Liposucţia: merită să apelezi la chirurgie ca să-ţi modelezi corpul?

Liposucţia: merită să apelezi la chirurgie ca să-ţi modelezi corpul?
Data publicarii: 09 Aprilie 2008

Liposucţia este una dintre cele mai frecvente operaţii estetice, la care apelează femeile care doresc o soluţie rapidă şi relativ uşoară de îndepărtare a surplusului de grăsime.

Chirurgul Andrea Marando a declarat pentru FemaleFirst că unul dintre cei mai importanţi paşi pentru o femeie care se hotărăşte să apeleze la chirugia estetică, este să determine forma corpului pe care o doreşte. Pacienta trebuie să aibă, în momentul efectuării operaţiei, o greutate stabilă. „Nu este recomandat să mergi la chirurg în iunie, doar pentru că luna viitoare vrei să mergi la mare şi trebuie să arăţi perfect”, a adăugat doctorul.

Cum se face?
Procedura constă într-o mică incizie făcută de chirug într-o anumită parte a corpului - cea care trebuie modificată - în care se introduce pe sub piele un tub îngust, numit canulă. Grăsimea în exces se extrage printr-un vacuum, după ce a fost fluidizată prin injectarea unui amestec de substanţe. Canula este împinsă şi scoasă repetat de sub piele, pentru a „sparge” celulele grase, ca să poată fi aspirate mai uşor de vacuum. Pacienta este sub anestezie locală sau totală în timpul operaţiei. Cele mai frecvente zone în care se practică liposucţia sunt şoldurile şi coapsele, dar se mai face liposucţie şi în zona gâtului, a sânilor, a abdomenului şi a genunchilor. Intervenţia durează 1-2 ore, în funcţie de zona unde se operează.

Care sunt riscurile?
Dacă liposucţia merge bine, singurul efect advers ar fi nişte vânătăi sau umflături, care dispar în aproximativ o săptămână.
Cel mai mare risc al unei operaţii cosmetice este însă cel de infecţie. O operaţie care implică tăierea pielii deschide corpul pentru tot felul de microbi, cu care în mod normal organismul nostru nu ar veni în contact. Un chirurg care ştie ce face, operează obligatoriu într-un mediu steril, dar după operaţie, pacienta tot riscă să contacteze infecţii. Acestea pot fi umflături, pete roşii sau chiar cicatrici permanente.
Alte riscuri ar fi: organe afectate de mişcarea canulei, deteriorarea ţesutului, conturul neregulat al pielii. În cazuri foarte rare, pacientele care au apelat la liposucţie au dezvoltat tromboembolism – un blocaj al arterelor pulmonare, care poate provoca o moarte subită.

Demi Moore este cea mai cunoscută vedetă care a recunoscut că a apelat la chirugia cosmetică pentru a combate semnele îmbătrânirii. În 2002, actriţa a cheltuit peste 200.000 de euro în scopul de a-şi remodela corpul, iar din această sumă, aproape 16.000 de euro a costat liposucţia pe fese, coapse şi pe abdomen.

Alte celebrităţi „suspectate” că şi-ar fi remodelat corpul prin chirurgie sunt Cher şi comediana Roseanne Barr. Liposucţia este mult mai greu de detectat decât alte metode de îmbunătăţire a aspectului fizic, dar asta e şi ideea, până la urmă: rezultatul e cel mai important!

„Efectele liposucţiei sunt permanente, dacă pacienta îşi menţine constantă greutatea corporală”, a declarat doctorul Marando. „Dacă îţi faci liposucţie acum, iar peste o lună rămâi însărcinată cu gemeni, nu e deloc de bine”, a adăugat chirurgul.

Spre deosebire de alte proceduri cosmetice, pentru liposucţie nu trebuie să mergi de mai multe ori la doctor, pentru a verifica dacă eşti în regulă. Nu necesită spitalizare, însă este interzis efortul fizic, timp de o lună după operaţie. Este recomandat ca pacientele să poarte în primele două săptămâni după intervenţia chirugicală, un pansament special, aplicat foarte strâns, pentru a da contur pielii în zona aspirată.

Liposucţia este o soluţie rapidă şi nu foarte complicată pentru a îndepărta grăsimea nedorită. Cu toate astea, nu e totuşi o operaţie banală, precum apendicectomia, şi înainte de a lua o hotărâre, trebuie să explorezi şi celelalte metode.

Dietele şi exerciţiile fizice rămân cele mai bune modalităţi de a pierde în greutate, însă fiecare dintre noi mai are câte o zonă de unde grăsimea se încăpăţânează să nu dispară, în ciuda tuturor eforturilor.

Ai grijă ce-ţi doreşti, pentru că s-ar putea să se îndeplinească! Gândeşte-te de două sau de mai multe ori înainte să iei o hotărâre de o asemenea importanţă: nu ar fi oare mai bine să încerci să te obişnuieşti cu corpul tău, aşa cum e el, şi să nu-l mai supui la tot felul de chinuri în numele unui ideal dubios? La urma urmei, frumuseţea oricărei femei vine în primul rând din interior.

 

Program Acasa TV
  • Luni
  • 06:00 Flori insangerate S2
    120 min
    08:00 Fie ce-o fi!
    120 min
    10:00 Dragoste de neinvins
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Dreptul la iubire
    60 min
    13:00 Ingerul razbunarii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Dragoste amara
    120 min
    19:00 Flori insangerate S2
    120 min
    21:00 Fie ce-o fi!
    120 min
    23:00 Trei surori S3
    60 min
    00:00 Dreptul la iubire
    60 min
    01:00 Flori insangerate S2
    135 min
    03:15 Leylifer
    120 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate S2
    120 min
Modifică setările cookies