(P) Idei delicioase în lipie pentru toți pofticioșii

(P) Idei delicioase în lipie pentru toți pofticioșii
Data publicarii: 28 August 2020

Cu toții adorăm lipiile umplute cu diverse sosuri, amestecuri de carne și legume. Acest tip de pâine sub formă rotundă sau ovală, plat ori foarte puțin crescut, se face de regulă din aluat nedospit, cu făină obținută din diferite cereale.

Foarte populare în bucătăria din Orientul Mijlociu, lipiile sunt perfecte pentru o creativitate culinară nesfârșită. Iată câteva idei delicioase pentru toți pofticioșii:

Kebab

În mod sigur, kebabul este preferatul tuturor când vine vorba de lipii. Carnea rotisată se așează pe o lipie mai groasă, desfăcută în două, iar peste aceasta se mai adaugă și rondele de ceapă, salată, felii de roșii, castraveți murați, cartofi prăjiți, maioneză sau sos de usturoi. Rezultatul poartă numele de doner kebab, iar cel mai des pentru acest preparat se folosește carne de vită sau de pui. În cazul în care carnea este rulată într-o lipie mai subțire, mâncarea se numește yufka doner ori durum doner.

Kebabul este un preparat cunoscut în toate colțurile lumii și despre care se spune că ar fi fost inventat în anii ’70 de un imigrant turc stabilit în Berlin. Deși nu se știe exact cum a luat naștere acest delicios preparat, nu există nici o îndoială că Berlinul este locul de naștere al kebabului în Europa.

Shaorma

Deși este o mâncare arăbească, din zona Levantului, shaorma se găsește oriunde în lume. La fel de cunoscută ca și kebabul, aceasta se prepară din felii subțiri de carne rotisată de curcan, pui, oaie sau vită, peste care se pun bucăți de legume proaspete, murături și sosuri. Întreaga compoziție se învelește într-o lipie, care se rulează foarte strâns, ca o clătită uriașă. Shaorma este una dintre cele mai populare mâncăruri fast-food, disponibilă atât în restaurante cât și la tarabele stradale.

Enchiladas

Ne mutăm în bucătăria mexicană pentru a scoate în evidență un preparat gustos pe bază de lipie. Enchiladas se face cu lipii din făină de porumb, umplute cu bucăți de carne, legume, boabe de fasole și de porumb, rulate și așezate într-o tavă. Acestea se acoperă cu un sos din roșii și chili, dar și cu brânză rasă, după care se bagă la cuptor. În limba spaniolă, enchilada înseamnă a adăuga chili, așadar te poți aștepta la puțină iuțeală, dacă alegi să prepari mâncarea conform rețetei originale.

Quesadilla

Este o lipie din făină de grâu sau de porumb, acoperită cu brânză și alte toppinguri gustoase, împăturită în două și apoi coaptă în tigaie. Așa am putea descrie pe scurt minunatul fel de mâncare quesadilla, pe care pofticioșii îl mănâncă foarte fierbinte, direct din tigaie, cu un adaos de sos salsa. Nu există reguli când vine vorba de umplutura pe care o are acest preparat, așa că poate fi doar cu brânză și ardei iute sau poate fi făcut cu bucăți din carne de pui, brânză, roșii, ardei și maioneză. La fel de gustoase sunt și rețetele de quesadilla cu cartofi, chorizo, usturoi, ceapă și dovlecei, însă și cu destul de multă brânză.

Burrito

Se aseamănă destul de mult ca formă și aspect cu shaorma, însă diferă prin varietatea compozițiilor cu care poate fi umplut. Burrito poate conține carne tocată, bucăți de pui, somon, legume la grătar sau avocado. Acesta este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria mexicană și se prezintă sub forma unei lipii umplute, cu laturile împăturite în interior și apoi rulată. Adesea, burrito se încălzește în cuptor pentru puțin timp înainte de a fi servit.

Fajitas

Acest fel de mâncare se prepară cu carne marinată și prăjită în tigaie, bucăți de ardei și ceapă călite, legume proaspete și sos salsa ori guacamole. Practic, lipiile sunt umplute cu ceea ce își dorește persoana care va servi fajitas, însă ingredientele de bază rămân carnea marinată, ardeii căliți în tigaie și ceapa caramelizată.

Dacă vrei să te bucuri de specialități în lipie, comandă mâncare de la Continental de pe FoodPanda pentru un adevărat răsfăț culinar. Denumite și pâine arăbească, lipiile sunt un ingredient de bază pentru multe preparate culinare foarte populare la nivel global. Iar acest lucru nu ne miră deloc, dată fiind versatilitatea și flexibilitatea lor, precum și gustul inedit pe care-l oferă mâncărurilor.

Program Acasa TV
  • Marți
  • 06:00 Inima nu minte
    120 min
    08:00 Leylifer
    60 min
    09:00 Ingeri tacuti
    60 min
    10:00 Nu-i nimeni ca mine
    60 min
    11:00 Stirile Acasa Actualitati
    60 min
    12:00 Esmeralda
    60 min
    13:00 Dragostea si banii
    120 min
    15:00 Stirile Acasa Magazin
    60 min
    16:00 Fata cu ochi de onix
    60 min
    17:00 Iubirea din mine
    120 min
    19:00 Inima nu minte
    120 min
    21:00 Leylifer
    75 min
    22:15 Ingeri tacuti
    45 min
    23:00 Numele meu e Riza
    60 min
    00:00 Esmeralda
    60 min
    01:00 Leylifer
    75 min
    02:15 Trei surori
    150 min
    04:45 Ce se intampla, doctore?
    30 min
    05:15 Stirile Acasa Magazin
    45 min
    06:00 Inima nu minte
    120 min
Modifică setările cookies