(P) Folosirea corectă a produselor pentru curățenie: 7 greșeli pe care să le eviți

(P) Folosirea corectă a produselor pentru curățenie: 7 greșeli pe care să le eviți
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 23 Septembrie 2021

Atunci când vorbim de curățenia în casă nu este loc de scuze pentru că o locuință neîntreținută poate deveni foarte ușor un pericol pentru sănătatea ta și a celor dragi.

Chiar dacă nu este o activitate prea plăcută, trebuie să igienizezi constant locul în care stai pentru a ține la distanță praful, alergenii, microbii și bacteriile. Folosirea produselor de curățenie reprezintă o cale sigură și eficientă către o casă impecabilă. Însă, sunt situații în care căutăm modalități prin care să ducem mai repede la bun sfârșit treburile casnice, fără să luăm în considerare că anumite “scurtături” ne pot îngreuna munca. Iată câteva greșeli pe care trebuie să le eviți când apelezi la soluțiile speciale pentru curățenie:

1. Amesteci produsele pentru curățenie

De regulă, atunci când vrei să-ți igienizezi casa, trebuie să folosești mai multe produse pentru curățenie. Soluție pentru geamuri, detergent de pardoseală, praf de curățat, șampon pentru covoare și multe altele asemănătoare sunt special concepute pentru curățarea anumitor locuri din casă.

Una dintre greșelile frecvente pe care trebuie să le eviți este combinarea mai multor produse care conțin substanțe toxice. Poți foarte ușor să creezi reacții chimice periculoase pentru sănătatea ta. De pildă, dacă amesteci înălbitorul cu acizii din soluțiile speciale pentru toaletă, se va forma un clor gazos care îți poate provoca leșinul ori chiar mai rău.

2. Nu lași soluțiile de curățat să acționeze

Fiecare substanță trebuie aplicată pe o suprafață și lăsată să acționeze o anumită perioadă de timp. În acest fel, petele și murdăria vor putea fi eliminate mai ușor, iar bacteriile și microorganismele vor fi distruse. În cazul în care pulverizezi soluția și ștergi imediat, aceasta nu-ți va oferi rezultatele dorite.

3. Folosești cantități prea mari de produse de curățare

Chiar dacă este tentant să aplici o cantitate mai mare dintr-o anumită soluție pentru ca murdăria să dispară mai repede, nu înseamnă că acest lucru este și eficient. Practic, doar vei risipi produsele de curățare și vei îmbâcsi anumite suprafețe. Ca să eviți o astfel de situație citește cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe eticheta tuturor soluțiilor pe care intenționezi să le utilizezi.

4. Nu ții cont de tipul suprafețelor

Una dintre greșelile pe care putem spune că aproape toată lumea le face în mod frecvent este aceea că nu ține cont de materialele pe care aplică produsele de curățat. Este absolut necesar să utilizezi soluții diferite, adaptate anumitor tipuri de suprafețe, ca să le menții strălucirea și să le întreții în mod corespunzător. Spre exemplu, ecranul televizorului este foarte delicat și trebuie curățat cu șervețele fără alcool sau amoniac, ca să nu-l distrugi și nici să-l pătezi.

5. Utilizezi aceeași lavetă pe materiale diferite

În baie sau în bucătărie vei avea nevoie de o lavetă abrazivă, în timp ce pentru mobila din living îți va fi de folos una mai moale, din microfibră ori bumbac. De obicei, trebuie să folosești lavetele în funcție de suprafețele pe care urmează să le cureți. În unele zone vei avea nevoie de produse mai aspre, iar în altele de lavete mai moi, care să nu zgârie materialul.

6. Pulverizezi soluția pe toată suprafața mobilei

Cu siguranță vrei să-i redai luciul mobilierului tău, însă ai grijă să aplici produsul de curățat pe cârpa de șters și nu pe suprafața acestuia. În acest fel, vei consuma o cantitate mult mai mică de soluție și nici nu te vei mai confrunta cu acel strat lipicios care rămâne pe mobilă.

7. Crezi că fiecare produs folosit este și dezinfectant

Revenim la importanța verificări etichetelor ca să eviți greșeala de a folosi anumite soluții de curățate pe post de dezinfectant. Ei bine, există o diferență clară între diferitele tipuri de produse. Dezinfectanții, de regulă, conțin clor sau alcool pentru a distruge microbii și se folosesc pe diferite suprafețe, dar după ce acestea au fost curățate inițial de murdărie.

La final, ai grijă să nu schimbi recipientul produselor de curățenie pentru depozitarea conținutului și nici să nu lași soluțiile în apropierea copiilor sau a animalelor de companie. Folosește orice substanță în mod corect și astfel vei avea în permanență o casă sigură și curată!

Program Acasa TV
 • Sâmbătă
 • 06:00 Nu te-am uitat
  180 min
  09:00 Lectii de viata
  60 min
  10:00 Dragoste la scena deschisa
  105 min
  11:45 Nu te-am uitat
  195 min
  15:00 Lectii de viata
  60 min
  16:00 Inimi impietrite
  120 min
  18:00 Dragoste fara cuvinte
  120 min
  20:00 Regina
  105 min
  21:45 Ma intorc la tine
  105 min
  23:30 Pazeste-ma de mine!
  60 min
  00:30 Lectii de viata
  60 min
  01:30 Povestea de pe insula
  270 min
  06:00 Nu te-am uitat
  180 min
Modifică setările cookies