S-a schimbat legea! Iti multumim ca ai votat in campania “Durerea nu este iubire”

S-a schimbat legea! Iti multumim ca ai votat in campania “Durerea nu este iubire”
Data publicarii: 08 Martie 2012

Campania “Durerea nu este iubire”, demarata in luna septembrie 2011 de ACASA TV, a urgentat promulgarea Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Presedintele Traian Basescu a promulgat legea chiar de Ziua Femeii.

Demersul canalului de televiziune acasa TV de a atrage atentia asupra acestui fenomen grav, prin campania “Durerea nu este iubire, desfasurata in cadrul emisiunii “Povestiri adevarate”, a facut auzit glasul a sute de femei care au avut curajul sa vorbeasca despre suferintele prin care au trecut sau trec in continuare.

Peste 74.000 de persoane au semnat petitia de pe pagina durereanuesteiubire.acasatv.ro, sute de femei au scris pe “Povestea mea” si au marturisit cosmarul prin care trec, au descris cu lux de amanunte acte de o cruzime greu de citit sau ascultat, dar pe care le traiesc in fiecare zi, fara sa aiba nici o protectie sau sansa de salvare.

Personalitati publice, specialisti, artisti, printre care: Raluca Turcan, Carmen Tanase, Elvira Deatcu, Elena Gheorghe, Andra, Inna, Andreea Marin Banica, Olivia Steer, Ioana Ginghina, Adela Popescu, Diana Dumitrescu sau Mircea Solcanu,  s-au alaturat acestui demers si au vorbit despre dramele traite sau la care au fost martori.
Violenţa în familie este una dintre formele de violenta cel mai frecvent intalnite, dar şi una din cele mai ingrijoratoare pentru ca este prea putin vizibila.

Rapoartele estimează că, în România, jumătate dintre femeile care îşi ispăşesc pedeapsa pentru omor au fost victime ale violenţei în familie şi că multe dintre acestea au acţionat în legitimă apărare.

“De pe 18 septembrie 2011 pina pe 22 decembrie 2011, cind a fost depusa petitia au fost difuzate aproape 20 de reportaje dramatice ale unor femei care au avut curajul sa depuna marturie, sa vorbeasca in fata camerei, multe sub protectie, de teama agresorului. Unele amanunte ale actelor de cruzime au fost atit de groaznice si traumatizante, incat nu au putut fi difuzate”, declara Ionela Banarescu, producatorul campaniei “Durerea nu este iubire”.

“Campania a demonstrat amploarea de masa a violentei domestice, pericolul pe care il reprezinta. “Masacrul de la Perla” am putea sa spunem ca este “cronica unei morti anuntate”. In campanie am prezentat astfel de cazuri in care victima a sesizat, conform legii, toate institutiile statului si nu a fost protejata in nici un fel, finalul fiind tragic. A fost prezentat chiar un caz in oglinda, Maria Ghinea, care a fost impuscata de sot in fata copiilor, dupa ce depusese plingere”, adauga Ionela Banarescu.

Cei peste 74.000 de romani, in petitia aflata pe www.acasatv.ro, au solicitat urmatoarele:

•    Vrem si in Romania simplificarea procedurilor de retinere a agresorului si indepartarea imediata a pericolului la care sunt expuse victimele. Nimeni nu trebuie sa traiasca un iad in propria sa casa.  

•    Vrem ca instantele sa judece de urgenta cazurile de violenta in familie.

•    Vrem sa fie marite pedepsele  cu privare de libertate pentru agresor.

•    Vrem ca institutiile care se ocupa de violenta in familie, indiferent ca sunt de stat sau private, sa puna in prim plan victima si nevoile sale sociale, financiare, medicale pentru a-si reconstrui viata.

•    Vrem ca nicio femeie sa nu mai fie supusa violentei fizice, psihice, sexuale si sa nu i se incalce in vreun fel demnitatea umana.

•    Vrem ca printr-o lege noua impotriva violentei in familie, fiecarei femei sa i se respecte dreptul fundamental la viata si dreptul de a-si construi fericirea.

Program Acasa TV
 • Marți
 • 06:00 Draga mama
  120 min
  08:00 Acea fata
  60 min
  09:00 Ingeri tacuti
  60 min
  10:00 Imbratisarea ta
  120 min
  12:00 Esmeralda
  60 min
  13:00 Sa invingi regretul
  120 min
  15:00 Pamantul, Soarele si tu
  120 min
  17:00 Imbratisarea ta
  120 min
  19:00 Draga mama
  120 min
  21:00 Acea fata
  60 min
  22:00 Ingeri tacuti
  60 min
  23:00 Scorpionul
  60 min
  00:00 Esmeralda
  60 min
  01:00 Acea fata
  60 min
  02:00 Trei surori
  165 min
  04:45 Ce se intampla, doctore?
  30 min
  05:15 Scorpionul
  45 min
  06:00 Draga mama
  120 min
Modifică setările cookies