(P) De ce este important să le dai copiilor suplimente de vitamina C

(P) De ce este important să le dai copiilor suplimente de vitamina C
Citeste mai mult despre: suplimente, vitamina C
Data publicarii: 04 Noiembrie 2019

Vitamina C este o substanță esențială pentru întărirea sistemului imunitar.

În cazul copiilor, necesarul de vitamina C este și mai mare, pentru că organismul lor este în creștere, iar sistemul lor imunitar e mai fragil. Prin urmare, mai ales în sezonul rece, când fructele pe care le putem cumpără sunt mai puține, copiii au nevoie de suplimente cu vitamina C. Iată care este rolul acestei vitamine și de ce este importantă pentru santatea copiilor.

Vitamina C, sau acidul ascorbic, se regăsește în anumite alimente, mai ales în citrice, kiwi, fructe de pădure, dar și în unele legume (ardei, cartofi, broccoli, tomate). Din păcate însă, de cele mai multe ori organismul nu-și poate lua tot necesarul de vitamina din alimente și de aceea este nevoie și de suplimente de vitamina C.

Acest lucru este valabil mai ales pentru copii, pentru persoanele bolnave sau aflate în convalescență și, desigur, în sezonul rece, când nu prea avem acces la fructe și legume proaspete.

Acidul ascorbic are un rol important în dezvoltarea normală a țesuturilor, e esențial pentru sănătatea sistemului nervos și pentru transformarea acizilor grași în energie. De asemenea, vitamina C este extrem de importantă pentru întărirea sistemului imunitar, fiind recomandată persoanelor bolnave.

Deficiență de vitamina C poate fi descoperită în urmă unei analize de sânge. Formă foarte gravă a acestei deficiențe, scorbutul, nu apare în mod normal la persoanele care au o dietă echilibrată. Astfel, dacă îi asiguri copilului tău o alimentație corectă, care să conțînă zilnic și fructe și legume, riscul că el să sufere de o deficiență este foarte mic.

Îi poți da însă suplimente, la recomandarea medicului, pentru că studiile au arătat că această vitamina ajută organismul să lupte mai eficient cu răcelile și astfel vindecarea are loc mai repede. 

Ține cont însă că vitamina C nu poate preveni îmbolnăvirea și nici nu trebuie considerată tratament în caz de răceală. Medicul este cel care trebuie să decidă tratamentul pentru copilul tău, în urmă unor analize. În privința gripei, vitamina C nu va face minuni, doar va stimula sistemul imunitar, astfel încât să facă față mai ușor virusului. Dacă vrei să-ți protejezi copilul de gripă, singură metodă eficientă este vaccinarea.

Prin urmare, este bine să-i dai copilului tău suplimente de vitamina C, dar numai pe o perioada limitată de timp și doar după ce ai discutat cu medicul pediatru. Suplimentele nu pot înlocui o dietă echilibrată și nici nu trebuie luate la întâmplare.

Program Acasa TV
 • Duminică
 • 06:00 Nu te-am uitat
  180 min
  09:00 Lectii de viata
  60 min
  10:00 Ma intorc la tine
  105 min
  11:45 Nu te-am uitat
  180 min
  14:45 Lectii de viata
  60 min
  15:45 Inimi impietrite
  120 min
  17:45 Dragoste fara cuvinte
  135 min
  20:00 Regina
  105 min
  21:45 Rodeo si Julieta
  105 min
  23:30 Pazeste-ma de mine!
  60 min
  00:30 Lectii de viata
  60 min
  01:30 Povestea de pe insula
  270 min
  06:00 Draga mama
  120 min
Modifică setările cookies