Playerele audio te pot lasa fara auz

Playerele audio te pot lasa fara auz
Data publicarii: 29 Septembrie 2009

Comisia Europeana a cerut, ieri, producatorilor de playere digitale si telefoane mobile sa seteze volumul sonor maxim al dispozitivelor la un nivel mai mic, pentru a evita aparitia problemelor auditive in randul utilizatorilor, informeaza AFP.

Comisarul european pe probleme de protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, a pledat pentru o limitare a volumului sonor maxim al playerelor digitale, de la 100 de decibeli (dB) - limita actuala, la 80-89 de dB. "Intre 5 si 10% dintre utilizatori risca un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care asculta muzica timp de peste o ora pe zi la volum ridicat.

Se estimeaza ca pana la 10 milioane de persoane din Uniunea Europeana ar putea fi expuse acestui risc. Comisia Europeana a transmis, luni, un mandat organismului european de standardizare CENELEC (organism de elaborare a standardelor), solicitand elaborarea de noi standarde tehnice de siguranta", se arata in comunicatul CE.

Adesea, muzica ascultata de tineri la casti sau telefonul mobil depaseste cu mult nivelul de decibeli permis. "Limita maxima admisa este intre 70 si 90 de dB. Atunci cand sunetele depasesc acest prag, pot aparea efecte ireversibile, precum hipoacuzia sau surditatea brusc instalata", atrage atentia dr. Irina Manoliu, medic specialist ORL, la o clinica privata din Bucuresti.

Modificarea CE prevede ca nivelurile sigure de expunere sa fie limitate prin setarile "din fabrica" ale produselor. "Tinerii asculta muzica la un volum ridicat, ore intregi, in fiecare saptamana si nu sunt constienti ca isi compromit astfel auzul. Problemele auditive se manifesta peste mai multi ani, cand deja este prea tarziu", a declarat Kuneva.

Expertii CE mai precizeaza in document ca utilizarea in conditii de siguranta depinde de timpul de expunere la aparatul respectiv si de nivelul volumului sunetului. Spre exemplu, pentru 80 dB, expunerea ar trebui sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana.

Pentru 89 dB, expunerea nu ar trebui sa depaseasca cinci ore pe saptamana, iar setarile din fabrica ale produselor ar trebui sa corespunda nivelurilor sigure de expunere definite anterior. Medicii spun ca o convorbire telefonica ajunge cam la 60-70 dB, iar Medicina Muncii prevede ca este permisa o limita a zgomotului de 80 de dB timp de opt ore de lucru continuu.

Volum maxim = hipoacuzie severa
Specialistii apreciaza ca atunci cand tinerii asculta muzica la casti, in special cand calatoresc cu metroul si vor sa acopere zgomotul de fond, nivelul sonor se apropie de aproximativ 100 de dB.

"Riscul este distrugerea ireversibila a urechii interne si a structurilor raspunzatoare de auz, in special in cazul persoanelor care se expun zilnic la acest prag", atentioneaza dr. Madalina Georgescu, medic primar ORL cu competenta in audiologie, la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala "Prof. dr. Dorin Hociota".

Asadar, aceste persoane se vor confrunta cu scaderi ale auzului si vor ajunge, in timp, sa poarte proteze auditive. Medicii se confrunta deja cu cazuri de tineri carora le slabeste auzul din cauza muzicii ascultate in casti la volum aproape maxim.

Afla mai multe detalii despre acest subiect din "Gandul".

 

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies