile plantei pe propria-i piele. Rănit fiind în luptă, de o săgeată, a fost nevoit să apeleze la un preot vindecător. Acesta, cunoscând calităţile plantei, i-a stors sucul direct pe rană. În câteva zile, plaga s-a vindecat.

În timp, specialiştii au căutat compoziţia acestui suc (gel) şi au ajuns la concluzia că este un bun dezinfectant (antibacterian, antiviral şi antifungic). Aplicat pe rană, nu numai că o curăţă, dar o şi ajută să se cicatrizeze mai repede.

Mai mult, alină şi durerile locale, având şi un puternic efect analgezic. Din păcate, dezavantajul acestui suc este că, în contact cu aerul, se oxidează în cel mult 2 ore.

Remedii
Oamenii de ştiinţă japonezi au efectuat mai multe studii farmacologice şi au descoperit că aloea conţine trei agenţi antitumorali. Prin urmare, au prescris remedii pe bază de aloe bolnavilor de leucemie şi celor cu tumori maligne, planta având un puternic efect imunostimulator.

Cel mai frecvent remediu utilizat în medicina populară românească este cel în care aloea este lăsată la macerat fie în alcool, fie în miere şi vin. Acest preparat este deosebit de eficient în tatarea tulburărilor digestive, ulcerului gastric în faza incipientă, constipaţiei.

Indicată în bolile acestui sezon
Iarna, persoanele care suferă de astm şi bronşite sunt mult mai expuse la complicaţii. De aceea, o cură cu aloe este binevenită pentru a evita răcelile, inflamaţiile la nivelul gâtului şi nasului, precum şi pentru a scădea secreţia bronşică.

Dacă ai acumulat multe toxine, e timpul să le elimini! Aloe este un bun detoxifiant al organismului. Mai mult decât atât, este şi un revitalizant puternic, deoarece are în compoziţie peste 20 de minerale şi vitamine.

 

Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Drumul catre tine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    60 min
    02:00 Inima nu minte
    195 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies