(P) Greșeala financiară pe care o fac aproape toți românii care “așteaptă momentul potrivit”

(P) Greșeala financiară pe care o fac aproape toți românii care așteaptă momentul potrivit
Autor: Cristiana Trifu Data publicarii: 15 Aprilie 2025

„Mai aștept puțin, încă nu e momentul.” Așa începe, de cele mai multe ori, povestea unei decizii financiare care nu se mai întâmplă niciodată. E genul de frază care sună inofensiv, dar care, cu timpul, ajunge să coste ani buni din viață și libertate pierdută.

Adevărul este că mulți români nu fac alegeri financiare greșite pentru că nu știu ce ar trebui să facă, ci pentru că amână să acționeze. Și când e vorba de investiții, timpul e cel care face diferența dintre un cont bancar gol și un viitor liniștit.

De ce „momentul ideal” e o iluzie care te ține pe loc

Ai auzit și tu, poate, de cei care spun că vor investi „după ce își pun la punct finanțele”, „când piața se stabilizează” sau „la începutul anului viitor”. Sună logic, nu? Dar realitatea e că acel moment perfect... nu vine niciodată.

Viața nu are pauze și piețele nu îți vor trimite o invitație oficială. Nici banii nu vor începe să crească de unii singuri doar pentru că tu ai fost prudent. Inflația îți mănâncă economiile pas cu pas, iar lipsa unei direcții clare te lasă cu mâinile goale exact când ai avea cea mai mare nevoie de stabilitate.

Adevărul e că așteptarea e confortabilă. Îți dă impresia că ai control, că nu greșești. Dar de fapt, te ține blocat într-un loc în care timpul trece, iar oportunitățile se pierd.

 

Ce se ascunde în spatele amânării?

Totul pornește de la frică. De necunoscut, de eșec, de riscuri. De multe ori, nu vorbim despre bani pentru că nu ne simțim pregătiți. Așteptăm să înțelegem totul, să fim siguri că nu greșim. Numai că perfecțiunea în investiții nu există.

La asta se adaugă și dorința de a nu pierde nimic. Preferi să ții banii „la păstrare” în loc să riști să faci o alegere greșită. Doar că și această decizie aparent sigură vine cu un cost. Și e unul care se adună în tăcere, lună de lună, an de an.

Este o capcană psihologică des întâlnită faptul că, cu cât amâni mai mult, cu atât îți e mai greu să începi. E ca și cum ți-ai spune constant că e mai bine să nu faci nimic decât să faci ceva ce nu înțelegi complet. Și așa, rămâi pe loc, deși ai putea fi deja cu câțiva pași înainte.

 

Când realizezi că ai așteptat prea mult

Mulți dintre cei care ajung la o anumită vârstă și privesc în urmă regretă nu lucrurile pe care le-au făcut, ci pe cele pe care NU le-au făcut. În special când vine vorba de bani.

Sunt oameni care au început să investească cu 100 de lei pe lună și, în câțiva ani, au văzut cum portofoliul lor crește. Nu pentru că s-au îmbogățit peste noapte, ci pentru că au înțeles că timpul face totul. Cu cât începi mai devreme, cu atât rezultatele apar mai rapid.

Dacă amâni cu cinci ani o decizie de investiție, pierzi nu doar dobânzile sau câștigurile din acea perioadă, ci tot efectul de multiplicare al banilor în timp. E diferența dintre cineva care la 50 de ani se gândește la retragere și cineva care încă încearcă să „înceapă”.

 

Ce poți face concret în loc să amâni?

Nu ai nevoie de mii de euro, un consultant personal sau cine știe ce scheme sofisticate. Începe cu ce ai. Dacă ai 200 de lei lunar pe care i-ai pune oricum deoparte, investește-i. Există opțiuni simple și accesibile, de la ETF-uri, la fonduri mutuale sau chiar investiții directe în educație financiară.

Și dacă ți-e teamă că nu știi destul, învață. Dar învață în timp ce faci, nu înainte. Ai acces la informații valoroase, ghiduri, cursuri, exemple practice. Nu ai nevoie să știi tot de la început. Ai nevoie să știi destul cât să începi.

Setează-ți un obiectiv: vrei să ai o sumă în cinci ani? Să-ți cumperi o locuință? Să-ți asiguri copilul? Apoi fă un plan mic, aplicabil și realist. Niciun vis nu devine realitate dintr-o dată, dar fiecare vis devine realitate dacă faci pași către el.

 

Cea mai valoroasă investiție este aceea pe care o faci

Sunt multe opțiuni pe piață. Unele sunt mai sigure, altele mai dinamice. Unele se potrivesc celor care vor stabilitate, altele celor dispuși să accepte un nivel mai mare de risc. 

Dar dacă ar fi să rezumăm totul într-o frază, am spune că cele mai bune investitii pe termen lung sunt cele pe care le începi și le menții constant, indiferent de suma sau forma lor.

E vorba despre consecvență, nu despre magie. Despre curajul de a face primul pas, chiar și dacă nu e perfect. Pentru că, în final, nu suma cu care începi contează, ci faptul că ai ales să începi.

 

Nu mai aștepta semnalul perfect

Nu vine niciun clopoțel să-ți spună „acum e momentul”. Nu o să ai niciodată toate condițiile ideale. Și poate tocmai de aceea, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te oprești din a aștepta.

Fiecare zi în care acționezi îți aduce ceva: experiență, încredere, rezultate. Fiecare zi în care amâni... îți fură din bani și viitor. Alege azi să nu mai fii în așteptare. Alege să faci ceva pentru tine, pentru liniștea ta, pentru siguranța pe care o meriți.

Poate nu e momentul perfect. Dar e o decizie ce te poate duce într-o direcție mult mai bună în viitor. Pe care ai luat-o și aplicat-o astăzi. Și asta e tot ce contează.

 

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Program Acasa TV
  • Vineri
  • 06:00 Flori insangerate S2
    120 min
    08:00 Fie ce-o fi!
    120 min
    10:00 Dragoste de neinvins
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Dreptul la iubire
    60 min
    13:00 Ingerul razbunarii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Dragoste amara
    120 min
    19:00 Flori insangerate S2
    120 min
    21:00 Fie ce-o fi!
    120 min
    23:00 Trei surori S3
    60 min
    00:00 Dreptul la iubire
    60 min
    01:00 Flori insangerate S2
    135 min
    03:15 Leylifer
    120 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Mai mult decat o familie
    120 min
Modifică setările cookies