(P) 10 obiceiuri sănătoase care te mențin în formă

(P) 10 obiceiuri sănătoase care te mențin în formă
Autor: Raluca Gheorghe Data publicarii: 23 Septembrie 2021

Stilul de viață este cel care își pune amprenta asupra sănătății noastre. Atunci când vorbim despre stil de viață, ne referim la toate obiceiurile zilnice pe care le avem, fie ele rele sau bune.

În funcție de stilul de viață pe care îl alegem, acesta poate fi un factor de protecție pentru sănătate sau, din contră, un factor de risc pentru diferite boli. Un stil de viață nesănătos nu favorizează doar apariția bolilor, ci și creșterea sau scăderea exagerată în greutate, astenia și starea generală alterată. În schimb, un stil de viață sănătos ajută la menținerea sănătății, în timp ce îmbunătățește starea generală, crește energia și menține o greutate corporală optimă. Prin urmare, iată ce obiceiuri sănătoase trebuie să adopți, ca să te menții în formă. 

1. Fă sport!

Sportul ajută organismul să își exercite toate funcțiile în mod corect. Cum te ajută sportul să te menții în formă? 

 • intensifică circulația sangvină, favorizând o bună distribuire a nutrienților și oxigenului către toate țesuturile.
 • intensifică circulația limfatică, ceea ce ajută organismul să elimine toxinele și substanțele nefolositoare.
 • fortifică imunitatea și îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
 • crește arderea caloriilor, ceea ce ajută la menținerea unei greutăți normale.
 • stimulează producția de serotonină și endorfine, hormoni ai fericirii și ai stării de bine. 

Pentru a obține aceste beneficii, fă zilnic minim 30 de minute de activitate fizică ușoară-moderată de tip aerobic – înot, mers pe bicicletă, jogging, mers pe jos, dans, grădinărit. Nu uita de exercițiile cu greutăți, care te ajută să crești forța musculară.

2. Mănâncă sănătos și variat!

Renunță la alimentele intens procesate (mezeluri, fast-food, dulciuri, produse de patiserie, sosuri, semi-preparate, prăjeli) și adoptă o alimentație cât mai naturală, bazată pe mâncare gătită în casă. Include în alimentație o varietate de alimente din fiecare grupă alimentară – cereale, fructe și legume, carne slabă, pește, ouă, lactate, fructe și semințe oleaginoase, uleiuri vegetale extravirgine crude. 

3. Mănâncă mai multe fructe și legume!

În jur de jumătate din alimentația zilnică trebuie să fie reprezentată de fructe, legume și zarzavaturi, mai ales în stare proaspătă. Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți (substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi), fibre, vitamine și minerale. Acestea îmbunătățesc și tranzitul intestinal, deci te ajută să te simți în formă.  

4. Mănâncă cereale integrale!

Cel puțin jumate din cerealele pe care le consumi zilnic trebuie să fie integrale. Acestea sunt mai bogate în fibre și vitamine decât cele rafinate. De asemenea, fiind carbohidrați complecși, se absorb mai lent, deci asigură un nivel de energie constant. 

5. Consumă grăsimi nesaturate în locul celor saturate!

Grăsimile saturate favorizează apariția bolilor cardiovasculare, în timp ce grăsimile nesaturate de tip Omega-3, Omega-6 și Omega-9 sunt protectoare pentru sistemul cardiovascular. Grăsimile nesaturate, mai ales Omega-3, au și alte beneficii pentru sănătate – cresc imunitatea, energia și metabolismul, protejează sistemul nervos, îmbunătățesc memoria. Grăsimile saturate se găsesc în slănină, ouă, unt, carne grasă, ulei de palmier sau de cocos, iar grăsimile nesaturate se găsesc în uleiuri vegetale extravirgine crude (de măsline, de in), oleaginoase crude (semințe și nuci), pește gras (somon, hering, sardine, macrou). 

6. Ia suplimente alimentare doar când e nevoie!

Administrarea haotică a suplimentelor alimentare poate face rău sănătății. Informează-te corect cu privire la necesitatea suplimentelor, citește cu atenție prospectul acestora și cere sfatul medicului. Dacă te simți lipsit de energie, poți lua suplimente cu plante medicinale care cresc energia, doar în condițiile unui stil de viață sănătos. De asemenea, unele suplimente alimentare, cum sunt aceste suplimente alimentare pentru bărbați, pot fi utilizate ca adjuvant pentru tratamentul unor afecțuni. Administrarea corectă a suplimentelor alimentare ne ajută să ne menținem vitalitatea. 

7. Hidratează-te!

Consumul optim de lichide favorizează buna funcționare a tuturor celulelor din organism. Chiar și o stare ușoară de deshidratare ne face să ne simțim mai obosiți și ne afectează concentrarea. Bea în jur de 6-8 pahare de apă pe zi. Și alimentele conțin apă în cantități variabile. 

8. Dormi suficient!

Pe timpul somnului, corpul se reface și se încarcă cu energie pentru următoarea zi. Un somn insuficient sau de o slabă calitate ne afectează starea generală fizică și psihică. Dormi 7-9 ore pe noapte și evită să stai treaz până târziu. 

9. Consumă mai puțin zahăr!

Zahărul în cantități mari crește glicemia brusc. Corpul este forțat să producă o cantitate mare de insulină, ceea ce duce la scăderea bruscă a glicemiei. Acest lucru ne face să ne simțim lipsiți de energie. De asemenea, excesul de zahăr se depune sub formă de țesut adipos (grăsimi), deci duce la creștere în greutate. 

10. Fă zilnic ceea ce îți place!

Pentru a te simți în formă și pentru a ține sub control stresul, fă zilnic activități plăcute, hobby-uri sau pasiuni, care cresc producția de hormoni ai fericirii. 

Așadar, pentru a te menține în formă, adoptă un stil de viață sănătos, menține o greutate corporală normală și ține sub control stresul. 

Program Acasa TV
 • Vineri
 • 06:00 Inima nu minte
  120 min
  08:00 Acea fata
  60 min
  09:00 Ingeri tacuti
  60 min
  10:00 Nu-i nimeni ca mine
  60 min
  11:00 Stirile Acasa Actualitati
  60 min
  12:00 Esmeralda
  60 min
  13:00 Dragostea si banii
  120 min
  15:00 Stirile Acasa Magazin
  60 min
  16:00 Pamantul, Soarele si tu
  60 min
  17:00 Imbratisarea ta
  120 min
  19:00 Inima nu minte
  120 min
  21:00 Acea fata
  60 min
  22:00 Ingeri tacuti
  60 min
  23:00 Numele meu e Riza
  60 min
  00:00 Esmeralda
  60 min
  01:00 Acea fata
  60 min
  02:00 Trei surori
  135 min
  04:15 Acasa la romani
  60 min
  05:15 Stirile Acasa Magazin
  45 min
  06:00 Pe firul iubirii
  120 min
Modifică setările cookies