(P) Cat de importanta este apa pe care o consumi? Videochat Oana Cuzino, marti, ora 14:00. 

(P) Cat de importanta este apa pe care o consumi? Videochat Oana Cuzino, marti, ora 14:00.
Data publicarii: 25 Iunie 2012

Nu mai este de mult un secret faptul ca organismul, pentru a putea functiona corect, are nevoie cam de 2 litri de apa zilnic. Insa asta nu inseamna ca e bine sa bem orice fel de apa. Aflati mai multe marti, de la ora 14.00, la videochat stirileprotv.ro.

Nitratii sunt printre acele componente deseori ignorate de consumatori, atunci cand cumpara o apa. Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.

Efectele ingerarii unei cantitati prea mari de nitrati sunt: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

Nou-nascutii sunt cei mai vulnerabili in ceea ce priveste contaminarea cu nitrati, deoarece flora lor microbacteriana nu este inca dezvoltata pentru a lupta cu acestia. Astfel, in cazul lor pot sa apara probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii si iritatii, chiar si methemoglobinemie.

Methemoglobinemia este cea mai periculoasa afectiune pe care contaminarea cu nitrati la sugari o poate genera - afectiune cunoscuta si drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-nascutului”).

Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. De aceea este atat de important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu o apa cu un continut cat mai scazut de nitrati.

Din pacate, in Romania legea este extrem de permisiva si nu protejeaza deloc bebelusii. Ea permite un maxim admis de 50mg/l continut de nitrati in apele minerale imbuteliate, in timp ce medicii pediatri din intreaga lume considera valoarea mult prea ridicata, fiind un risc in special pentru sugari si copii mici. Acestia sustin ca o apa care poate fi utilizata pentru prepararea hranei sugarilor trebuie sa aiba maximum 10 mg/l nitrati.

In ceea ce priveste adultii, unii pot fi mai susceptibili la efectele nitratilor decat altii. O secretie gastrica acida insuficienta mareste sensibilitatea la efectele nitratilor. O mare varietate de afectiuni medicale, printre care se numara alergiile alimentare, astmul, hepatita si litiaza coledociana - se poate asocia cu o secretie gastrica acida insuficienta.

Tot nitratii pot fi responsabili si pentru boli cardiovasculare, dificultati de respiratie, afectiuni ale sistemului digestiv, iritatii, intoxicatii grave, chiar cancer.

Sarea, sau clorura de sodiu, este un mineral esential pentru buna functionare a organismului. Insa numai in cantitati limitate, deoarece altfel exista riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Apa minerala, alaturi de celelalte alimente consumate zilnic, reprezinta un aspect pe care nu trebuie sa il neglijam.

Pentru prepararea hranei bebelusilor, este de asemenea indicata folosirea unei ape cu o mineralizare totala relativ mica. Categoria apelor minerale recomandate pentru prepararea hranei bebelusilor este cea a apelor minerale Oligominerale (cu putine saruri).

Conform normativului Uniunii Europene, o apa este oligominerala atunci cand mineralizarea ei totala nu depaseste pragul de 500mg/L.

Persoanele hipertensive sunt primele care trebuie sa fie atente la consumul de sodiu, pentru a evita tensiunea arteriala crescuta. Atunci cand continutul de sodiu este mai mare decat cel indicat, rinichii nu fac fata in procesarea sarii in exces si astfel apare riscul insuficientei renale, precum si afectiunilor inimii.

Recomandarea medicilor atat pentru persoanele hipertensive, cat si pentru cele cu afectiuni cardiovasculare, este sa consume o apa minerala cu un continut de sodiu de sub 20mg/l.

Mai multe informatii despre acest subiect extrem de important veti primi joi, in cadrul videochat-ului www.stirileprotv.ro, unde Oana Cuzino il va avea invitat pe domnul Jean Valvis.

Pentru mai multe detalii despre calitatile apei puteti citi pe www.legea-apei.ro.

Daca aveti intrebari referitor la acest subiect, lasati-le la sectiunea "comentarii" de mai jos si urmariti videochatul de marti, 26 iunie, ca sa aflati raspunsuriler.

Program Acasa TV
  • Duminică
  • 06:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    08:00 Lectii de viata
    60 min
    09:00 Doctor de bine - Acasa toamna 2024
    30 min
    09:30 ProVerde - Acasa toamna 2024
    15 min
    09:45 iBani - Acasa toamna 2024
    15 min
    10:00 MasterChef
    180 min
    13:00 Iubiri fara hotar
    180 min
    16:00 Ajutor, ma indragostesc!
    120 min
    18:00 Calea spre iertare
    120 min
    20:00 State de Romania
    60 min
    21:00 Dragoste in Islanda
    120 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 State de Romania
    60 min
    01:00 Doctor de bine - Acasa toamna 2024
    30 min
    01:30 ProVerde - Acasa toamna 2024
    15 min
    01:45 iBani - Acasa toamna 2024
    15 min
    02:00 Calea spre iertare
    120 min
    04:00 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    04:30 Dragoste in Islanda
    90 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies