Iaurt cu fructe preparat acasa, sendvis cu sunca si legume de sezon sau un milkshake – sunt cateva sugestii de meniu pentru micul dejun, recomandate persoanelor care vor sa slabeasca de medicul Mihaela Bilic, cunoscuta drept nutritionista vedetelor din Romania.
„Un exemplu foarte simplu si sanatos pentru masa de dimineata il poate constitui un iaurt mic, de 150 de grame, servit impreuna cu o banana taiata felii”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Specialistul subliniaza ca recomandarea este aceea de a opta pentru un iaurt simplu, pe care il vom combina noi cu o banana, evitand achizitionarea din comert a unui iaurt cu fructe, care contine zahar.
„Iaurtul cu fructe sau musli este o capcana, pentru ca are adaos mare de zahar si, din punct de vedere caloric, se apropie de inghetata, desi el este perceput ca un iaurt. Nu va lasati pacaliti, chiar si variantele cu 0% grasime sunt mai mult un desert decat un banal produs lactat”, atentioneaza medicul Bilic. Potrivit nutritionistului, laptele este singurul aliment complet.
„Un pahar de iaurt de 150 de grame furnizeaza 50% din necesarul zilnic de fosfor al unui adult si 40% din nevoie de calciu”, completeaza medicul. In ceea ce priveste fructele, specialistul atrage atentia ca, atunci cand vrem sa slabim, trebuie sa limitam numarul lor.
„Banana este singurul fruct care contine amidon. Pe masura ce banana se coace, amidonul se transforma in zahar, ceea ce determina cresterea continutului caloric si a indicelui glicemic. Bananele coapte nu sunt indicate in alimentatia diabeticilor si nici a celor care vor sa slabeasca”, spune specialistul.
Medicul nu respinge nici sendvisurile. „Doua felii de sunca slaba, cu o rosie, un ardei gras si o felie de paine de secara constituie un mic dejun esential pentru persoanele care vor sa piarda din kilogramele nedorite”. Carnea, fie ca este alba sau rosie, constituie principala sursa de proteine a organismului, furnizand toti aminoacizii esentiali, lucru ce o face foarte utila in diete.
In plus, carnea de curcan, in afara faptului ca scade apetitul, confera si o stare de bine, datorita unui precursor al serotoninei pe care il contine. Carnea are vitamine (D, B12) si minerale (fier, zinc, seleniu), dar, in schimb, nu are fibre sau glucide.
De aceea, adauga medicul, carnea este bine s-o asociem cu legume de orice fel. Rosiile contin foarte mult potasiu, vitamina C si fibre, fiind cea mai bogata sursa de licopen – substanta care reduce riscul de boli cardiovasculare si de aparitie a cancerului de prostata si, in plus, ne protejeaza pielea de imbatranire. La randul lui, ardeiul gras este bogat in vitamina C, consumul regulat al acestei legume protejandu-ne de raceli, datorita cresterii activitatii sistemului imunitar.
Afla mai multe detalii despre acest subiect din Gandul!
06:00 | Pe firul iubirii 120 min
|
---|---|
08:00 | Doctor de bine - Acasa 30 min
|
08:30 | iBani 30 min
|
09:00 | Lectii de viata 60 min
|
10:00 | Spre Anglia, cu dragoste 120 min
|
12:00 | Aproape de iubire 180 min
|
15:00 | Pe firul iubirii 120 min
|
17:00 | Lectii de viata 60 min
|
18:00 | Povestea de pe insula 120 min
|
20:00 | Regina 90 min
|
21:30 | Montecristo 75 min
|
22:45 | Brutaria casei regale 120 min
|
00:45 | Regina 105 min
|
02:30 | Doctor de bine - Acasa 15 min
|
02:45 | iBani 30 min
|
03:15 | Lectii de viata 45 min
|
04:00 | Ce se intampla, doctore? 30 min
|
04:30 | Brutaria casei regale 90 min
|
06:00 | Inima nu minte 120 min
|