Creierul adolescentilor, “santier in lucru”!

Creierul adolescentilor, “santier in lucru”!
Citeste mai mult despre: adolecenta, comportament, creier, maturitate
Data publicarii: 03 Iunie 2009

Adolescentii sunt adesea egoisti, irascibili si irationali, dar avand in vedere transformarile de la nivelul creierului, nu trebuie sa ne mai miram deloc! In anii adolescentei, creierul uman este complet dezvoltat, insa anumite regiuni sunt “santier in lucru”, ca sa spunem asa.

Nu sunt de vina (numai) hormonii sexuali!

Pana nu demult, psihologii explicau anumite caraceristici neplacute ale adolescentei prin excesul de hormoni sexuali. Recent, alte studii au demonstrat ca nu hormonii sunt de vina, ci anumite schimbari de adultii in devenire.

Creierul adolescentilor renunta la 1% din materia cenusie in fiecare an!

Cativa cercetatori de la Institutul National de Sanatate Mentala din Maryland, SUA, au descoperit ca creierul adolescentilor elimina periodic cantitati inutile de materie cenusie. Pana la varsta de 20 de ani, adolescentii pierd cate 1% din materia cenusie pe an, spun savantii americani.

Prin acest proces, creierul se “curata” de conexiunile neuronale produse in exces in copilarie, incepand cu cele din zona senzoriala si cea motorie, deoarece conexiunile din aceasta parte a creierului se maturizeaza cel mai repede, dupa care urmeaza regiunile implicate in limbaj si orientarea spatiala.

Te intrebai de ce adolescentii trec foarte usor de la stari euforice, la depresie profunda, de ce cateodata li se pare ca lumea intreaga e impotriva lor, de ce iau decizii bizare, aparent irationale? Printre regiunile care se maturizeaza cel mai greu se afla cortexul dorsolateral, din fata lobului frontal. Aceasta zona controleaza impulsurile, judecatile si procesul de luare a deciziilor, ceea ce poate oferi o explicatie plauzibila pentru ezitarile, zbuciumul, greselile si deciziile dubioase ale adolescentilor. Regiunea dorsolaterala controleaza, de asemenea, si emotiile si izbucnirile temperamentale caracteristice varstei.

Pe masura ce creierul elimina materie cenusie, el castiga in acelasi timp materie alba, tesuturi grase care inconjoara neuronii, conduc impulsurile electrice si stabilizeaza conexiunile neuronale care au supravietuit procesului de “curatare”.

Aceste transformari sunt si bune, si rele. In acest stadiu, creierul e inca destul de flexibil, asa ca adolescentii sunt ca niste “bureti” care absorb tot felul de cunostinte si informatii. Pe de alta parte, controlul slab al impulsurilor poate conduce catre comportamente periculoase, precum abuzul de alcool si droguri, fumat si sex neprotejat.

Consumul de droguri este, de departe, cel mai mare pericol: creierul adolescentilor este construit in asa fel incat favorizeaza dependenta de narcotice. Adauga la aceasta inclinatie lipsa de control, subestimarea consecintelor pe termen lung si o rationalitate indoielnica, si obtii DEZASTRU!

Pe masura ce adolescentii se indreapta vijelios catre maturitate si independenta, ei poarta in ei posibilitatea de a-si “sculpta” creierul si de a-l transforma intr-o masinarie complexa si performanta. In acest scop, e important ca adolescentii sa isi ocupe majoritatea timpului cu lucruri serioase: invatat pentru scoala, lecturi suplimentare, calatorii si invatand sa se exprime prin muzica sau arta.

 

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Pe firul iubirii
    120 min
    08:00 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    08:30 ProVerde
    30 min
    09:00 Lectii de viata
    60 min
    10:00 Dragoste si design
    120 min
    12:00 Numai langa tine
    180 min
    15:00 Pe firul iubirii
    120 min
    17:00 Lectii de viata
    60 min
    18:00 Povestea de pe insula
    120 min
    20:00 Regina
    105 min
    21:45 Ceva despre mine
    120 min
    23:45 Numele meu e Riza
    60 min
    00:45 Regina
    105 min
    02:30 Doctor de bine - Acasa
    30 min
    03:00 ProVerde
    30 min
    03:30 Lectii de viata
    45 min
    04:15 Ce se intampla, doctore?
    15 min
    04:30 Ceva despre mine
    90 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies