Top 10 fructe si legume care previn imbatranirea

Top 10 fructe si legume care previn imbatranirea
Citeste mai mult despre: tips, antioxidanti, fructe si legume, nutritie
Data publicarii: 21 August 2009

Fructele de padure, strugurii si rosiile se numara printre cele mai importante zece fructe si legume care ne ajuta, prin consumul lor, in lupta pentru pastrarea tineretii. Multe dintre aceste zarzavaturi si surse de vitamine, care contin antioxidanti, sunt de sezon.

1. Afinele, merisorul, capsunele si zmeura
Sunt foarte bogate in antioxidanti, substante care impiedica imbatranirea prematura a celulelor. „Afinele contin mai multi antioxidanti, decat orice alt aliment. Ele sunt, de exemplu, de trei ori mai bogate in aceasta substanta decat vinul rosu sau ceaiul verde. In plus, studiile arata ca aceste fructe, in special, capsunele, contin foarte multa vitamina C - un adevarat elixir al tineretii”, spune Florentina Opris, profesor de educatie fizica si sport.

2. Strugurii
In coaja si semintele acestor fructe se gasesc 20 de antioxidanti care ajuta la respingerea atacurilor radicalilor liberi, ce induc imbatranirea. Potrivit specialistilor, cu cat coaja boabelor de struguri este mai intens colorata, cu atat efectul strugurilor este mai puternic. „Quercetina, care se gaseste din belsug si in ceapa sau ceai, pare sa fie una dintre cele mai importante substante cu efect antiimbatranire continute de struguri”, apreciaza Florentina Opris.

3. Avocado
Este unul dintre protectorii celulelor, datorita abundentei de glutation – cel mai important antioxidant pe care il contine. De asemenea, aceasta substanta ajuta si la neutralizarea grasimilor extrem de distructive din alimente. Un rol esential il au si citricele, indeosebi portocala, care contine atat de multi antioxidanti, incat specialistii de la Institutul National al Cancerului a numit-o „cea mai completa colectie de inhibitori cunoscuti ai cancerului din toate categoriile”.

4. Rosiile.
Aceasta leguma este o neasteptata sursa de energie in lupta contra imbatranirii. „Ea contine, de departe, cea mai mare cantitate de lycopen - un remarcabil antioxidant. Testele efectuate arata ca lycopenul este mai puternic in nimicirea unor radicali liberi decat beta-carotenul”, potrivit Florentinei Opris.

5. Broccoli.
Despre aceasta leguma, specialistii spun ca este „binecuvantata” cu un continut abundent de antioxidanti. Unul deosebit de puternic este sulforafanul. In plus, broccoli mai contine si vitamina C, beta-caroten si luteina.

6. Varza.
La fel ca si broccoli, varza este leguma crucifera cu o puternica actiune antioxidanta. Specialistii recomanda ca pentru a obtine maximum de beneficii, sa consumam varza sau alte legume din familia sa crude sau usor fierte.

7. Morcovii
Sunt legendari in lupta impotriva bolilor cauzate de batranete. Beta-carotenul, pigmentul portocaliu din morcov, ajuta la cresterea sistemului imunitar. Un morcov de marime medie contine aproximativ sase mg de beta-caroten, in timp ce o ceasca cu suc de morcovi numara 24 mg de beta-caroten.

Afla mai multe detalii despre acest subiect din Gandul!

 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Leylifer
    60 min
    09:00 Scrisoarea de adio
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    60 min
    22:00 Scrisoarea de adio
    60 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Leylifer
    75 min
    02:15 Sarutul otravit
    150 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies