Cristina Stamate: "Nu cred ca atunci cand te indragostesti la 15 ani ajungi sa traiesti toata viata cu persoana respectiva" - FOTO

Cristina Stamate: Nu cred ca atunci cand te indragostesti la 15 ani ajungi sa traiesti toata viata cu persoana respectiva - FOTO
Data publicarii: 20 Mai 2012

Duminica, 20 mai Olivia Steer a intoars o noua fila a emisiunii “Doamne de poveste” si a adus in fata telespectatorilor ACASA portretul unei mari doamne a revistei romanesti, Cristina Stamate, o actrita cu o cariera longeviva, o femeie cu o personalitate puternica, tonica si vibranta, dedicata iubirii si teatrului.

Cristina Stamate s-a ghidat in viata dupa principiul gandirii libere: “Toate lucrurile in viata ar trebui sa invatam sa le abordam cu putere, cu forta si cu personalitate. Sa nu te inregimentezi niciodata bunului plac al altora, sa nu apleci urechea crezand obedient ca stie ala mai bin. Poate ca ala stie mai bine pentru el si pentru universul lui si poate ca totusi pentru tine si universul in care tu esti stapan poate ca tu stii mai bine pentru tine si ce-ti trebuie si ce te bucura si ce te poleieste si ce te face sa te impaci bine cu tine insuti”, a spus la “Doamne de poveste”, Cristina Stamate.

Inca din copilarie a fost indragostita de teatru, dar si de Stefan Banica Sr: “Una dintre primele suspine de amor, cred ca ma indragostisem intr-un fel de Stefan Banica Sr si cred ca odata i-am trimis o carte postala. Viata a facut sa ne intalnim si sa jucam in aceleasi spectacole si i-am marturisit lui Stefan. De atunci, de cate ori ne vedeam in spectacole, venea langa mine si imi soptea la ureche <<Vaporul e afara. Cand terminam, te iau si fugim in lume>>”, marturiseste Cristina Stamate.

A trecut prin suferintele primei povesti de dragoste la 15 ani, o varsta prea frageda pentru o iubire de-o viata: “La primul amor absolut copilaresc si evident terminat prost si neimplinit. Nu stiu de ce evident, cred ca asa se intampla cu toate, nu cred ca atunci cand te indragostesti la 15 ani ajungi sa traiesti toata viata, cred ca sunt rateuri, cred ca sunt incercari ca la pilotii de incercare. Viata ne ofera chestia asta, ne face piloti de incercare in povestea noastra de iubire. Evident ca s-a insurat cu alta, ca eu eram prea mica pentru el”.

Peste cativa ani, Cristina Stamate l-a intalnit pe cel cu care avea sa se casatoreasca, un barbat cu 8 ani mai mare decat ea, care s-a indragostit fulgerator de tanara si frumoasa actrita. S-a casatorit virgina, educatia primita in familie avand un aport semnificativ in aceasta alegere, dar fost o mireasa rebela care a avut parte de o petrecere boema, demna de un suflet liber de artist.

“Mama mea zicea tot timpul sa raman cuminte si sa ma marit ca o fata cuminte, ii era frica sa nu ma indragostesc de vreo hahalera care sa-si bata joc de mine. M-am maritat la 19 ani domnisoara, nu fac parte din categoria celor care se trezesc repede”. Si-a ales o rochie de mireasa atipica : “Am vrut rochie scurta. Se purta mini si mi-am facut mini”, iar dupa petrecerea de la restaurant: “un prieten care statea la Kogalniceanu a zis: <<haideti la mine>>, si eu am plecat cu toata nunta, adica noi nuntasii artistii am plecat la el si acolo el a scos o sticla de coniac pe masa si asta le-a pus capac tuturor artistilor din distributie”, a povestit Cristina Stamate.

Legatura dintre mama si fiica a fost una puternica. A iubit-o pe cea care i-a dat viata mai mult decat orice pe lumea asta : “Mama mea a fost orfana si si-a dorit sa nu le lipseasca absolut nimic copiilor ei si sa aiba toate lucrurile pe care ea doar le-a visat, si le-a dorit si nu le-a avut. Cand a murit mama mea, am avut senzatia ca s-a darmat zidul de care ma sprijineam. Pana atunci am stiut ca pot sa ma bat cu toata lumea, ca nu ma poate invinge nimeni pentru ca ma sprijineam de ea”.

Mama ei a fost o persoana inteleapta, cu o viziune moderna si o gandire deschisa, a incurajat-o sa aduca pe lume un copil chiar daca era divortata, pentru ca in acea vreme existau mai multe prejudecati in acest sens, insa n-a ascultat-o si acum regreta:  “Imi spunea: <<Ca sa nu ramai singura pe lume, fa un copil si ti-l cresc eu>>. A zis ca nu trebuie sa fii maritata. Parea asa de moderna in gandire. <<Sa nu te uiti la lume, nu conteaza>>. Chiar nu conteaza, nici nu te intreaba nimeni”, si-a adus aminte cu tristete Cristina Stamate.

Program Acasa TV
 • Vineri
 • 06:00 Draga mama
  120 min
  08:00 Favorul
  60 min
  09:00 Sarutul otravit
  60 min
  10:00 Dragoste de neinvins
  120 min
  12:00 Mereu in gandul meu
  60 min
  13:00 Destinati iubirii
  120 min
  15:00 Un nou rasarit
  120 min
  17:00 Dragoste de neinvins
  120 min
  19:00 Draga mama
  120 min
  21:00 Favorul
  60 min
  22:00 Sarutul otravit
  60 min
  23:00 Baiatul meu
  60 min
  00:00 Mereu in gandul meu
  60 min
  01:00 Calea spre iertare
  240 min
  05:00 Baiatul meu
  60 min
  06:00 Imperiul minciunilor
  180 min
Modifică setările cookies