Gata, ne lăsăm de fumat! Dar nu oricum, ci cu metodă!

Gata, ne lăsăm de fumat! Dar nu oricum, ci cu metodă!
Data publicarii: 04 Iulie 2007

Vrei într-adevăr să te laşi de fumat? Metoda coaching-ului nu îşi propune să ofere soluţii universal valabile. Nu e decât un instrument util care-ţi permite să-ţi dezvolţi propriile strategii pentru schimbare. Totul depinde de tine.

Fiecare persoană are capacitatea de a lua hotărâri care să-i schimbe viaţa într-un sens pozitiv. Coaching-ul oferă posibilitatea pentru fiecare de a-şi găsi cele mai bune metode şi tehnici de schimbare, în acord cu personalitatea sa unică, scrie Times Online. Răspunde sincer la întrebările următoare şi află dacă acum e momentul pentru o schimbare profundă şi durabilă în viaţa ta.

1. Vrei într-adevăr să te laşi de fumat? E decizia ta sau e reacţia la presiunea celorlalţi? Diferenţa e cea dintre un anagajament profund şi total şi un consimţământ dat fără tragere de inimă. Aminteşte-ţi că tu ai ultimul cuvânt în ceea ce priveşte viaţa ta personală. Dacă decizia de a te lăsa de fumat nu e rezultatul voinţei tale, sunt şanse mari să te răzgândeşti pe parcurs.

2. De ce vrei să te laşi de fumat? Nu da un răspuns pripit, gândeşte-te bine. Scrie pe o hârtie motivul pentru care vrei să renunţi la acest obicei, şi apoi transformă-l într-un mesaj pozitiv. ''Fumatul cauzează o respiraţie neplăcută'', rescrie-l ca pe ''Nu va mai trebui de acum încolo să-mi fac griji în legătură cu respiraţia neplăcută''.

3. Care este planul tău? E musai să ai un plan. Identifică momentele în care hotărârea îţi va fi pusă la grea încercare şi tentaţia de a te reapuca de fumat va fi enormă. Cafeaua de dimineaţă, o ieşire cu colegii, situaţii de stres. Toate vor fi adevărate provocări şi va trebuie să te pregăteşti dinainte pentru a face faţă. Fumezi pentru a socializa sau mai degrabă pentru a te relaxa? Fă o listă cu ocaziile în care eşti predispusă să fumezi şi noteazăţi-le în jurnal.

4. Cum ai de gând să-ţi pui planul în aplicare? Toate detaliile contează. După ce ţi-ai dat seama când eşti cel mai vulnerabilă, e important să încerci să opreşti temporar aceste ativităţi, de exemplu să nu mai ieşi un timp cu prieteni care obişnuiesc să fumeze. Sau caută alternative de a-ţi petrece timpul liber, precum gimnastica sau ieşitul la cinema. Dacă nu poţi să nu ieşi cu ei însă, străduieşte-te să nu schimbi nimic din comportamentul tău, în afara de a nu mai fuma. Fii naturală, fermă şi poartă-te ca şi cum eşti sigură pe tine şi nimeni nu va mai încerca să te corupă.

5. Cum vrei să te laşi? Vei recurge la plasturi, la bomboane mentolate, vei cere sfatul unui doctor, vei vorbi cu oameni care s-au lăsat cu succes? Fii conştientă că ai nevoie de sprijin şi că va fi o decizie grea, care îţi va solicita multe eforturi şi sacrificii.

6. Când vrei să începi să nu mai fumezi? Alege data astfel încât să fii pregătită să-ţi respecţi angajamentul. Din acel moment, nu mai ai voie să invoci tot felul de pretexte pentru ''încă o ţigară, numai una, mică''.

7. Cine te va sprijini în decizia ta? Apelează la persoanele de încredere din jurul tău - vei avea mare nevoie de ele. Vrei ca ele să te încurajeze sau să te ţină sub presiune, să stea tot timpul cu gura pe tine? Ia măsuri, totuşi, ca la sfârşitul fiecărei zile, cineva să te felicite şi să se bucure fiindcă ai rezistat tentaţiei.

8. Cum te vei recompensa pentru eforturile făcute? Meriţi în mod cert o răsplată, fiindcă e o împlinire de care poţi fi mândră. Cumpără-ţi cu banii pe care îi economiseşti o cafea în drum spre muncă, sau ia-ţi un CD, o carte pe săptămână, sau strânge bani pentru un weekend special. Asigură-te că direcţionezi banii aceştia pentru plăcerile tale, astfel încât recompensa să fie vizibilă şi să te motiveze.  

Scrie-ţi planul pe abţibilduri şi pune-le la vedere, prin casă, pe birou, în maşină, în jurnal. Observă schimbările de comportament şi la sfârşitul fiecărei săptămâni reflectează asupra mersului lucrurilor: cât de greu a fost, cum te-ai descurcat, în ce puncte te-ai dovedit slabă? Îmbunătăţeşte-ti permanent planul, revizuindu-l.

Dacă, din nefericire, cedezi ispitei la un moment dat, nu înseamnă că ai stricat totul şi că nu are rost să mai încerci. Meditează la ce nu a mers bine. Eşti nemulţumită de faptul că te-ai reîntors la vechiul tău obicei? Dacă da, atunci gândeşte-te ce poţi face diferit pe viitor astfel încât să nu mai repeţi greşelile. E mult mai greu să te hotărăşti să renunţi la fumat la scurt timp după ce nu ai reuşit să-ţi respecţi angajamentul; dezamăgirea de moment te demotivează şi te face şi mai vulnerabilă. Cel mai bine e să mai aştepţi un timp, să te linişteşti, să-ţi ridici moralul.

Nu trebuie să pierzi niciun moment din vedere faptul că ai o luptă de câştigat, şi că nu poţi accepta ca dependenţa de tutun să fie mai tare decât voinţa ta! Transformările profunde vin din puterea ta interioară; adu-ţi aminte mereu că lucrurile bune se întâmplă oamenilor care ştiu să şi le atragă.

Program Acasa TV
  • Miercuri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Drumul catre tine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    60 min
    02:00 Inima nu minte
    195 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies