(P) Cum construim un spatiu de dus perfect hidroizolat

(P) Cum construim un spatiu de dus perfect hidroizolat
Data publicarii: 20 Septembrie 2019

Hidroizolatia este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand amenajezi sau renovezi bucataria sau baia.

Deoarece sunt locuri expuse la umezeala, exista riscul ca apa care se infiltreaza sa deterioreze finisajele si instalatia sanitara, sa duca la acumularea de bacterii daunatoare si chiar sa afecteze structura de imobilului. 

Pentru a mentine aspectul placut al finisajelor si o atmosfera sanatoasa in casa, trebuie sa te asiguri ca apa are un traseu bine delimitat. Alegerea materialelor hidroizolante pentru un astfel de proiect te ajuta sa previi inundatiile, igrasia si mucegaiul si sa extinzi durata de viata a finisajelor si a instalatiilor.

Hidroizolatia este esentiala pentru orice tip de baie

Orice proiect de amenajare sau renovare a baii trebuie sa inceapa cu hidroizolatia, indiferent daca in incapere exista o cada, o cabina de dus sau un dus montat direct pe pardoseala. 

Daca alegi solutia moderna si estetica fara cada, vei avea nevoie de rigole de dus de calitate, care se monteaza pe pardoseala. In acest caz, etanseizarea este obligatorie. Imbinarile dintre pereti sau dintre perete si pardoseala sunt printre cele mai expuse la infiltratii si trebuie acoperite cu benzi sau chituri speciale, hidroizolante.

Intregul circuit al apei trebuie sa fie sigur

Procesul de hidroizolatie depinde de fiecare element in parte. Este suficienta o singura veriga slaba, pentru ca apa sa-si faca loc si sa provoace stricaciuni. Asadar, incepand de la traseul tevilor din nise sau santuri sapate in perete, pana la ultima gura de scurgere din podea, toate imbinarile trebuie sa fie perfect etanse si toate materialele utilizate trebuie sa aiba proprietati hidroizolante. 

Ideala este varianta cu sapa in pardoseala, cu inclinatia aferenta in dreptul scurgerii si perete tencuit integral. Atat podeaua, cat si peretele se imbraca in straturi de pelicula hidroizolanta, iar pentru imbinari exista chituri speciale. Racordurile trebuie sa fie de calitate si montate temeinic, deoarece in cazul unor scurgeri vei avea de indepartat gresie, faianta si straturi de izolatie pentru a ajunge la remedierea problemei.

Riscurile unei bai fara hidroizolatie

In primul rand, infiltratiile provocate de apa menajera in baie vor strica finisajele. In al doilea rand, odata ajunsa in placa pardoselii sau in pereti, apa isi face loc si degradeaza tot ce intalneste in cale, de la placi de gresie si faianta, la instalatii electrice sau sanitare, elemente de armatura sau zidarie. Reparatiile in acest caz sunt de durata si costisitoare. 

In al treilea rand, apa din pereti provoaca igrasie, mucegai, iar baia devine un focar de infectie. La inceput daunele sunt invizibile, dar pe masura ce timpul trece incepe sa se simta umezeala in incapere, apoi mirosul devine din ce in ce mai greu si mai nociv. Toate aceste simptome sunt resimtite in special de catre copii. Asadar, neglijarea hidroizolatiei poate avea efecte grave asupra casei si asupra sanatatii.

Procesul de hidroizolatie este unul simplu atunci cand este luat in calcul inca din faza de proiectare a casei. Alegerea materialelor de calitate, cu proprietati de etansare, te va scuti de multe neplaceri si va face ca momentul renovarii sa fie ales exclusiv dupa criterii estetice, nu din cauza unor avarii. 

Daca alegi sa modernizezi o baie in care a fost neglijat acest aspect, exista suficiente solutii pentru transformarea ei intr-o incapere curata si sigura.

Sursă foto: Pixabay

Program Acasa TV
  • Luni
  • 06:00 Flori insangerate
    120 min
    08:00 Capcana razbunarii
    60 min
    09:00 Familia
    60 min
    10:00 Drumul catre tine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Amor real
    60 min
    13:00 Evadatele
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Sub semnul iubirii
    120 min
    19:00 Flori insangerate
    120 min
    21:00 Capcana razbunarii
    60 min
    22:00 Familia
    60 min
    23:00 Indragostiti din interes
    60 min
    00:00 Amor real
    60 min
    01:00 Capcana razbunarii
    60 min
    02:00 Inima nu minte
    195 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Flori insangerate
    120 min
Modifică setările cookies