(P) 5 seriale inspirate din cărți pe care să le vizionezi în maraton

(P) 5 seriale inspirate din cărți pe care să le vizionezi în maraton
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 25 Februarie 2022

Literatura a reprezentat dintotdeauna o sursă de inspirație pentru arta cinematografică, iar de-a lungul timpului numeroase cărți de succes au fost adaptate pentru marele ecran. Odată cu creșterea popularității platformelor de redare a filmelor și serialelor, tot mai mulți regizori au realizat seriale bazate pe cărți, ambele fiind foarte apreciate la nivel mondial de critici și de public.

Cele mai mari edituri românești, ca de exemplu Editura Litera, Polirom sau Curtea Veche au tradus cărți de succes care au inspirat filme și seriale ce s-au bucurat de apreciere în întreaga lume. De exemplu, opera Rugăciune pentru Cernobîl a autoarei Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru Literatură, a reprezentat sursa de inspirație pentru realizatorii serialului Cernobîl, extrem de apreciat de cineaști și cinefili. Un alt serial de succes, urmărit intens pe diferitele platforme de streaming este seria Outlander, inspirată din opera autoarei Diana Gabaldon.

Îți prezentăm în continuare opere care au inspirat filme și seriale de succes pe care le poți viziona singur, cu familia sau cu prietenii, preferabil după ce ai citit și cărțile care au stat la baza acestor adaptări cinematografice:

1. Aleea cu licurici – Kristin Hanna

Povestea emoționantă a două prietene care au avut de înfruntat diferite adversități te va ține captiv în fața micului ecran până ce vei fi descoperit întreaga relație a celor două protagoniste. Serialul inspirat după romanul omonim scris de autoarea Kristin Hannah se bucură de un real succes, iar de curând a fost anunțată apariția celui de-al doilea sezon. Pe lângă cartea care stă la baza serialului, îți recomandăm să citești și alte opere ale aceleiași autoare, precum: Dincolo de stele, continuarea poveștii din romanul Aleea cu licurici, Dincolo de tăcere și Regăsire

2. Rugăciune pentru Cernobîl – Svetlana Aleksievici

Tragicul eveniment din anul 1986, care a avut loc la centrala nucleară din orașul Cernobîl a fost și va continua să fie un subiect istoric de amploare, fiind cel mai dezastruos accident nuclear din istoria lumii. Serialul Cernobîl, inspirat din opera Rugăciune pentru Cernobîl, urmărește povestea celor care au trăit tragicul eveniment, de la lucrători până la salvatorii care s-au luptat să reducă efectele pe care le-a lăsat în urmă explozia dezastruoasă. În cartea sa, Svetlana Aleksievici a adunat mărturiile oamenilor prezenți la eveniment, iar  lectura acestei cărți te transpune în povestea celui mai grav accident din istoria energiei nucleare. Cartea autoarei laureată cu Premiul Nobel pentru literatură poate fi găsită la anticariatul de la universitate ori pe site-ul acestuia, fiind una dintre cele mai apreciate lucrări ale autoarei. 

3. Tu – Caroline Kepnes

Serialul You, inspirat din cartea cu același nume a autoarei Caroline Kepnes, te va fascina încă de la primul episod. În centrul serialului se regăsește Joe Goldberg, un anticar pasionat de cărțile vechi, care se îndrăgostește de Guinevere Beck. Al doilea sezon al serialului este bazat pe cartea aceleiași autoare denumită Corpuri ascunse, care descrie povestea de dragoste dintre Joe și Love Quinn. Pe parcursul serialului, poți observa schimbările prin care personajele principale trec și, vei descoperi cel mai ascuns secret al lui Joe. Cărțile, la fel ca și serialul, s-au bucurat de recenzii pozitive din partea cititorilor.

4. Outlander – Diana Gabaldon

Inspirat din seria cu același nume a autoarei Diana Gabaldon, serialul urmărește povestea unei asistente medicale care călătorește în timp până în anul 1743. Serialul va avea 7 sezoane confirmate deja, cel de-al șaselea sezon urmând să apară în cursul acestui an. Pentru a-ți face o viziune cât mai amplă asupra poveștii, îți recomandăm să citești toate cărțile din serie, iar apoi să vizionezi adaptarea cinematografică pe platformele de streaming existente. Primul sezon al serialului a apărut în anul 2014, și încă de atunci a fost intens vizionat de fanii ficțiunii istorice.

5. Alias Grace – Margaret Atwood

Miniseria Alias Grace inspirată din romanul cu același nume, o lectură de care cu greu te vei putea desprinde, spune povestea unei tinere de 14 ani, inculpată pentru o crimă violentă. Atât cartea cât și serialul te vor ține în suspans și te vor face să îți pui întrebări cu privire la personajul principal, purtându-te constant printr-un carusel al emoțiilor. Realizatorii serialului au ținut cont de perioada în care au avut loc întâmplările descrise în carte și au reușit să transpună pe micul ecran detaliile din vremurile respective prin intermediul ținutelor, decorurilor și al obiceiurilor. O poveste emoționantă pe care trebuie să o citești, ca mai apoi să o urmărești în tihna casei tale în serile în care vrei să te relaxezi după o activitate stresantă.  

Vizionarea filmelor și serialelor care au fost inspirate de cărți reprezintă o bună metodă de a descoperi viziunea celor mai de seamă regizori. Îți recomandăm să citești întâi cărțile, apoi să urmărești adaptările cinematografice, pentru a descoperi noi sensuri ale poveștilor. 

Program Acasa TV
 • Miercuri
 • 06:00 Draga mama
  120 min
  08:00 Acea fata
  60 min
  09:00 Ingeri tacuti
  60 min
  10:00 Imbratisarea ta
  120 min
  12:00 Esmeralda
  60 min
  13:00 Sa invingi regretul
  120 min
  15:00 Pamantul, Soarele si tu
  120 min
  17:00 Imbratisarea ta
  120 min
  19:00 Draga mama
  120 min
  21:00 Acea fata
  60 min
  22:00 Ingeri tacuti
  60 min
  23:00 Scorpionul
  60 min
  00:00 Esmeralda
  60 min
  01:00 Draga mama
  135 min
  03:15 Acea fata
  60 min
  04:15 Ingeri tacuti
  45 min
  05:00 Scorpionul
  60 min
  06:00 Draga mama
  120 min
Modifică setările cookies