Cerealele – un aliment de bază pentru o alimentaţie sănătoasă

Cerealele – un aliment de bază pentru o alimentaţie sănătoasă
Citeste mai mult despre: diete, sanatate
Data publicarii: 10 Ianuarie 2009

Mihaela Bilic, autoarea celei mai vândute cărţi a anului 2008, “Trăiesc deci mă abţin”, ne recomandă să consumăm zilnic cereale, sub diverse forme, pentru a ne bucura de o alimentaţie echilibrată şi de o sănătate “de fier”.

Cerealele reprezintă cel mai important element al alimentaţiei umane datorită amidonului, un carbohidrat complex, cu absorbţie lentă ce asigură energia necesară funcţionarii organismului. Ele conţin de asemenea fibre solubile şi insolubile, proteine, minerale (calciu, fier, zinc), vitamine (grupul de vitamine B şi vitamina E) şi antioxidanţi.

Este obligatoriu sa consumăm zilnic făinoase în cantitate limitată, deoarece au glucide lente (amidon) care nu duc la creşteri bruşte ale glicemiei şi nu stimulează producţia de insulină. Cu ajutorul unei cantităţi reduse de amidon este furnizată organismului glucoza de care are nevoie şi ne va fi mai uşor să rezistăm până la masa următoare datorita absorbţiei lente (3-4 ore), care dă saţietate.

Lipidele ard în “focul” glucidelor, deci, pentru a slabi din depozitele de grăsime avem nevoie de un aport de carbohidraţi la fiecare masă, de preferat carbohidraţi complecşi, cum sunt în făinoase.

Deoarece metabolizarea grăsimilor, activitatea musculară şi creierul necesită glucoză, o dietă sănătoasă conţine pâine, orez, paste făinoase şi cereale în cantitate moderată, pentru că numai excesul de amidon se poate transforma în grăsimi.

Cerealele integrale conţin fibre insolubile care accelereaza tranzitul intestinal, previn constipaţia şi diminueaza riscul de cancer de colon şi rect. Fibrele conţinute în cerealele integrale au efect antioxidant şi antiinflamator; împreună cu vitamina E previn şi chiar elimină plăcile arteriale ce determină arteroscleroza şi protejează împotriva maladiilor cardio-vasculare. O lingură cu vârf de germeni de grâu furnizează necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult.

Mesele bogate în carbohidraţi cresc nivelul serotoninei în creier, mai mult decât mesele bogate în proteine, reducând şi pofta pentru dulciuri. Aşadar, orice regim pentru slăbit trebuie să conţină amidon pentru a fi mai uşor de respectat.

Este indicat să asociem cerealele cu alte alimente pentru a completa absenţa altor substanţe hrănitoare necesare organismului. Astfel, produsele făinoase se combină cu carne, peşte, brânzeturi, lapte, sosuri şi legume.

Musli şi cerealele de mic dejun din comerţ sunt foarte bogate în zahăr rafinat sau miere, aşadar trebuie consumate cu moderaţie. Conţinutul în grăsimi al cerealelor de mic dejun este foarte mic, deci variantele fitness cu 0% grăsimi nu reprezintă o economie substanţiala de calorii, aşa cum variantele cu ciocolată nu sunt mult mai calorice. Alegeţi după criteriul gust, pentru că aportul de energie e aproximativ acelaşi!

Trebuie să aveţi în vedere faptul că pâinea graham, pâinea prăjită şi mămăliga au acelaşi aport caloric, iar sticks-urile, covrigeii, crackers-urile, pufuleţii şi popcornul au multe grăsimi (margarină sau ulei), deci fac parte din categoria produselor de patiserie care trebuie evitate.

Deoarece carbohidraţii lenţi sunt esenţiali în alimentaţie, din cantitatea minimă de 100g. de glucide pe zi, cel puţin jumătate trebuie să provină din cereale. Zilnic trebuie să consumăm 3 porţii de cereale (pâine, orez, paste făinoase, mămăligă, cereale de mic dejun).

Mihaela Bilic, supranumită "nutriţionista vedetelor", ne spune toate aceste lucruri în cartea ei, unde furnizează şi alte informaţii extrem de interesante legate de regulile unei alimentaţii sănătoase.

 

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    08:30 iBani
    30 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Spre Anglia, cu dragoste
    120 min
    12:00 Aproape de iubire
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    90 min
    21:30 Montecristo
    75 min
    22:45 Brutaria casei regale
    120 min
    00:45 Regina
    105 min
    02:30 Doctor de bine - Acasa
    15 min
    02:45 iBani
    30 min
    03:15 Lectii de viata
    45 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Brutaria casei regale
    90 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies