Remedii pentru una dintre cele mai stresante probleme ale adolescenţilor: acneea!

Remedii pentru una dintre cele mai stresante probleme ale adolescenţilor: acneea!
Data publicarii: 24 Aprilie 2008

În adolescenţă, unul dintre cele mai groaznice lucruri care ţi se poate întâmpla e să-ţi apară un coş chiar când te pregăteşti de o întâlnire cu iubitul/a! În acest caz, ai da orice, numai să-l faci să dispară.

Aproape 80% dintre adolescenţi suferă de această afecţiune a pielii. Cel mai adesea, acneea apare în jurul vârstei de 12-13 ani şi dispare pe la 18-20 de ani.

Acneea juvenilă este cea mai răspândită formă de acnee. Trebuie să ştii că acneea nu e legată de igienă, nici de alimentaţie neapărat şi, în niciun caz, de întreţinerea de relaţii sexuale.

De fapt, acneea are trei mari cauze: o predispoziţie genetică, sau o problemă de keratinizare a pielii – keratina este o proteină care se găseşte în straturile superficiale ale pielii, în păr sau în unghii. Când ai acnee, pielea produce mai multă keratină, ceea ce împiedică scurgerea normală a sebumului, iar sebumul în exces se acumulează pe sub piele, având tendinţa de a se infecta şi aşa se formează coşurile.

O a treia mare cauză a acneei, este legată de tulburările hormonale, care apar la începutul pubertăţii. Glandele sebacee, care produc sebumul, sunt excesiv de sensibile la hormonii sexuali, foarte activi în adolescenţă, şi, astfel, ele produc mai mult sebum decât ar trebui.

Acneea juvenilă polimorfă este cea mai frecvent întâlnită şi se traduce prin apariţia punctelor negre şi a coşurilor. Primele coşuri apar pe frunte, apoi coboară pe faţă, pe obraji şi pe bărbie, până la a ajunge chiar şi pe fese: de aceea, se vorbeşte de o evoluţie descendentă a apariţiei lor. Acneea apare mai ales în zonele cu mare concentraţie de glande sebacee, în special faţa, gâtul, pieptul, spatele şi fesele.

În caz de acnee uşoară, o bună igienă şi cosmeticele potrivite sunt suficiente pentru a-ţi rezolva problema. Dacă suferi însă de acnee mai severă, atunci s-ar putea să nu te ajute nici măcar loţiunile vândute în farmacii, iar tratamentul acneei ar trebui făcut de un dermatolog competent, care să-ţi prescrie tratamente serioase.

Tratamentele locale, prescrise în cazul acneei moderate, sunt pe bază de retinoide, sub formă de cremă care se aplică seara. Rolul acestui tratament este să atace aglomerările de keratină care blochează scurgerea sebumului. În paralel, se recomandă anti-inflamatoare (peroxid de benzol) – comprimate care se iau dimineaţa. Acţiunea lor este complementară – atacă bacteriile care se hrănesc cu sebum.

Tratamente generale: dacă, după şase luni de tratament local, acneea nu s-a mai atenuat, atunci se trece la tratament cu anitbiotice, pe cale orală. Acestea diminuează proliferarea microbilor şi au un efect anti-inflamator. Se continuă şi tratamentul local.

Sfaturi:
-Evită folosirea săpunului pentru curăţarea tenului, a produselor cu un conţinut crescut de alcool şi a produselor de exfoliere ce conţin microgranule (sunt de preferat cele care conţin acizi din fructe, sau enzime).
-Nu folosi un produs, doar pentru că ţi l-a recomandat o prietenă – dacă a avut rezultate bune pentru ea, nu înseamnă că o să funcţioneze şi pentru tine, fiindcă tenul tău este diferit.
-Utilizarea exagerată a produselor cosmetice inadecvate tipului de piele poate agrava acneea, pentru că obturează canalele din epidermă prin care se scurge sebumul.
-Băieţii cu acnee trebuie să se bărbierească de fiecare dată cu o lamă nouă, pentru a diminua riscul de infecţie.
-Pentru îngrijirea pielii cu acnee moderată, poate fi suficient să foloseşti seara un lapte demachiant, să îţi clăteşti faţa cu apă minerală sau cu un tonic fără alcool şi să aplici nişte creme sau geluri seboreglatoare, antiseptice şi exfoliante.

 

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Drumul catre tine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies