Atunci când nu șții cum să alegi cea mai bună cafea boabe, nu ai să obții niciodată o cafea savuroasă, îmbietoare și de cea mai bună calitate, ne spune EspressoCafe.
Pentru a te asigura că urmează să cumperi o cafea pe gustul tău, învățat să citeșți eticheta de pe ambalaj, care îți oferă toate indiciile pentru a face cea mai bună alegere.
Boabe întregi
Chiar dacă este mai simplu să cumperi cafea gata râșnită, atunci când cumperi cafeaua boabe și o rasnesti înainte de a prepară cafeaua va avea un gust mai proaspăt și mai aromat.
Data prajirii
Odată ce boabele de cafea ies din mediul în care au fost prăjite, compoziția lor chimică începe să se schimbe. Boabele eliberează dioxid de carbon prin procesul de prajire, proces în timpul căruia toate uleiurile încep să oxideze, ceea ce va diminua aromă boabelor.
Este important că atunci când vrei să îți faci o cafea bună, boabele să aibă între patru zile până la două săptămâni de când au fost prăjite. Dacă îți doreșți să bei un espresso scurt, va trebui să aștepți șapte până la nouă zile de la dată la care boabele au fost prăjite.
Cine prăjește cafeaua
Pentru că foarță multă lume a devenit tot mai pasionată de cafea, au luat avant și anumite meserii care până acum nu erau populare. Atunci când îți cumperi cafeaua de la un magazin local sau chiar de la o cafenea, întreabă cine este cel care se ocupă de prăjirea cafelei. Cei care sunt pasionați și pun suflet în muncă lor ajung să își facă un nume și devin cunoscuți în comunitățile iubitorilor de cafea și nu numai. Sunt acele persoane care au propriile lor metode și trucuri de prajire și își fac meseria cu pasiune și dedicare. Așadar, dacă cel care a prăjit cafeaua este menționat pe eticheta, atunci ai făcut o bună alegere.
Țară de proveniență a boabelor de cafea
Aromă cafelei este influențată de muți factori cum ar fi solul, altitudinea, ploile sau soarele de care plantele au avut parte. De aceea, țară de origine a boabelor de cafea poate fi un bun indiciu referitor la gustul pe care îl va avea băutură odată preparată.
Există mai mult de 50 de țări producătoare de cafea la nivel global, dar cel mai bine ar fi să începi cu regiunile cunoscute, pentru a deterima caracteristicile aromelor de aici, iar apoi poți avansa spre varientati mai exotice.
Hawaii: cafeua produsă aici are o aromă bogată și arome florale moderate.
Columbia: cafeaua de origine din Columbia este ușoară, are o aciditate bine echilibrată, dulceață asemănătoare caramelului și gust plăcut.
Brazilia: cafeaua cultivată în această regiune are o paleta variată de arome. Cel mai des acestea sunt asociate cu gustul alunelor.
Etiopia: așteaptă-te la o cafea cu aromă fructată, consistentă, asemănătoare vinului împreună cu arome florale și de ceai, atunci când optezi pentru boabe de cafea din această regiune.
Kenya: cafelele din această zona sunt aromate și au gust dulce, asemănător roșiilor și coacazelor negre.
Când nu ar trebui să cumperi cafeaua
Dacă pe eticheta de pe ambalajul de cafea lipsesc aceste caracteristici pe care acum le șții și vrei să le verifici, ar trebui să alegi precaut. Mai există și alte motive care te-ar putea face să renunți să cumperi o anumită cafea.
Cafea râșnită
Cafeaua boabe pe care doreai să o cumperi este deja gata râșnită? Atunci nu o mai cumpără.
Atunci când cumperi dintr-un loc în care boabele ar trebui să fie prăjite pe loc și cei de acolo vând cafeaua deja și gata râșnită, cel mai bine ar fi să găseșți altă sursă de aprovizionare. 100% cafea pură
Dacă pe pachetul de cafea este specificat 100% cafea pură, ar trebui să te întrebi de ce, cei care prăjesc și vând cafeaua respectivă, țîn să precizeze acest lucru. Cafeaua ar trebuie să fie 100% pură. Atunci când cumperi cafea dintr-o sursă de încredere, această precizare nu ar trebui să fie necesară.
Depozitarea și modalitatea de a vinde cafeaua
Dacă cei din magazinele specializate țîn cont de prospețimea cafelei pe care o vând, atunci ar trebui să depoziteze boabele de cafea în recipiente închise ermetic sau saci cu sistem de închidere special, ferite de lumina directă a soarelui. Atunci când boabele de cafea sunt puse în recipiente de plastic și vânzarea este de tip auto-servire, recomandat este să renunți să cumperi cafea din astfel de locuri.
Cantități mari
Cu toate că ai putea să faci ceva economii atunci când cumperi cafea în cantități mari, nu vei ajuge să te bucuri de o cafea bună. Cumpără cafea o dată pe săptămâna sau o dată la două săptămâni, tocmai pentru a-ți prepară savuroasă băutură de fiecare dată doar din boabe proaspete și aromate.
Cum să alegi cea mai bună cafea
Ai aflat până acum la ce ar trebui să te uiți când citeșți eticheta și de ce trebuie să ții cont pentru a alege cafeaua, dar care este cel mai bun sortiment de cafea?
Cafeaua Arabică și cafeaua Robustă sunt cele mai populare tipuri de cafea din lume.
Când tot ce vrei este să savurezi o cafea bună, cafeaua Arabică este cea mai bună alegere. Mai mult de 60% din consumul de cafea la nivel global este cafea Arabică. Acest sortiment este preferat datorită aromei fructate, gustului dulce și acidității ridicate. Cu o aromă mai ușoară decât Arabică, Robustă este pentru cei care preferă gustul puțin mai aspru, ușor amărui al cafelei.
06:00 | Flori insangerate 120 min
|
---|---|
08:00 | Capcana razbunarii 60 min
|
09:00 | Familia 60 min
|
10:00 | Cabo, iluzii in Paradis 60 min
|
11:00 | Stirile Acasa Actualitati 60 min
|
12:00 | Amor real 60 min
|
13:00 | Evadatele 120 min
|
15:00 | Stirile Acasa Magazin 60 min
|
16:00 | Fata cu ochi de onix 60 min
|
17:00 | Sub semnul iubirii 120 min
|
19:00 | Flori insangerate 120 min
|
21:00 | Capcana razbunarii 60 min
|
22:00 | Familia 60 min
|
23:00 | Indragostiti din interes 60 min
|
00:00 | Amor real 60 min
|
01:00 | Capcana razbunarii 75 min
|
02:15 | Inima nu minte 180 min
|
05:15 | Stirile Acasa Magazin 45 min
|
06:00 | Ajutor, ma indragostesc! 120 min
|