(P) Cele mai stranii 7 reguli din baschetul american 

(P) Cele mai stranii 7 reguli din baschetul american
Citeste mai mult despre: reguli, baschet, baschet american
Data publicarii: 27 Ianuarie 2020

NBA-ul este urmărit cu sufletul la gură de o întreagă planetă, iar staruri precum Michael Jordan, Allan Iverson sau LeBron James sunt sinonime deja de ani buni cu energia și spectacolul oferite de campionatul nord-american de baschet. 

Ca orice altă competiție de pe planetă, baschetul din SUA se joacă după propriul set de reguli, însă unele dintre acestea le pot da mari bătăi de cap celor care urmăresc online, la televizor sau chiar din tribune, un meci de un asemenea calibru. 

Motivul este unul cât se poate de ilar: unele reguli sunt total neobișnuite, așadar, stai cu noi până la final, pentru că ți-am pregătit 7 reguli ale baschetului american ce îți vor aduce, fără discuție, zâmbetul pe buze: 

Regulă 1: Panoul spart și faultul tehnic

Pentru fani, un slam dunk înscris de jucătorul preferat este întotdeuna un motiv de bucurie. Dacă se și întâmplă că panoul să se spargă, mulțimea este în delir. Însă foarte mulți fani (mai ales, cei de peste hotare) nu cunosc următoarea regulă (cel puțîn ciudată) din baschetul american: chiar dacă “dunk”-urile sunt permise, spargerea involuntară a panoului atrage după sine un fault tehnic pentru cel care și-a bucurat puțîn mai devreme fanii.  

Regulă 2: Patru timeout-uri obligatorii 

În NBA, numărul de timeout-uri pe care le poate avea fiecare echipa, în timpul unui meci, este de șase. Totuși, lucrurile sunt puțîn mai complicate de atât, pentru că fiecare echipa este obligată să ceară patru timeout-uri până la finalul partidei. Mai mult decât atât, antrenorii trebuie să își proportioneze foarte bine aceste pauze luate oarecum forțat, pentru că în ultimul quarter, fiecare echipa este obligată să aibă disponibil cel puțîn un timeout din totalul de patru per meci. 

Regulă 3: Timpul-limita pentru o aruncare liberă

Chiar dacă mulți antrenori le cer jucătorilor să nu se grăbească, înainte de a aruncă la coș, aceștia nu au foarte mult timp la dispoziție pentru a-și intră în ritm. Mai exact, trebuie să arunce în maxim zece secunde. Este o regulă încălcată adesea în meciurile din NBA, iar unul dintre jucătorii celebri pentru faptul că “trăgea de timp”, cu ocazia fiecărei aruncări, a fost Karl Malone. Frustrați de așteptarea pe care trebuiau să o suporte înainte de fiecare aruncare, fanii echipei adverse erau extrem de vocali, numărând alături de arbitru cele zece secunde. 

Regulă 4: Fără pumni...dați în minge 

Jucătorii din NBA nu au voie să se folosească de pumni pentru a schimbă traiectoria mingii, în timpul jocului. Iar acest lucru are la baza două motive cât se poate de logice, spun organizatorii: primul ar ține de siguranță fanilor, având în vedere traiectoria incertă a mingii, după ce a fost lovită. Cel de-al doilea motiv se suprapune cu ideea conform căreia jocul ar deveni mai agresiv, jucătorii putând să reacționeze proporționat, în cazul în care adversarii ar alerga către ei cu pumnii încleștați. 

Regulă 5: Oaspeții și alegerea panoului

Chiar dacă celebra săritură marchează începutul meciului, puțîn mai devreme, o regulă mai puțîn știută a NBA-ului este pusă în aplicare: oaspeții aleg panoul la care vor marca în prima repriză. Un astfel de lucru poate părea cât se poate de banal pentru mulți îndrăgostiți ai acestui sport, însă chiar și o astfel de regulă “nu chiar atât de importantă” le poate oferi șansă antrenorilor să își pună în aplicare strategia: banca echipei să fie alături de jucători în prima parte a meciului, când deciziile de la început sunt esențiale? Sau ar fi mai indicat că banca să fie lângă jucători în ultima parte, atunci când lucrurile ar putea lua o turnură nefastă? 

Regulă 6: Tricourile cu “0” și “00” 

Spre deosebire de NCAA (Campionatul Universitar de baschet masculin), ale cărui reguli interzic purtarea purtarea numerelor 6,7,8 și 9, în NBA, lucrurile sunt puțîn mai relaxate. Jucătorii pot purta ce numere vor, atât timp cât altcineva din echipa nu are deja același număr, sau dacă echipa nu a retras un anumit tricou, în amintirea unei legende (vezi celebrul număr 23, pe care Michael Jordan l-a purtat la Chicago Bulls). Jucătorii pot alege chiar și numerele “0” sau “00”, atât timp cât în echipa nu există ambele tricouri luate simultan. În caz contrar, arbitrii pot comite erori grave, oferind gratuit faulturi jucătorilor greșiți. 

Regulă 7: Odihnă obligatorie...sau NU?

NBA vrea să își protejeze jucătorii cât mai bine posibil, dat fiind programul extins al ultimelor sezoane, cu situații în care distanță dintre două meciuri consecutive poate fi foarte scurtă. De aceea, echipele sunt obligate să le acorde jucătorilor 18 zile de repaus, în fiecare an. Totuși, șefii Ligii par să se contrazică singuri, având în vedere implementarea unei legi ce contravine ideii de “siguranță prin repaus a jucătorilor”: echipele care țîn jucători apți de joc pe banca, vor fi penalizate. Este o lege care a stârnit multe controverse în America, făcută cadou fanilor enervați la culme de faptul că starurile lor preferate nu jucau, însă lasă loc multor semne de întrebare. De pildă, cum se poate determina dacă un jucător este sau nu apt de joc? 

Cu reguli stranii sau nu, baschetul american are o baza serioasă de fani, oriunde pe Glob. Chiar și în țară noastră, acest campionat este foarte urmărit, în timp ce pariurile la baschet se află printre preferințelor pariorilor români. De exemplu, oferta de pariuri la baschet pe Betano cuprinde evenimente sportive ale celor mai importante ligi din lume (NBA - SUA și Liga Endesa -Spania), cea mai importantă competiție europeană intercluburi (Euroliga), dar și de la alte competiții de baschet de pe Glob. Iar acest lucru nu reprezintă altceva decât un simplu indiciu al unui adevăr de necontestat: pasiunea pentru baschet a pariorilor și fanilor români depășește granițele țării. 

Program Acasa TV
  • Joi
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Cabo, iluzii in Paradis
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    135 min
    19:15 Flori insangerate
    120 min
    21:15 Capcana razbunarii
    60 min
    22:15 Familia
    60 min
    23:15 Indragostiti din interes
    60 min
    00:15 Amor real
    60 min
    01:15 Capcana razbunarii
    60 min
    02:15 Inima nu minte
    180 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies