Ce sunt vergeturile, cum le prevenim şi cum le putem atenua

Ce sunt vergeturile, cum le prevenim şi cum le putem atenua
Data publicarii: 02 Octombrie 2013

Ai vrea să pleci la mare şi să te distrezi, dar nu îndrăzneşti să te afişezi pe plajă în costumul de baie cel sexy, pentru că ai vergeturi? Află ce e de făcut în acest caz!

Cum recunoaştem vergeturile?
Vergeturile sunt nişte depresiuni cutanate, care la început au o culoare de la roz spre violaceu, iar apoi capătă un aspect alb sidefat. Vergeturile apar, de obicei, în zonele din corp cu mai multe grăsimi (şolduri, coapse, fese, sâni), în perioadele de tulburări hormonale şi de modificări ale texturii pielii (adolescenţă, sarcină) sau în anumite condiţii (îngrăşare sau slăbire drastică, practicarea unui sport la nivel înalt). În cazuri mai rare, vergeturile pot fi legate de o cantitate anormală de cortizon sau de derivaţi ai acestuia, la nivelul pielii sau al sângelui.

Cum putem evita vergeturile?
Cel mai important lucru pe care îl putem face este să evităm fluctuaţiile bruşte şi însemnate de greutate şi să nu luăm, fără a consulta un medic, cortizon de orice tip (cremă sau comprimate).

Evitarea unei sarcini, în schimb, nu poate fi trecută pe lista indicaţiilor, pentru că ar fi absurd. În timpul sarcinii însă, este bine ca doctorul tău ginecolog să îţi supravegheze în mod constant greutatea şi regimul alimentar. Un alt sfat bun este să îţi palpezi, la intervale regulate, zonele de risc (sânii, coapsele etc) şi să faci un masaj blând cu o cremă hidratantă. Masajul are efectul de a stimula producţia şi organizarea fibrelor de colagen şi a fibrelor elastice şi le face să fie mai rezistente la schimbările la care sunt supuse, în timpul sarcinii.

Putem atenua sau elimina definitiv vergeturile?
Vergeturile sunt similare cicatricilor şi deci au un caracter definitiv. Le putem atenua, totuşi, prin mijloace medicale: loţiuni pe bază de vitamină A acidă, exfolieri sau prin folosirea unor creme abrazive, care acţionează în profunzime. Modul de funcţionare a acestor tehnici este aproape identic: provoacă o exfoliere a straturilor superficiale ale pielii, pentru a stimula regenerarea straturilor profunde. E bine ca aceste tratamente să fie efectuate numai sub control medical, deoarece sunt iritante pentru piele.

Laserul poate atenua, de asemenea, vergeturile. Chirurgii plasticieni propun o anumită tehnică, cu efect de lifting, la nivelul abdomenului, care întinde pielea şi o lasă netedă şi fină.

Până acum, nimeni nu a putut să demonstreze eficacitatea cremelor şi a uleiurilor care promit să amelioreze vergeturile. Acestea conţin, de obicei, diverse substanţe, de la emolienţi simpli (vaselină, glicerină), la extracte de placentă, vitamine şi siliciu. Principiul pe care merg aceste creme este că o bună hidratare îţi va reda fermitatea şi elasticitatea pielii.

Program Acasa TV
  • Sâmbătă
  • 06:00 Mai mult decat o familie
    120 min
    08:00 Lectii de viata
    60 min
    09:00 Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025
    60 min
    10:00 Visul unui tort de nunta
    120 min
    12:00 Secretul meu
    180 min
    15:00 Mai mult decat o familie
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Sarutul otravit
    120 min
    20:00 State de Romania
    120 min
    22:00 Favorul
    120 min
    00:00 Lectii de viata
    60 min
    01:00 Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025
    60 min
    02:00 Sarutul otravit
    120 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Visul unui tort de nunta
    90 min
    06:00 Mai mult decat o familie
    120 min
Modifică setările cookies