(P) Cum pregătești camera copilului pentru începutul școlii? Top 5 sfaturi de pus în practică

(P) Cum pregătești camera copilului pentru începutul școlii? Top 5 sfaturi de pus în practică
Data publicarii: 19 August 2020

Primii pași în universul școlar sau reînceperea studiului în clasă – dacă ai un copil obișnuit cu sistemul de învățământ – reprezintă un eveniment special pentru familie. În plus, este un motiv foarte serios pentru a reorganiza camera copilului, astfel încât acesta să se simtă confortabil, nu doar pentru odihnă sau joacă, ci și pentru a experimenta aventura cunoașterii.

În funcție de vârsta, preferințele și personalitatea micului studios, vor fi necesare varii ajustări ale spațiului în care să-și petreacă timpul, inclusiv pentru a învăța. Este, așadar, foarte important ca atmosfera respectivă să fie potrivită pentru toate activitățile necesare copilului. Poate părea complicat la o primă vedere, însă lucrurile devin simple dacă le iei pe rând, în funcție de ce vi se potrivește cel mai bine. Găsești mai jos câteva idei care pot servi drept repere pentru a finaliza cu succes pregătirea camerei copilului tău pentru momentul începerii școlii.

Personalizează spațiul

La fel ca în orice redecorare, culorile și accesoriile alese trebuie să reflecte personalitatea deținătorului – este camera unui băiat sau a unei fete? Ce elemente anume sunt necesare pentru a exprima preferințele sau aspirațiile sale? Aceste aspecte sunt importante deoarece oferă sentimentul de apartenență și unicitatea atât de necesare unui copil în susținerea stimei de sine.

Evidențiază aspectele pozitive

Personalitatea copilului, ideile și modul său de a vedea lumea ar trebui să se reflecte în modul în care camera sa este amenajată. În consecință, i-ar face foarte bine încrederii în sine dacă încăperea ar deține o mică „zonă de trofee”, unde copilul să-și expună realizările: primele desene sau obiecte create la școală, diplomele, cupele primite cu ocazia participării sau a câștigării concursurilor la care participă. Prezența acestor elemente stimulează și responsabilizează copilul, amintindu-i că munca asiduă este răsplătită.

Combină utilul cu esteticul

Camera copilului ar trebui să fie simplă, luminoasă, suficient de încăpătoare – mobilierul să acopere nevoile de odihnă și studiu, fără excese de accesorii, iar paleta de culori să fie plăcută și să odihnească ochiul. Ține minte:  este recomandat să alegeți mobilierul astfel încât să ofere suficient spațiu pentru depozitare, joacă, lucru.

Este foarte important ca această încăpere să beneficieze de posibilitatea unei aerisiri corespunzătoare, de ferestre luminoase. Biroul de studiu e bine să fie poziționat astfel încât lumina naturală să vină din față sau din lateral – din stânga, dacă e un copil dreptaci, ori din dreapta, dacă e stângaci. Ideal, atât biroul, cât și scaunul ar trebui să fie ergonomice pentru a oferi posibilitatea lucrului în poziție corectă – poți găsi scaune de birou pentru copii aici. Camera ar trebui să mai conțină, pe lângă șifonier, un dulap discret care să poată găzdui jucăriile, cărțile, rechizitele și alte obiecte necesare studiului.

Alege accesorii educative

Un set de elemente interesant și foarte util poate fi alcătuit dintr-un calendar – pe care se pot nota, adăuga sau șterge diverse evenimente sau planuri – și un ceas de perete. Acestea au ca principal scop educarea copilului pentru a conștientiza valoarea timpului și a necesității planificării activităților. Un copil organizat și disciplinat este mai fericit decât media, pentru că are timp să-și facă temele, să meargă la activitatea sportivă favorită, dar să se și joace. În plus, este un copil care, datorită responsabilităților asumate, va performa în activitățile care îl interesează.

Actualizează spațiul conform necesităților

Criza provocată la nivel mondial de noul virus pare a remodela profund anumite tipare comportamentale. În acest context, este o idee bună să amenajezi un cadru de lucru virtual – laptop sau monitor și unitate PC – pentru ca al tău copil să acceseze sesiunile de lecții transmise pe internet. Deși nu este varianta ideală în care să se desfășoare activitatea educațională, delimitarea clară a spațiului de lucru, a modului și a timpului de utilizare pot fi eficiente în acoperirea nevoilor de învățare.

Amenajarea camerei copiilor nu trebuie să coste o avere – respectarea unor principii simple, alegerea cu gust a mobilierului și a paletelor de culori sunt suficiente pentru a crea un spațiu plăcut și confortabil. Accesoriile și decorațiunile ar trebui să urmărească atât necesitățile concrete, cât și latura artistică, distractivă, care dă culoare încăperii. În definitiv, crearea unui cadru special destinat învățării face studiul mai captivant, iar definirea spațiilor ajută copilul să-și mențină lucrurile în ordine, ceea ce îl ajută să devină mai bine organizat.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies