Istoria neromantata a jeansilor - FOTO!

Istoria neromantata a jeansilor - FOTO!
Citeste mai mult despre: jeansi, denim, Lee Cooper, Levi Strauss, Wrangler
Data publicarii: 08 Iulie 2009

Cu siguranta, nimeni nu ar fi putut prezice ca o tesatura purtata  zilnic de marinarii genovezi, in urma cu 500 de ani, va evolua intr-un fenomen al industriei textile si de fashion, asa cum este astazi jeans-ul.

Secolul XVI
Unul dintre cele mai puternice simboluri americane, isi are originea, de fapt, pe vechiul continent Europa. In secolul XVI, marinarii din Genoa obisnuiau sa poate haine din „jean“, un material textil foarte rezistent. Imprumutat mai tarziu de americani, s-a transformat in „jeans“.

Secolul XVIII
La inceput, hainele din „jean“ erau confectionate dintr-un amestec de diferite fibre textile rezistente. Avantul schimburilor comerciale inregistrat in secolul al 18-lea, munca slavilor si inmultirea plantatiilor de bumbac au transfortat acest amestec textil intr-o tesatura exclusiv din bumbac. Hainele croite din acest nou material erau preferate de muncitorii americani pentru ca erau foarte rezistente si nu se uzau usor. O vopsea obtinuta din plante din America si India era folosita pentru a colora aceste haine in bine-cunoscuta culoare albastru inchis.

Secolul XIX
In anul 1848, in California, nu departe de San Francisco, a inceput celebra „Goana dupa aur“ (Gold Rush). Minerii au inceput sa vina cu miile si aveau nevoie de haine care sa reziste cat mai bine si cat mai mult timp. In 1853, Leob Strauss, cunoscut mai tarziu ca Levi Strauss, s-a mutat din New York la San Francisco, profilandu-se pe confectionarea de haine pentru mineri.

Niturile
Una dintre cele mai mari probleme ale minerilor in ceea ce priveste noii pantaloni era reprezentata de rezistenta buzunarelor, care se rupeau destul de repede. Jacob Davis a vazut rezolvarea acestor probleme prin prinderea buzunarelor de pantaloni cu ajutorul unor nituri metalice. I-a scris lui Levi Strauss, caruia i-a oferit un parteneriat in schimbul brevetarii acestei inventii. Strauss a acceptat imediat si astfel a inceput producerea „salopetelor nituite“, asa cum erau cunoscuti jeansii la acea vreme.

1886: Eticheta
Anul 1886 a mai „accesorizat“ jeansii lui Strauss cu o mica eticheta de piele, pe care era desenata o pereche de pantaloni trasa de doi cai in directii diferite. Atat de puternici erau pantalonii lui Strauss, incat nici caii nu puteau sa-i rupa, dupa cum afirma fabricantul.

1930: Febra Western
Anii 1930 au reprezentat un adevarat avant al industriei de filme Western la Hollywood, iar cowboy-ii, de cele mai multe ori imbracati in jeansi, erau foarte populari. Pantalonii din bumbac au inceput si ei sa se bucure de o trecere din ce in ce mai mare printre americanii de rand.

1940: Razboiul
Productia de jeansi a scazut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar „salopetele nituite“ (copper-riveted waist overalls) au fost scoase din America si raspandite in intreaga lume de soldatii americani, care obisnuiau sa le poarte atunci cand erau in permisii. Dupa razboi, compania Levi Strauss a inceput sa-si vanda pantalonii in afara Americii. Companiile rivale Wrangler si Lee au inceput sa concureze Levi Strauss pentru o bucatica din aceasta noua piata.

1950 - 1960: Rebelii
In anii ’50, denim-ul a devenit tot mai popular printre tineri, reprezentand un simbol al adolescentilor rebeli din programele si filmele TV, precum James Dean in filmul „Rebel fara cauza“ din 1955. Unele scoli din SUA chiar le-au interzis elevilor sa poarte acesti pantaloni. Adolescentii au inceput sa numeasca aceste salopete „pantaloni jeans“. Si asa le-a ramas numele.
In anii ’60, jeansii au inceput sa fie preferati printre studenti, croiala incepand sa fie din ce in ce mai diversa, pentru a se potrivi cu moda anilor ’60.

Citeste intreaga istorie neromantata a jensilor, dar si despre pornoblugi in gandul.info.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies