(P) Care sunt cele mai eficiente metode de contracepție?        

(P) Care sunt cele mai eficiente metode de contracepție?
Citeste mai mult despre: contraceptie, preventie, sarcina
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 18 Iunie 2021

Există numeroase metode contraceptive care să se potrivească pe nevoile individuale ale fiecărei femei sau bărbat si pe stilul lor de viață. Scopul acestora este evitarea unei posibile sarcini, însă și afecțiuni severe cum sunt cele cu transmitere sexuală.

Contraceptia poate implica folosirea prezervativului, administrarea unor anticoncepționale fără rețetă, introducerea dispozitivelor intrauterine ori pastila “de a doua zi”. Iata care sunt avantajele si dezavantajele acestora.
 
Prezervativul
 
Este cea mai frecvent folosită metodă de protecție împotriva unei sarcini neplanificate. Nu conține hormoni, nu provoacă reacții adverse și este o alegere comodă de contracepție. La fel de important, prezervativul te ferește de o boala cu transmitere sexuală. În situatii rare, latexul din compoziția sa poate determina o reacție alergică.
 
Pilulele contraceptive
 
Avantajul principal este ca se administreaza o dată pe zi, fără să determine reacții adverse majore. Acesta este motivul pentru care cele mai multe femei le folosesc. Aceste pastile conțin hormoni - estrogen și/sau progesteron. Este importantă administrarea la aceeasi ora si, la fel de important, este sa nu uiti să iei pilula zilnic. Indiferent de tipul acesteia, doar medicul o poate recomanda. Mergi la specialistul ginecolog pentru un consult înainte de administrare, cu atât mai mult cu cât ai peste 35 de ani și ești fumătoare ori suferi de probleme la nivelul sânilor (chisturi, fibroadenoame). Pilulele contraceptive te protejează de o sarcină nedorită, nu și de o infecție cu transmitere sexuală.
 
Dispozitivele intrauterine
 
Steriletul si diafragma sunt dispozitive introduse în uter de către medicul specialist. Durata “de viață” a acestora este de 3-6 ani, dar uneori rezistă și până la 10 ani, arată studiile. Substanța activă eliberată este hormonul progesteron. Nu deranjează, nu le simți, indiferent pe care dintre ele o alegi, însă, ca dezavantaje, sunt posibilele reacții adverse, care se manifestă în primele câteva luni de utilizare: menstre neregulate sau sângerare. Deși te protejează de o sarcină, acestea nu te feresc de o boală severă precum infecția cu HIV sau altă afecțiune care se transmite pe cale sexuală.
 
Pastila de a doua zi

Daca în timpul actului sexual nu ai folosit nicio barieră contraceptivă ori dacă prezervativul s-a rupt, pastila de a doua zi poate fi o varianta la care sa apelezi. I se spune astfel, intrucat este o metoda de urgență, care contribuie, în aproximativ 85% dintre cazuri, la prevenirea unei sarcini. Poate fi achizitionată fără rețetă, însă, pentru că pilula conține hormoni feminini, după administrare, te poți confrunta cu o stare de greață, vărsături sau întârzierea menstruației.
 
Alte opțiuni de contracepție
 
Abstinența sau sterilizarea reprezinta alte metode contraceptive la fel de valabile si eficiente. Dacă în ceea ce privește abstinența, lucrurile sunt simple, deoarece înseamnă absența activității sexuale, sterilizarea este o procedură care nu poate fi efectuată decât prin intervenție chirurgicală minim invazivă, sub anestezie generală. În cazul femeilor, aceasta înseamnă ligatura trompelor și, la bărbați, se realizează vasectomia. Riscurile și complicațiile sunt minime. Metoda calendarului, folosirea substanțelor spermicide sau ejacularea în exteriorul vaginului nu sunt considerate variante sigure.
 
De retinut!
 
Folosirea contraceptivelor adecvate preîntâmpină o sarcină nedorită și te protejează de probleme grave. Planifica-ti viata sexuala astfel incat sa te bucuri de beneficiile sale, fără a-ți încurca planurile de viață sau a-ți pune în pericol sănătatea!

Program Acasa TV
 • Miercuri
 • 06:00 Draga mama
  120 min
  08:00 Jocurile sortii
  60 min
  09:00 Sarutul otravit
  60 min
  10:00 Dragoste de neinvins
  120 min
  12:00 Mereu in gandul meu
  60 min
  13:00 Destinati iubirii
  120 min
  15:00 Un nou rasarit
  120 min
  17:00 Dragoste de neinvins
  120 min
  19:00 Draga mama
  120 min
  21:00 Favorul
  60 min
  22:00 Sarutul otravit
  60 min
  23:00 Baiatul meu
  60 min
  00:00 Mereu in gandul meu
  60 min
  01:00 Calea spre iertare
  240 min
  05:00 Baiatul meu
  60 min
  06:00 Draga mama
  120 min
Modifică setările cookies