"Atentie insa, desi carnea este o bogata sursa de proteine si grasimi, nu trebuie sa facem abuz. Este indicat sa mancam, in perioada rece, o data pe saptamana carne rosie, precum cea de oaie, vaca sau porc. Carnea alba, precum de cea de pui sau curcan este indicat sa mancam de cel mult doua ori pe saptamana, iar carnea de peste de trei ori", spune medicul nutritionist Aurelian Emil Ranetti, de la Spitalul Militar din Capitala.
Specialistul adauga ca persoanele care fac abuz de carne, adica nici o masa fara o friptura, isi pun sanatatea in pericol. Astfel, cu cat carnea este mai grasa cu atat riscam sa devenim obezi sau sa suferim de afectiuni cardiace, sustin nutritionistii. Medicii recomanda pentru un stil de viata sanatos evitarea pe cat posibil a grasimilor de natura animala.
"Nucile reprezinta o buna sursa de grasimi vegetale, care sunt bogate in omega 6. Este indicat sa mancam, mai ales in aceasta perioada a anului, una sau doua nuci, pentru a ne asigura energia de care avem nevoie", completeaza dr. Ranetti.
Carnea de macrou, hering, somon, cod, ton si sardina este cea mai grasa carne de peste, dar aceasta nu e daunatoare organismului, deoarece este bogat in grasimi din seria acizilor grasi esentiali omega 3, care protejeaza inima, explica medicul nutritionist.
In plus, pestele este o sursa bogata de zinc, astfel ca acesta mareste productia de celule albe care asigura imunitatea organismului in fata microbilor si virusurilor, destul de raspanditi in aceasta perioada.
In acelasi timp, potrivit medicilor specialisti in nutritie, pentru evitarea deshidratarii, mai ales, cand se se instaleaza raceala, este recomandat sa mancam supa de pui. Supa fierbinte produce abur care ajuta la eliberarea cailor respiratorii si mentine umezeala la nivelul mucoasei nazale, adauga medicii.
Puiul este o sursa importanta de selenium si vitamina E, ambele elemente fiind antioxidanti care maresc imunitatea organismului. Mai mult, supa de pui contine si usturoi, care lupta eficient cu virusuri si bacteriile ce invadeaza organsimul.
Fasolea si ciupercile sunt bogate in proteine
Medicul Aurelian Ranetti spune ca printre alimentele bogate in proteine de natura vegetala se numara fasolea, mazarea, soia si lintea. In plus, ciupercile ajuta la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni, atat de raspanditi in perioada rece.
Afla mai multe detalii despre acest subiect din "Gandul"!
06:00 | Flori insangerate 120 min
|
---|---|
08:00 | Capcana razbunarii 60 min
|
09:00 | Familia 60 min
|
10:00 | Cabo, iluzii in Paradis 60 min
|
11:00 | Stirile Acasa Actualitati 60 min
|
12:00 | Amor real 60 min
|
13:00 | Evadatele 120 min
|
15:00 | Stirile Acasa Magazin 60 min
|
16:00 | Fata cu ochi de onix 60 min
|
17:00 | Sub semnul iubirii 120 min
|
19:00 | Flori insangerate 120 min
|
21:00 | Capcana razbunarii 60 min
|
22:00 | Familia 60 min
|
23:00 | Indragostiti din interes 60 min
|
00:00 | Amor real 60 min
|
01:00 | Capcana razbunarii 75 min
|
02:15 | Inima nu minte 180 min
|
05:15 | Stirile Acasa Magazin 45 min
|
06:00 | Ajutor, ma indragostesc! 120 min
|