Cum sa ai un bronz perfect, fara pete de pigmentare.

Cum sa ai un bronz perfect, fara pete de pigmentare.
Citeste mai mult despre: bronz, pete
Data publicarii: 20 Iunie 2013

 Un sejur relaxant la malul mării ne poate lăsa drept amintire nu doar un bronz frumos şi natural, ci şi diverse pete pigmentare, total inestetice. De cele mai multe ori, acestea nu prezintă nici un risc pentru sănătate, însă cu siguranţă o coloraţie neuniformă nu este tocmai ce ne dorim, mai ales pe timp de vară!

Uneori trec neobservate pentru că nu determină complicaţii medicale, însă de cele mai multe ori deranjează din pricina aspectului inestetic pe care îl generează. Petele solare, sub toate formele, apar, aşa cum le spune şi numele, în urma expunerii la soare fără protecţie.

Indiferent că vorbim despre persoane care au pielea albă sau mai închisă, de persoane care desfăşoară tot felul de activităţi în aer liber ori adoră să se bronzeze pe plajă sau la solar, există un risc de apariţie a petelor sau de accentuare a celor deja existente.

Acestea sunt, de fapt, leziuni pigmentare, pricinuite de o acumulare de melanină pe anumite zone, acolo unde pielea a fost iritată sub influenţa razelor UV. Melanina este pigmentul care dă culoare pielii şi care ne protejează de arsurile solare.

Pe acest principiu se obţine, de altfel, bronzul pe care cu toate ni-l dorim pe timp de vară. Doar că atunci când nu există cumpătare, pielea este agresată mai mult decât poate suporta, rezultatul fiind apariţia acestor pete asemănătoare pistruilor, localizate de obicei pe faţă, decolteu, braţe, mâini, umeri şi spate.

Cele mai frecvente situaţii sunt:

Lentigo solar – asemănătoare pistruilor, acestea apar în urma expunerii la soare sau odată cu înaintarea în vârstă. Pot avea diverse dimensiuni şi nuanţe de maroniu, iar zonele ţintă sunt faţa (fruntea), mâinile, braţele, decolteul, umerii şi zona superioară a spatelui. Foarte comune la adulţi şi la persoanele în vârstă, în ultimii ani acestea se pot observa din ce în ce mai des şi la tinerii care petrec foarte mult timp în aer liber fără să se protejeze de soare.

Melasma – sau masca gravidică reprezintă o coloraţie neuniformă a feţei, în tonuri de maroniu închis. Aceasta apare din pricina acţiunii razelor ultraviolete asupra pielii, în combinaţie cu o sensibilitate sporită cauzată de creşterea nivelului de estrogen şi progesteron în timpul sarcinii sau a tratamentelor hormonale, inclusiv contraceptive. Cele mai afectate sunt femeile cu tenul închis la culoare. Zonele suprapigmentate în acest caz sunt obrajii, fruntea, nasul şi bărbia. Expunerea la soare înrăutăţeşte aspectul melasmei.

Pentru prevenirea apariţiei petelor solare se recomandă utlizarea frecventă a cremelor cu protecţie UVA şi UVB şi expunerea la soare cu moderaţie. Atunci când aspectul pielii a fost deja afectat, se pot folosi fie cremele depigmentante care au un efect destul de slab, fie se poate apela la tratamente laser pentru rezultate spectaculoase.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies