Crezi că eşti pregătită să ai un copil... de una singură?

Crezi că eşti pregătită să ai un copil... de una singură?
Citeste mai mult despre: mama singura
Data publicarii: 11 Decembrie 2008

A avea un copil reprezintă o decizie extrem de importantă, indiferent dacă apariţia sarcinii are loc întâmplător sau planificat. Cea mai importantă întrebare care apare fără să vrei este: eşti pregătită să fii mamă?

Orice mamă responsabilă îţi va spune că se simte împlinită de când a născut şi că acum nu-şi mai poate imagina viaţa fără odorul ei. Asta nu înseamnă, însă, că un copil îţi va rezolva toate problemele!

Indiferent dacă ai 20 sau 35 de ani (dacă eşti încă minoră sau studentă, poate ar fi mai bine să laşi astfel de gânduri pentru mai târziu), o sarcină îţi poate schimba radical viaţa. Există însă mai multe aspecte de care e bine să ţii cont atunci când trebuie să iei decizia de a creşte un copil.

Dacă te simţi singură, tristă şi neiubită, e uşor să crezi că un copil rprezintă soluţia tuturor problemelor tale, dându-ţi un sens în viaţă şi ocupându-ţi timpul pe care îl pierzi fără rost. E adevărat că un copil te va iubi necondiţionat (dacă este bine-crescut), dar, dacă tu nu eşti mulţumită de tine aşa cum eşti, e puţin probabil să poţi face faţă nevoilor emoţionale ale unui copil.

Pentru a-i oferi unui copil un cămin liniştit, unde să se simtă iubit şi în siguranţă, e nevoie să te simţi împlinită şi să fii sigură pe tine. Nu te lăsa tentată de ideea de a avea un sufleţel alături doar pentru a umple un gol emoţional.

Aigură-te că poţi să vorbeşti deschis despre ceea ce simţi, de preferinţă cu celălalt potenţial părinte al copilului. Întreabă-l şi pe el dacă îşi doreşte să fie tată, nu lua o semenea decizie de una singură. Nu uita că a avea un copil presupune multă responsabilitate şi sacrificii pe care trebuie să fiţi amândoi conştienţi că va trebui să le faceţi, nu doar plimbări în parc cu un bebeluş dulce pe care să-l îmbrăcaţi frumos!

Încearcă să-ţi imaginezi cum te vei purta în calitate de părinte atunci când te vei confrunta cu situaţii de criză. Copiii pot fi uneori extrem de stresanţi şi e bine să te asiguri că vei reuşi să-ţi păstrezi calmul şi să-l linişteşti.

Oricât de relaxată consideri că eşti, când se adună mai multe probleme, iar cel mic ţipă şi se agită prin casă, fără să te asculte, e uşor să-ţi pierzi cumpătul. Gândeşte-te că decizia de a avea un copil trebuie luată pentru binele lui, nu doar pentru al tău, aşa că trebuie să fii pregătită să faci tot ce trebuie pentru ca lui să-i fie bine, chiar dacă asta înseamnă să renunţi la foarte multe lucruri, printre care linişte şi timp liber.

Apoi, trebuie să te gândeşti la căminul pe i-l poţi oferi unui copil. Dacă încă locuieşti cu părinţii şi nu vă înţelegeţi prea bine, un copil nu va aduce linişte în casă, iar dacă locuieşti într-o garsonieră mică, unde toate lucrurile stau înghesuite, nu e loc destul nici pentru tine.

E drept că autorităţile oferă un mic ajutor fianciar pentru mamele singure sau pentru familiile tinere, dar... trăim în România şi lista celor care se află în aşteptare e lungă, în timp ce fondurile delegate acestor scopuri se dizolvă rapid.

Prin urmare, nu te baza decât pe ceea ce ştii sigur că îi poţi oferi tu şi nu visa „la cai verzi pe pereţi”, pentru că alocaţia primită nu-ţi va ajunge nici măcar pentru a-i cumpăra lapte sau scutece.

A avea un copil presupune o mulţime de costuri, ceea ce poate fi stresant şi pentru o persoană care a studiat intens economia. Dacă ai impresia că ai nevoie doar de scutece şi lapte praf, mai gândeşte-te. Hăinuţele îi vor râmâne mici rapid, pot apărea o mulţime de cheltuieli neprevăzute, iar, pe termen lung, vei observa că dădaca, grădiniţa, cursurile alternative, vitaminele, ieşirile în oraş şi vizitele la medic te pot lăsa lefteră, dacă nu eşti atentă.

Asta nu înseamnă că a avea un copil trebuie să fie un lux. Planificând atent cheltuielile şi economisind unde e cazul, vei dovedi că poţi fi un părinte responsabil, din acest punct de vedere.

 

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies