"Usturoiul crud şi extractele de usturoi sunt prezentate drept agenţi care contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge (ß-lipoproteină) şi fac parte dintre suplimentele naturale cele mai vândute", subliniază profesorul Christopher Gardner de la şcoala de medicină din cadrul Universităţii Stanford, California, coordonator al studiului.
Zdrobirea usturoiului provoacă formarea alicinului, o substanţă cu miros puternic, antibacteriană, care împiedică formarea colesterolului. Studiile clinice la care au participat subiecţi umani pentru a evalua proprietăţile anti-colesterol ale usturoiului crud nu au fost concludente, explică cercetătorii. Nu s-a înregistrat nici un efect notabil din punct de vedere statistic în ceea ce priveşte densitatea colesterolului rău, au concluzionat autorii studiului. Nivelurile celorlalte tipuri de colesterol, precum "a-lipoproteina" sau colesterolul bun, trigliceridele şi colesterolul total, au rămas nemodificate.
"În laborator, alicinul este pus în contact direct cu celulele şi are efect asupra colesterolului, dar substanţa reacţionează diferit când este absorbită de corpul uman", a indicat Gardner.
06:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|
---|---|
08:00 | Lectii de viata 60 min
|
09:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025 60 min
|
10:00 | Scantei peste Brooklyn 120 min
|
12:00 | Pacate din iubire 180 min
|
15:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|
17:00 | Lectii de viata 60 min
|
18:00 | Sarutul otravit 120 min
|
20:00 | Mostenirea 120 min
|
22:00 | Favorul 120 min
|
00:00 | Lectii de viata 60 min
|
01:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025 60 min
|
02:00 | Fie ce-o fi! 135 min
|
04:15 | Scantei peste Brooklyn 105 min
|
06:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|