(P) Cum să-ți ajuți copilul să-și dezvolte cultura generală? Tips & tricks

(P) Cum să-ți ajuți copilul să-și dezvolte cultura generală? Tips tricks
Citeste mai mult despre: cultura generală, enciclopedie
Data publicarii: 20 Februarie 2020

Conceptul de „cultură generală” e, de multe ori, o nebuloasă. Se referă la un ansamblu de idei care ar trebui să fie stăpânite pentru a înțelege felul în care lumea funcționează, însă o lume din ce în ce mai complexă naște din ce în ce mai multe întrebări.  Ceea ce era considerat cert într-o zi poate să devină o idee învechită în ziua următoare sau să fie combătut de o tabără adversă și vocală. 

Schimbările sunt rapide - la fel de rapide ca procedeul de asimilare al copiilor. Acest lucru înseamnă că un copil în creștere poate să ajungă foarte repede supraîncărcat de informația în cantități masive și de opiniile divergente, iar adevărul devine greu de deslușit. Într-un astfel de mediu, dobândirea unor cunoștinte generale devine extrem de importantă. Ca părinte, iți dorești ca micuțul tău să stăpânească și să folosească informații verificate și, de preferat, din cât mai multe domenii. Așadar, navigând printr-o lume complexă, încărcată de informație, e nevoie de câteva indicații pentru a fi sigur că fiul sau fiica ta se va dezvolta sănătos și își va descoperi, de ce nu, și niste arii de interes nebănuite. 

Îndreaptă-te către surse de încredere

Sună ca un adevăr simplu și totusi complicat. Drumul este mai lin decât dă impresia - cea mai sigură metoda e aceea de a cauta informațiile într-un volum comprehensiv și care să specifice referenții științifici și bibliografia folosită. Nici editura nu trebuie neglijată, fiind mult mai ușor să îi asiguri copilului primii pași către cunoaștere atunci când apelezi la un centru de carte dedicat nevoilor lui. Mai mult decât atât, conținutul trebuie să fie redat într-o maniera ușor de înțeles, potrivită cu stadiul de dezvoltare a copilului, iar o editură de specialitate garantează un bun demers didactic.

Caută cărți cu caracter universal

Pentru a face apel la conținutul propriu-zis al cărților pe care le considerăm benefice pentru dezvoltarea culturală a copilului tău, recomandăm în primul rand cărțile generaliste, acele volume care își propun să descrie concepte și fenomene cu care viitorul adult se va confrunta și despre care își pune sau își va pune întrebări. De la matematică la științele naturii, de la literatură la muzică și la filosofie, aceste cărți înglobează informațiile de baza pe care copilul trebuie să le cunoască.

Mai mult decât atât, lucrările care au ca scop popularizarea științelor și artelor în rândul copiilor sunt foarte bogate și din punctul de vedere al imaginilor. Imaginile au ca scop fixarea informației - tânărul cititor va putea să facă imediat asocieri intre text și reprezentare, ceea ce asigură o înțelegere mult mai bună a conceptelor.

Optează și pentru cărți care se concentrează asupra unui domeniu restrâns

Odată ce copilul a asimilat informații de bază din mai multe domenii, este foarte posibil ca el să aibă noi întrebări și, mai ales, noi interese față de unele dintre lucrurile pe care le-a aflat. O astfel de sete de cunoaștere este satisfăcută mai ales de scrierile mai ample, care tratează în mod elaborat una dintre marile teme ale lumii. Corelând noua informație cu cunoștințele sale generale, cel mic poate deveni, cu timpul, un adevărat expert!

Pe lângă sugestiile pe care ți le-am adus, avem și un bonus hint: deschide dialogul! Pune-i fiului sau fiicei tale întrebări despre ceea ce a citit și dublează-i pasiunea cu a ta - înțelegerea informațiilor vă deveni mult mai simpla astfel! 

Oricât de învolburate ar fi apele lumii noastre, informațiile generale și demonstrate  își pot face ușor loc în mintea copilului. Este nevoie doar de atenție în alegerea surselor de informare, a furnizorilor lor și, cel mai important, față de nivelul de implicare a copilului în universul cunoașterii. Statisticile arată că mintea unui copil de opt ani este echivalentul a un milion de enciclopedii - enciclopediile fizice îi ajută să își ordoneze propriul univers al cunoașterii, aflat în plina expansiune. 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/girl-white-fun-kid-literature-3038974/

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies