(P) 5 mituri pe care nu trebuie să le crezi despre preparatele fast food

(P) 5 mituri pe care nu trebuie să le crezi despre preparatele fast food
Data publicarii: 04 Noiembrie 2020

Mâncarea vândută de restaurantele tip fast food nu are o reputație foarte bună. Toată lumea spune că preparatele, de altfel delicioase, sunt extrem de dăunătoare sănătății, fiind pline de ingrediente sub semnul întrebării. Cu toate acestea, nu tot ce înseamnă fast food este nesănătos, unele variante ale mâncărurilor vândute în astfel de localuri reprezentând chiar variante...bune.

Iată 5 mituri des întâlnite despre mâncarea de tip fast food pe care nu trebuie să le mai crezi!

1. Mâncarea de tip fast food nu se strică niciodată

Există foarte multe clipuri pe Internet care vor să demonstreze că burgerii, cartofii și alte produse de acest gen nu se deteriorează niciodată. Motivul ar fi ingredientele artificiale și cantitățile enorme de conservanți folosite de producători, pentru a economisi și pentru a prelungi viața preparatelor. Deși nu sunt chiar în topul alimentelor recomandate de nutriționiști, a spune că mâncarea de la fast food nu se strică niciodată și că este făcută „din plastic” este o exagerare.

Cercetătorii au analizat rețetele și produsele propriu-zise ale mai multor lanțuri de restaurante și au demonstrat că acestea se comportă exact ca orice alt fel de mâncare, atunci când vine vorba despre testul timpului. Specialiștii mai spun că unele produse, precum chiftelele din hamburgeri, nu se degradează vizibil, însă, se usucă foarte tare și devin necomestibile, chiar dacă, încă, arată perfect!

2. Mâncarea de la fast food are în compoziție ingrediente interzise

De-a lungul timpului, au circulat tot felul de zvonuri despre mâncarea vândută de restaurantele fast food. Unul dintre ele spune că produsele conțin ingrediente scandaloase: reziduuri de pesticide, plastic, gelatină artificială și resturi necomestibile din animale. Adevărul este că localurile fast food se supun exact acelorași reglementări stricte ca orice alt restaurant sau cafenea. Prin urmare, ele sunt obligate să respecte principii clare privind calitatea ingredientelor și siguranța consumatorilor.

3. Mâncarea de la fast food trebuie să fie evitată cu desăvârșire

Toată lumea poate fi de acord că meniurile cu burgeri, cartofi, sosuri și deserturi pline de zahăr nu reprezintă chiar cea mai bună alegere din punct de vedere nutritiv.

Într-adevăr, preparatele fast food conțin mult mai multă sare, mai multe grăsimi și mai mulți conservanți decât mâncarea de la un restaurant sau cea pe care ai prepara-o tu, în propria bucătărie. Cu toate acestea, până și specialiștii în nutriție sunt de părere că un consum ocazional de fast food nu dăunează extrem de tare sănătății tale generale. Problemele apar doar atunci când mănânci foarte des de la aceste localuri. Așa că, dacă îți este poftă de un prânz delicios, comandă ceva în Cluj sau în orice alt oraș în care te afli. Cu moderație, bineînțeles!

4. Băuturile de la fast food sunt mai nocive decât cele din alte restaurante

Un alt mit frecvent auzit este acela că băuturile servite în localurile de tip fast food sunt nesănătoase, comparativ cu cele vândute de alte restaurante sau cafenele. Este vorba despre cafelele speciale, condimentate cu variate mixuri de ingrediente și îmbunătățite cu siropuri de ciocolată, caramel sau frișcă. Adevărul este că multe astfel de băuturi conțin exact aceleași ingrediente ca acelea din alte cafenele: espresso, lapte, frișcă și zahăr, în diferite cantități și combinații. Dacă, totuși, vrei să alegi cea mai sănătoasă variantă disponibilă, poți opta oricând pentru o cafea simplă sau un latte.

5. Mâncarea servită la restaurantele tip fast food nu este proaspătă

Majoritatea lanțurilor celebre de fast food folosesc atât mâncare congelată, cât și ingrediente proaspete. Cu toate acestea, există mitul conform căruia restaurantele servesc preparate gătite cu mai multe zile în urmă.

Adevărul este că orice local este obligat prin lege să vândă doar produse aflate în termenul de valabilitate. Așadar, cartofii tăi au fost prăjiți în aceeași zi, iar chifteaua din burger a fost prăjită tot atunci, fără îndoială, chiar dacă materia primă a fost congelată.

Acestea fiind spuse, deși mâncarea de tip fast food a fost transformată în cel mai mare dușman al sănătății, nu toate miturile au o bază reală. Iar când vine vorba de sănătate, moderația este întotdeauna esențială!

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    75 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
Modifică setările cookies