„Dereglarile hormonale, stresul si diabetul sunt cele trei afectiuni care dau o senzatie continua de foame”, spune dr. Livia Nena, bionutritionist. Astfel, specialistul adauga ca persoanele care la scurt timp dupa ce au mancat au pofta de o mica gustarica ar trebui sa se prezinte la un medic specialist, deoarece senzatia de foame continua este ca picatura chinezeasca care, o data cu trecerea timpului, duce la aparitia bolilor de inima si distrug ficatul.
„
Organismul are un «ceas» dupa care functioneaza. Are perioada de asimilare, perioada cand cere de mancare si perioada de eliminare. Mancand neregulat sau din jumatate in jumatate de ora nu facem nimic altceva decat sa ne dam stomacul peste cap”, explica dr. Nena.Bionutritionistul spune ca pofta de dulce „ascunde” diabetul, iar cea de sarat apare pe sistem nervos. Astfel, aparitia poftei de ceva dulce, respectiv de o tableta de ciocolata sau de prajiturele, consumate imediat dupa masa este cauzata de variatia brusca a nivelului glicemiei. In organism, nivelul de zahar in sange este un parametru reglat in permanenta.
Dupa masa, zaharul din alimente trece in sange si glicemia creste. Atunci, pancreasul secreta insulina, iar acest hormon face ca excesul de zahar sa fie directionat catre ficat. Dr. Nena spune ca persoanele care au o pofta continua de dulce trebuie sa se prezinte la medic, deoarece riscul de a suferi de diabet este foarte ridicat.
„Persoanele care sunt stresate recurg la altfel de gustari.
Chipsurile, saratelele, pufuletii si alte produse care se pot rontai sunt un mod de relaxare pentru cei cu un program incarcat. Aceste gustari duc la cresterea in greutate. Desi nu mancam mult, organismul nu si-a respectat «orarul»”, explica bionutritionistul.
Masa de fructe, cea mai sanatoasa gustare
Dr. Livia Nena recomanda trei mese principale pe zi si doua gustari. „Micul dejun trebuie luat pana in ora 8:00. Dimineata se pot manca doua felii de sunca slaba cu o rosie, sau un ou fiert cu rosie sau ardei gras”, spune bionutritionistul.
La micul dejun se mai poate manca un iaurt sau un bol de lapte cu cereale. „Atentie insa, pentru a ne pastra in forma, cerealele trebuie sa fie integrale. Evitati pe cat posibil cele cu glazura sau cerealele cu fructe, deoarece acestea contin foarte mult zahar”, avertizeaza Livia Nena. Pana la masa de pranz este recomandat unul sau doua fructe.
06:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|
---|---|
08:00 | Lectii de viata 60 min
|
09:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025 60 min
|
10:00 | Iubitul meu, printul 120 min
|
12:00 | Secretul meu 180 min
|
15:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|
17:00 | Lectii de viata 60 min
|
18:00 | Mama 120 min
|
20:00 | State de Romania 120 min
|
22:00 | Iubire si razbunare 120 min
|
00:00 | Gustul infrangerii 60 min
|
01:00 | Intrebarea Mesei Rotunde S3 primavara 2025 60 min
|
02:00 | Mama 120 min
|
04:00 | Iubitul meu, printul 105 min
|
05:45 | Ce se intampla, doctore? 15 min
|
06:00 | Mai mult decat o familie 120 min
|