(P) 5 lucruri pe care să le faci pentru a economisi energie la tine acasă

(P) 5 lucruri pe care să le faci pentru a economisi energie la tine acasă
Data publicarii: 17 Martie 2020

Energia este indispensabilă în fiecare zi în orice locuință. Ai nevoie de ea permanent în primul rand pentru a încălzi sau răci casa, pentru a găti, a-ți încărca telefonul, laptopul, tableta, într-un cuvânt pentru diferite sarcini cotidiene.

De-a lungul timpului s-a dovedit faptul că economisirea energiei precum și utilizarea ei în mod eficient îți poate aduce numeroase beneficii, cel mai important fiind costurile scăzute la întreținere. De asemenea, economisirea energiei nu implică doar cheltuieli mai puține, ci și protejarea mediului înconjurător.

Există multe lucruri la care poate nu te-ai gândit până acum, dar care chiar funcționează când vine vorba de a economisi energia la tine acasă - important este să le alegi pe cele mai bune și să încerci să le implementezi în rutina zilnică. Rezultatele nu vor întârzia să apară și cu siguranță vei fi mai mulțumit din multe puncte de vedere, nu doar financiar.

Așadar, descoperă cinci dintre cele mai simple și eficiente lucruri pe care le poți face în acest sens, fără efort.

1. Reglarea termostatului pentru încălzirea sau răcirea locuinței

Mai multe studii au arătat că setarea termostatului cu unul, doua grade mai puțin în timpul sezonului rece este una dintre cele mai bune soluții de a economisi energia pe parcursul unui an.

De exemplu, poți regla termostatul în acest mod în momentul în care pleci de acasă până seara sau până a doua zi. În ceea ce privește instalațiile de răcire, principiul este același - poți regla termostatul la aparatul de aer condiționat astfel încât acesta să nu funcționeze aproape non-stop în timpul zilei când nu este nimeni acasă.

2. Utilizarea becurilor economice

Becurile economice au devenit extrem de populare în ultimii ani pentru că reprezintă o soluție reală de economisire a energiei. Chiar dacă costul de achiziție al unor becuri economice este mai mare față de cel al becurilor clasice, ele au un consum dovedit mult mai mic, iar pe termen lung te pot ajuta să economisești nu doar energie, ci și bani.

3. Izolarea corecta a locuinței

O izolare corect făcută presupune menținerea căldurii pe timpul iernii în locuință chiar și la mult timp după ce ai închis sursa de căldură pe care o folosești.

Pentru a izola corespunzător casa, este recomandat să utilizezi materiale de înaltă calitate precum vata minerală de la Macostore spre exemplu, ori altele la fel de bune, și să te asiguri că izolezi complet întreagă locuință, nu doar un perete sau tavanul (în cazul în care stai la casă).

Mulți oameni au ales aceasta soluție pentru a economisi energia, iar rezultatele încep să se observe într-un timp relativ scurt. Căldură este menținută în mod corect, iar sumele de pe facturi pot începe să scadă.

4. Oprirea aparaturii electronice

Acest lucru presupune oprirea completa a aparatelor electronice pe care le ai în locuință, nu doar setarea lor în modul standby. În această categorie intră dispozitivele electronice (computer, televizoare, laptop, etc.), aparatele electrocasnice (cafetiera, cuptor cu microunde, etc.), precum și diverse surse de iluminat.

Unii experți recomanda inclusiv scoaterea lor din priza pentru o economisire mai mare a energiei, ori folosirea unui întrerupător sau prelungitor.

5. Închiderea încălzirii în camerele nefolosite

Dacă ai în locuință încăperi pe care nu le folosești în mod frecvent, ca de exemplu camera pentru oaspeți, poți închide ușile și opri căldura prin închiderea caloriferelor. Astfel, se va consuma mult mai puțină energie electrică, în condițiile în care acele camere nu vor mai fi permanent încălzite inutil.

În concluzie, economisirea energiei nu presupune soluții costisitoare sau dificile pentru că pe majoritatea le ai la îndemână zilnic. Acestea vor face diferență nu doar din punct de vedere financiar, ci vor contribui și la protejarea mediului înconjurător.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies