(P) 3 sfaturi pentru a-ți motiva copilul să citească

(P) 3 sfaturi pentru a-ți motiva copilul să citească
Data publicarii: 22 Iulie 2020

Ghidarea copiilor către universul lecturii se poate dovedi a fi o misiune destul de dificilă pentru unii părinți din zilele noastre, care întâmpină tot felul de noi provocări: printre altele, fascinația continuă a celor mici pentru diverse device-uri, care par să-i facă să uite că există și alte activități recreative, și interesul pentru alte subiecte și pentru alte tipuri de cărți, în comparație cu cele care erau îndrăgite în perioada copilăriei părinților.

Fie că și tu ai încercat până acum să-ți îndrumi micuțul să citească, dar ai eșuat de fiecare dată, fie că de-abia acum a venit timpul să-i iei de mână și să-l conduci către tărâmul plin de mistere al literaturii, în rândurile următoare vei găsi o serie de sfaturi care te vor ajuta în misiunea - uneori, într-adevăr, tare complicată - de a-ți motiva copilul să citească. 

Pune-i preferințele pe primul plan

Să-i citești din paginile cărților care te-au fascinat pe tine când aveai vârsta lui s-ar putea să fie, în unele cazuri, o abordare care nu prea dă roade. La fel, să-i dăruiești cărți a căror descriere ți s-a părut ție interesantă s-ar putea să nu funcționeze. 

Deși personalitatea lui este în plin proces de formare în primii 5-6 ani, micuțul tău începe să aibă, ușor-ușor, propriile preferințe, de care este recomandat să ții cont de la bun început. 

Odată devenit școlar, interesele și preferințele sale capătă un contur mult mai bine definit. În această perioadă, poți privi curiozitatea sa pentru anumite materii ca pe o oportunitate de a descoperi ce îl atrage cu adevărat, ca mai apoi să-i dăruiești cărți din sfera lui de interes. De exemplu, poate remarci că îți povestește cu drag despre orele de științe ale naturii - în acest caz, te poți orienta către cărți specifice domeniului, care l-ar ajuta să descopere și mai multe curiozități despre lucrurile care îl fascinează. Astfel, lectura se poate transforma într-o activitate care-i oferă răspunsul la numeroase întrebări.

Mergeți împreună în biblioteci și librării

Ce-ar fi dacă ai transforma vizitele, alături de cel mic, la bibliotecă și mersul în librării într-un ritual - săptămânal sau lunar, de exemplu? Astfel de activități ar putea fi benefice atât pentru tine, cât mai ales pentru copilul tău. În timp ce tu ai urmări din umbră care sunt cărțile care îl atrag și asupra cărora se oprește mai mult, el și-ar putea descoperi, încetul cu încetul, apetitul pentru lectură: este imposibil ca raionul cu cărți pentru copii, care de care mai colorate, mai pline de imagini atractive sau cu titluri năstrușnice, să nu-l convingă să răsfoiască numeroasele volume ce așteaptă să fie descoperite - așa cum sunt unele cărți pentru copii apărute la Editura Art.

Discutați despre cărțile citite 

Ritualul lecturii nu ar trebui să se termine la ultima pagină pe care ați parcurs-o împreună. Ar fi o idee grozavă, în schimb, să-l inviți pe cel mic la tot felul de discuții purtate pe marginea poveștilor citite și a imaginilor care i-au atras privirea. 

Poți iniția conversația pornind de la întrebări de tipul: Care este personajul tău preferat din povestea/cartea aceasta?, Care este scena care ți-a plăcut cel mai mult?, Cum ți-ai imagina continuarea poveștii? Astfel, îl încurajezi să-și exprime propriile gânduri, idei și sentimente și chiar să-și pună în funcțiune rotițele creativității. În plus, s-ar putea să rămâi pur și simplu uimit de continuarea pe care și-o imaginează și pe care ți-o povestește cu atâta patos - căci, atunci când vine vorba de idei creative, cei mici par să aibă resurse nelimitate!

Să-ți motivezi copilul să citească nu este, cu siguranță, o misiune tocmai ușoară. Dacă în unele cazuri, lucrurile pot evolua în direcția dorită, în altele - ei bine, este nevoie de ceva mai multă răbdare sau poate de noi trucuri de abordare. 

Nu uita că lucrul cel mai important este să te adaptezi în funcție de preferințele, dorințele și nevoile celui mic - în caz contrar, există riscul să abandoneze multe cărți odată cu primul căscat.

Aplicate constant, sfaturile prezentate în acest articol te vor ajuta să-ți îndrumi copilul să citească - într-un mod fiersc și relaxat - și, mai ales, îl vor ajuta pe el să înțeleagă că universul lecturii are atât de multe minuni și mistere care așteaptă să fie descifrate.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies