Bolile genetice ar putea fi prevenite, susţin cercetătorii

Bolile genetice ar putea fi prevenite, susţin cercetătorii
Data publicarii: 08 Februarie 2008

Cercetătorii consideră că au reuşit să facă o descoperire, care ar putea ajuta la revoluţionarea tratamentului unor boli grave. Metoda găsită de cercetătorii britanici se referă la crearea de embrioni umani din trei părinţi diferiţi.

Echipa de cercetători de la Universitatea Newcastle din Anglia crede că această tehnică poate ajuta la eradicarea unei serii întregi de boli genetice, inclusiv anumite forme de epilepsie. Embrionii formaţi în laborator au fost creaţi cu ajutorul materialului genetic colectat de la un bărbat şi două femei.

Această măsură poate preveni ca pe viitor mama să transmită la făt anumite boli. Noua tehnică a fost creată cu scopul de a ajuta femeile care suferă de boala mitocondriilor (formaţiuni independente care se găsesc în celula umană şi au rolul de a ajuta la respiraţia celulară).

Dacă ADN-ul mitocondrial suferă mutaţii, persoana care are această problemă poate face 50 de afecţiuni diferite. Acestor oameni le poate ceda ficatul, sunt predispuşi la atacuri cerebrale, la distrofie musculară, diabet şi pot surzi. În prezent nu există nici un tratament pentru boala mitocondrială. Echipa de cercetători de la Universitatea Newcastle a reuşit să îi transplanteze o mitocondrie embrionului format. Cercetătorii au experimentat pe zece embrioni neviabili obţinuţi în urma tratamentelor de fertilitate tradiţionale.

Embrioni formaţi în laborator

La câteva ore de la crearea nucleului, care conţinea ADN de la mamă şi de la tată, acesta a fost scos din embrion. Nucleul a fost implantat într-un ovul donat de o altă femeie. ADN-ul din noul ovul fusese scos în prealabil.

Embrionul a început să se dezvolte normal, dar a fost distrus după şase zile. Experimentele făcute în prealabil au fost realizate pe cobai. Aceste experimente au arătat că puii care aveau materialul genetic mitocondrial de la un al treilea cobai au reuşit să ajungă la maturitate şi să se reproducă.

Un copil cu material genetic de la trei persoane

În ceea ce priveşte experimentele pe oameni, un bebeluş născut prin această metodă ar avea elemente genetice de la trei persoane. Cel mai important este faptul că ADN-ul nuclear, care influenţează aspectul fizic şi alte caracteristici ale viitorului bebeluş, nu provine de la femeia care a donat al doilea ovul, ci de la părinţi.

Citeşte mai multe în Gândul.

 

Program Acasa TV
  • Luni
  • 06:00 Flori insangerate S2
    120 min
    08:00 Fie ce-o fi!
    120 min
    10:00 Dragoste de neinvins
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Dreptul la iubire
    60 min
    13:00 Ingerul razbunarii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Dragoste amara
    120 min
    19:00 Flori insangerate S2
    120 min
    21:00 Fie ce-o fi!
    120 min
    23:00 Trei surori S3
    60 min
    00:00 Dreptul la iubire
    60 min
    01:00 Flori insangerate S2
    135 min
    03:15 Leylifer
    120 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate S2
    120 min
Modifică setările cookies