(P) 3 scriitori premiați cu Nobel, pe care trebuie să îi citești

(P) 3 scriitori premiați cu Nobel, pe care trebuie să îi citești
Citeste mai mult despre: carti, scriitori premiul nobel
Autor: Alina Popa Data publicarii: 03 Mai 2022

Premiul Nobel pentru Literatură se acordă încă din anul 1902 și este unul dintre cele mai prestigioase. Premiul Nobel se mai acordă pentru Fizică, Economie, Chimie și Pace, iar numele provine de la inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, care a dorit să-și folosească averea pentru a-i recompenda în fiecare an pe cei care ofereau un serviciu umanității.

Deși au existat anumite controverse în ceea ce privește decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, din cauza faptului că mari autori ai lumii nu au câștigat această distincție, premiul este acordat în continuare de către o comisie suedeză. Unii dintre cei mai mari autori ai lumii se numără, totuși, printre câștigători, iar operele lor au fost apreciate la nivel global. 

Vrem să venim în sprijinul tău și să îți recomandăm câțiva scriitori câștigători ai Premiului Nobel pe care să îi ai în bibliotecă și pe care să îi citești dacă nu ai făcut încă acest lucru. Găsești lucrările acestora și pe site-ul TargulCartii.ro, anticariat online de unde-ți poți cumpăra cărți premiate, fără să te stresezi din cauza bugetului. 

1. Herman Hesse (1877 – 1962)

Hesse a fost descris de către părinți ca un copil rebel și plin de energie, iar din cauza personalității sale și a comportamentului inadecvat a avut probleme încă din primii ani de școală, fiind nevoit să se transfere în repetate rânduri. În 1895 a început să lucreze la o librărie și, astfel, s-a dedicat tot mai mult lecturii, fiind atras de lucrări din domeniul teologiei, filosofiei și dreptului, preocupându-se în același timp și de scrierile sale. În cele mai cunoscute opere ale lui Herman Hesse, precum: Lupul de stepă, Narcis și Gură de aur, Peter Camenzid sau Sub roată se regăsește tema dualității omului, care  l-a definit pe autor de-a lungul vieții sale. Alte teme prezente în operele sale sunt psihoanaliza, singurătatea și izolarea de lumea modernă precum și interesul său pentru buddhism, cel mai bine ilustrat în scrierile Jocul cu mărgele de sticlă și Siddhartha. 

Conceptele pe care Herman Hesse le-a creionat cu măiestrie în unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale, te vor face să descoperi din nou magia lecturii. Adaugă pe rafturile din bibliotecă și lucrările premiatului autor, ale cărui opere trebuie să le citești măcar o data-n viață.

2. Kazuo Ishiguro (1964 - )

Unul dintre cei mai faimoși autori contemporani de ficțiune, Kazuo Ishiguro s-a născut în Japonia, însă pe când acesta avea vârsta de 5 ani, familia sa s-a mutat în Anglia. Pe lângă Premiul Nobel pentru Literatură, câștigat în 2017, acesta a fost recompensat și cu Premiul Booker Man, în anul 1989, pentru romanul Rămășițele zilei, care a și fost adaptat cinematografic. De asemenea, și romanul Să nu mă părăsești a avut parte de o ecranizare. Operele lui Ishiguro sunt printre cele mai apreciate din literatura universală și se bucură de o recunoaștere similară cu cea a autorilor care au marcat lumea literară clasică și contemporană. 

Dacă nu ai citit încă nicio operă scrisă de autorul de origine japoneză, îți recomandăm să îl ai în vedere pentru următoarele tale lecturi. Poți să-i citești romanele, fie în vacanță, fie când vrei să te bucuri de lectură în propriul tău cămin.

3. Luigi Pirandello (1867 – 1936)

Câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1934, scriitorul italian s-a confruntat de-a lungul carierei și cu perioade foarte grele, în special în anul 1903, după ce mina de sulf în care tatăl său investise o sumă considerabilă, s-a prăbușit. Acest incident a fost urmat de o altă nenorocire: soția autorului, Maria Antonietta Postulano a fost internată într-un ospiciu din cauza sechelelor psihice lăsate de pareza de care suferise. 

Pirandello a început să se bucure de recunoaștere internațională începând cu anii 1920, când i-au fost apreciate atât romanele, cum ar fi Răposatul Mattias Pascal, cât și piesele de teatru, creații care i-au adus de altfel și Premiul Nobel.

Pe lângă autorii menționați în cadrul acestui articol, există mulți alții ale căror opere merită să fie citite. Online, poți găsi lista completă a autorilor care au câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, iar cartea Nobel contra Nobel scrisă de Laurențiu Ulici îți va oferi informații esențiale despre alte nume mari din literatură, eligibile pentru câștigarea prestigiosului premiu.  

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    08:00 Lectii de viata
    60 min
    09:00 Doctor de bine - Acasa toamna 2024
    30 min
    09:30 ProVerde - Acasa toamna 2024
    15 min
    09:45 iBani - Acasa toamna 2024
    15 min
    10:00 MasterChef
    180 min
    13:00 Iubiri fara hotar
    180 min
    16:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    18:00 Calea spre iertare
    120 min
    20:00 State de Romania
    60 min
    21:00 Dragoste in Islanda
    120 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 State de Romania
    60 min
    01:00 Doctor de bine - Acasa toamna 2024
    30 min
    01:30 ProVerde - Acasa toamna 2024
    15 min
    01:45 iBani - Acasa toamna 2024
    15 min
    02:00 Calea spre iertare
    120 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Dragoste in Islanda
    90 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies